Akcie, které vám pomohou zbohatnout v roce 2025

Chcete-li budovat bohatství po mnoho let, je těžké překonat akcie. Podle výzkumu profesora Whartonské univerzity Jeremyho Siegela akcie překonávají dluhopisy, zlato a dolar již více než 200 let.

Nejbližším konkurentem byly dluhopisy, ale akcie je překonávaly i v relativně kratších obdobích; za 75 let mezi lety 1946 a 2021 rostly akcie průměrným ročním tempem 11,3 % oproti 5,8 % u dlouhodobých státních dluhopisů. (Dlouhodobý průměrný roční výnos indexu S&P 500 se pohybuje kolem 10 %.)

Pokud hledáte velmi perspektivní akcie, které vám mohou pomoci vybudovat bohatství v příštích letech, zde jsou tři, které stojí za zvážení. Podívejte se, které z nich vás zaujmou.

Pfizer
Farmaceutický gigant Pfizer (PFE) je známé jméno. Nejenže se v poslední době obchoduje na atraktivních úrovních, ale v současné době se také pyšní tučným dividendovým výnosem ve výši 5,8 %. (To není náhoda, protože klesající cena akcií zvyšuje dividendový výnos a naopak, a akcie společnosti Pfizer nedávno klesly o 29 % ze svého 52týdenního maxima).

Zdroj: Unsplash

Ve zprávě za první čtvrtletí Pfizer uvedl tržby ve výši 14,9 miliardy USD, což je asi o 20 % méně než před rokem. To však bylo z velké části způsobeno klesajícími prodeji vakcíny COVID-19 a léku Paxlovid na COVID-19. Bez zahrnutí těchto prodejů tržby ve skutečnosti vzrostly o 11 %.

Generální ředitel Albert Bourla připsal „tržby z několika našich nedávných komerčních uvedení na trh a získaných produktů, stejně jako silný meziroční růst několika klíčových řadových značek, konkrétně rodiny Vyndaqel, Eliquis a rodiny Prevnar. Kromě toho jsme zaznamenali silný přínos příjmů z onkologických přípravků Ibrance, Xtandi, Padcev a Adcetris.“

Nakoupit akcie Pfizer Inc. za $28.88 (0.66%)

Nedávný poměr ceny k tržbám společnosti Pfizer ve výši 2,9 je pod pětiletým průměrem 3,4, což naznačuje, že se jedná o atraktivně oceněnou akcii. Někteří ji skutečně považují za „jednu z největších výhodných koupí“ na akciovém trhu.

Veeva Systems
Často je chytrým tahem nakoupit akcie se silným výkonem, když se dostanou do propadu – pokud jejich vyhlídky na růst zůstávají solidní. Zdá se, že to je případ společnosti Veeva Systems (VEEV), která poskytuje cloudové služby především v oblasti věd o živé přírodě. (Mezi její nesčetné zákazníky patří například společnosti Lilly, Merck, Pfizer a Moderna.

Zdroj: Getty Images

Ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala Veeva 12% meziroční růst tržeb a tržby z předplacených služeb vzrostly o 13 %. Společnost také získala 44 nových zákazníků, čímž se její nedávný celkový počet zvýšil na 1 432. Jakmile společnost získá nového zákazníka, je pravděpodobné, že u ní zůstane, protože poté, co zákazník začne využívat služby společnosti Veeva, může být přechod k jinému poskytovateli nákladný a nepříjemný.

Poměr ceny k prodejům a výhledový poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Veeva jsou oba výrazně pod svými pětiletými průměry, což odráží výrazně nižší hodnotu, než jakou měla v nedávné minulosti. Za zmínku také stojí, že společnost Veeva je jednou z relativně mála „veřejně prospěšných společností“, která se zavázala „vyvažovat zájmy všech zúčastněných stran, včetně zákazníků, zaměstnanců, akcionářů a odvětví, kterým slouží“.

Nakoupit akcie Veeva Systems Inc. za $203.89 (-0.34%)

ETF Vanguard S&P 500
Tato poslední „akcie“, kterou je třeba vzít v úvahu, není tak docela akcií, alespoň ne v tom smyslu, jako jsou Pfizer a Veeva Systems. Jedná se o fond obchodovaný na burze (ETF) – což je velmi podobný podílový fond, který se však obchoduje jako akcie, což vám umožňuje koupit jednu nebo mnoho akcií prostřednictvím vašeho makléřského účtu. Konkrétně se jedná o Vanguard S&P 500 ETF (VOO).

Zdroj: Canva

Jak vám tento ETF může pomoci zbohatnout v roce 2025 a později? Inu, protože se jedná o indexový ETF, sleduje index S&P 500, který je plný 500 největších a nejlepších amerických společností, včetně všech akcií „velkolepé sedmičky“, spousty společností vyplácejících dividendy a většiny významných společností, které byste si možná přáli vlastnit. Investovat do něj je jako investovat do budoucnosti Ameriky a ušetří vám to starosti nebo starosti s výběrem nejslibnějších jednotlivých akcií, které můžete najít (i když to můžete vždy udělat také).

ETF si účtuje nepatrný roční poplatek ve výši 0,03 % a za posledních deset let přináší průměrné roční zisky ve výši 13 %. Nedávno dosáhl také dividendového výnosu 1,4 %.

Nakoupit akcie Vanguard 500 Index Fund za $486.73 (0.68%)

Kterákoli z těchto investic nebo všechny tyto investice mohou časem zvýšit vaše bohatství. Není zaručeno, že jejich hodnota v tomto nebo příštím roce prudce vzroste, ale je pravděpodobné, že se jim bude dařit po mnoho let.