Bude mít Apple do roku 2025 větší hodnotu než Nvidia?

Technologický gigant by mohl mít problém udržet si náskok před rozjetým výrobcem čipů.

Tržní kapitalizace společnosti Nvidia (NASDAQ: NVDA) 5. června poprvé po více než dvaceti letech překonala tržní kapitalizaci společnosti Apple (AAPL). Tržní kapitalizace výrobce čipů dosáhla na konci dne 3,01 bilionu dolarů, zatímco tržní kapitalizace společnosti Apple činila 3,00 bilionu dolarů, a stala se tak po společnosti Microsoft druhou nejhodnotnější veřejně obchodovanou společností na světě.

V době psaní tohoto článku se ocenění společnosti Nvidia stáhlo zpět na 2,97 bilionu dolarů, zatímco ocenění společnosti Apple vzrostlo na 3,02 bilionu dolarů. Na základě nedávné trajektorie růstu společnosti Nvidia by však mohla snadno opět předstihnout Apple a přiblížit se ocenění společnosti Microsoft na 3,15 bilionu dolarů. Dokáže si tedy Apple udržet pozici druhé nejhodnotnější společnosti na světě až do roku 2025?

Zdroj: Shutterstock

Proč se růst společnosti Apple zpomaluje?

Od fiskálního roku 2013 do fiskálního roku 2023, který skončil v září loňského roku, rostly tržby společnosti Apple složenou roční mírou růstu (CAGR) o 8 % a zisk na akcii (EPS) o 16 %.

K tomuto růstu přispěl silný prodej iPhonů (zejména iPhonu 6 v roce 2014 a 6S v roce 2015), uvedení hodinek Apple Watch na trh v roce 2015 a rozšíření ekosystému služeb. Za posledních deset let také odkoupila zpět více než třetinu svých akcií. V posledních dvou letech však motory růstu společnosti Apple postupně ochladly.

Ve fiskálním roce 2023 její tržby klesly o 3 %, zatímco zisk na akcii zůstal téměř stejný. Toto zpomalení bylo způsobeno ukončením cyklu modernizace 5G pro jeho iPhony, pomalým prodejem počítačů Mac a iPadů na postpandemickém trhu a tvrdým měnovým protivětrem.

Pro fiskální rok 2024 analytici očekávají, že tržby a zisk na akcii společnosti Apple vzrostou jen o 1 %, respektive 8 %, protože se stabilizuje prodej iPhonů, opět vzroste prodej Maců a společnost rozšíří svou divizi služeb. Pro akcie, které se obchodují za 27násobek forwardových zisků, jsou to však pravděpodobně slabé míry růstu. Její oživení by také mohly zhatit ztráty podílu na trhu v Číně, konkurenční problémy v Indii a antimonopolní vyšetřování divize služeb v USA a Evropě.

Prozatím se tedy zdá, že ocenění společnosti Apple není podpořeno mírou jejího krátkodobého růstu. Místo toho se zdá, že investoři za ni stále platí prémii jako za bezpečnou akcii v prostředí vysokých úrokových sazeb. Se 162 miliardami dolarů v hotovosti a obchodovatelných cenných papírech na konci posledního čtvrtletí může Apple snadno přečkat krátkodobé nepříznivé vlivy, odkoupit další akcie, zvýšit dividendu a pokračovat v expanzi prostřednictvím chytrých investic a akvizic. Jeho plány na integraci generativních služeb umělé inteligence (AI) OpenAI do vlastních služeb první strany by ho také mohly udržet v závodě o AI.

Mohla by však mít problém udržet si náskok před společností Nvidia

Zpomalení Applu se shoduje se zrychlením Nvidie. Ještě ve fiskálním roce 2023, který skončil v lednu téhož roku, se růst tržeb společnosti Nvidia zastavil a její upravený zisk na akcii klesl o 25 %. Toto zpomalení bylo způsobeno především slabým prodejem herních grafických procesorů pro osobní počítače na postpandemickém trhu a makroekonomickými protivětry na trhu datových center.

Ve fiskálním roce 2024 však příjmy společnosti Nvidia vzrostly o 126 % a očištěný zisk na akcii o 288 %. Toto zrychlení bylo způsobeno raketovým růstem prodeje grafických procesorů pro datová centra a aplikace umělé inteligence. Rostoucí popularita ChatGPT od OpenAI a dalších generativních platforem AI způsobila, že poptávka po těchto čipech na trhu rychle převýšila jejich dostupnou nabídku. Analytici očekávají, že ve fiskálním roce 2025 vzrostou její tržby o 98 % a očištěný zisk na akcii o 109 %.

Společnost Nvidia nemůže udržet tato tempa hyperrůstu navždy – a v příštích několika letech bude pravděpodobně čelit dalším konkurenčním a regulačním překážkám – ale její akcie stále vypadají rozumně oceněné na 47násobku forwardového zisku. Pokud tedy bude její podnikání s grafickými procesory pro datová centra fungovat na plné obrátky, mohou mít její akcie mnohem větší potenciál růstu než akcie společnosti Apple.

Apple pravděpodobně nebude mít do roku 2025 vyšší hodnotu než Nvidia

Analytici očekávají, že ve fiskálním roce 2026 vzroste zisk společnosti Apple o 10 %. Pokud se bude stále obchodovat za 27násobek forwardového zisku, mohla by cena jejích akcií na konci kalendářního roku 2025, který končí v září téhož roku, vzrůst na 215 USD. To by jen zvýšilo jeho tržní kapitalizaci na přibližně 3,3 bilionu dolarů.

Očekává se, že upravený zisk společnosti Nvidia se ve fiskálním roce 2026 zvýší o 33 %. Pokud se bude obchodovat za 47násobek forwardového zisku, její akcie by se na konci kalendářního roku 2025 obchodovaly za zhruba 170 USD s tržní kapitalizací téměř 4 biliony USD.

Takže i když se jejich ocenění ochladí, má Nvidia jasnou šanci příští rok opět zastínit tržní kapitalizaci společnosti Apple. Přesto by investoři neměli zapomínat, že Apple má za sebou solidní historii zotavování se z cyklických poklesů a znovuobjevování se s novými produkty a službami – takže je ještě příliš brzy tvrdit, že jeho podnikání zcela dozrálo.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $121.79 (0.75%)

Zdroj: Getty Images