Dolar roste díky postoji Fedu, i když se inflace zpomaluje

Dolar ve čtvrtek posílil navzdory mírné zprávě o květnové inflaci cen výrobců v USA poté, co Federální rezervní systém na závěr svého středečního zasedání nasadil jestřábí tón.

Čtvrteční údaje ukázaly, že ceny výrobců v USA v květnu nečekaně klesly, přičemž celkový index cen výrobců (PPI) se minulý měsíc snížil o 0,2 % poté, co v dubnu vzrostl o nerevidovaných 0,5 %. Jádrové ceny zůstaly beze změny poté, co v předchozím měsíci rovněž zaznamenaly nárůst o 0,5 %.

Stalo se tak poté, co byl květnový index spotřebitelských cen (CPI) v USA ve středu mírnější, než ekonomové očekávali, což vyvolalo prudký výprodej americké měny.

V kombinaci se zveřejněním CPI a PPI je pravděpodobné, že výdaje na osobní spotřebu (PCE), Fedem preferovaný ukazatel inflace, rovněž vykáže zmírnění cenových tlaků.

„Dnešní PPI přichází v návaznosti na měkčí než očekávaný CPI … což se pravděpodobně promítne do poněkud měkčího jádrového deflátoru PCE, až ho dostaneme na konci měsíce,“ uvedl Marc Chandler, hlavní tržní stratég Bannockburn Global Forex v New Yorku.

Optimismus ohledně ochlazení inflace však nestačil k tomu, aby udržel dolar na nízké úrovni.

Americká měna se odrazila ode dna poté, co představitelé Fedu ve středu nečekaně předpověděli pouze jedno snížení úrokových sazeb v letošním roce a posunuli začátek snižování sazeb možná až na prosinec.

Předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že politici jsou spokojeni s ponecháním sazeb na stávající úrovni, dokud ekonomika nevysílá jasný signál, že je potřeba něco jiného – buď přesvědčivějším poklesem cenových tlaků, nebo skokovým zvýšením míry nezaměstnanosti.

Třetí strana Ad. Nejedná se o nabídku nebo doporučení společnosti Investing.com. Viz zveřejnění zde nebo odstranění reklamy.
Další čtvrteční údaje ukázaly, že počet Američanů, kteří podali nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, se minulý týden zvýšil na desetiměsíční maximum.

Dolarový index naposledy vzrostl o 0,49 % na 105,20. V úterý dosáhl čtyřtýdenního maxima 105,46, než po středečních údajích o indexu spotřebitelských cen klesl až o 1 %.

„Byla to trochu přehnaná reakce (na) ten index CPI. Byla to téměř úleva, že to nebylo horší. A to vyvolalo tak silnou reakci na kolenou,“ uvedla tržní stratégka City Index Fiona Cincotta.

Obchodníci snížili sázky na to, že Fed v září sníží sazby poté, co páteční zpráva o zaměstnanosti za květen ukázala větší růst počtu pracovních míst, než se očekávalo, a také mzdy vzrostly více, než se předpokládalo.

Zdroj: Canva

Tyto sázky však byly oživeny po středeční zprávě o indexu spotřebitelských cen.

Obchodníci s futures na fondy Fed nyní považují za pravděpodobné dvě snížení v tomto roce, přičemž první snížení v září je podle nástroje FedWatch skupiny CME považováno za 68% pravděpodobnost.

Dolar pravděpodobně zůstane podporován, protože politika Fedu kontrastuje s holubičími politikami mezinárodních centrálních bank.

„Nejsem přesvědčen o tom, že vrchol dolaru je v tomto pohybu na místě,“ řekl Chandler. „Je možné, že ještě nejsme u maximální divergence politik.“

Evropská centrální banka a Bank of Canada začaly snižovat úrokové sazby a mohou je snížit znovu dříve, než Fed začne s uvolňováním.

Euro vůči americké měně pravděpodobně oslabí také nejistota ohledně evropských voleb.

„Tato politická nejistota v Evropě je dostatečná k tomu, aby udržela kurz dolaru,“ řekl Chandler.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.07 (-0.37%)

Třetí strana Ad. Nejedná se o nabídku nebo doporučení Investing.com. Podívejte se na zveřejnění informací zde nebo odstraňte reklamy.
V nedělních volbách do Evropského parlamentu se prosadily krajně pravicové strany, což přimělo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby ve své zemi vyhlásil předčasné volby.

Euro naposledy oslabilo o 0,65 % na 1,0739 USD. V úterý kleslo až na 1,07195 USD, což je nejnižší hodnota od 2. května, a ve středu v důsledku oslabení dolaru vyskočilo až na 1,08523 USD.

Jeny také klesly před pátečním závěrem dvoudenního zasedání Bank of Japan, kdy bude zvažovat omezení nákupu dluhopisů, čímž učiní první klíčový krok ke snížení své téměř 5 bilionů dolarů velké rozvahy.

Jenu uškodil zejména velký rozdíl mezi japonskými a americkými úrokovými sazbami.

Dolar naposledy vzrostl o 0,11 % na 156,89 jenu.

V kryptoměnách bitcoin klesl o 1,86 % na 66 801 dolarů.

Zdroj: Getty Images