Je na nákup akcií Apple už pozdě?

Společnost právě představila svou nejvýznamnější iniciativu v oblasti umělé inteligence.

Investoři společnosti Apple (AAPL) to v uplynulém roce neměli jednoduché, protože společnost opakovaně čelila zásahům do svého podnikání. Akcie společnosti za posledních 12 měsíců vzrostly o 17 %, což je výrazně méně než 48 %, o které vzrostly v kalendářním roce 2023.

Makroekonomické vlivy omezily spotřebitelské výdaje, což vedlo ke snížení prodeje výrobků. Kritici mezitím zpochybňovali roli společnosti Apple v oblasti umělé inteligence (AI), protože mnoho jejích konkurentů zdánlivě táhlo dopředu. Nedávný vývoj však naznačuje, že dochází k oživení.

Akcie společnosti Apple od 10. června, kdy se konala celosvětová vývojářská konference, vzrostly o 11 %. Technologický gigant debutoval se svou novou platformou Apple Intelligence AI a představil nové generativní funkce pro iPhony, počítače Mac a iPady.

Dlouho očekávaná iniciativa společnosti Apple v oblasti umělé inteligence vyvolala na Wall Street pozitivní reakce a 12. června se výrobce iPhonů na krátkou dobu znovu dostal na pozici nejhodnotnější společnosti na světě, když dosáhl tržní kapitalizace 3,26 bilionu dolarů. Apple se tak nyní dotahuje na společnost Microsoft s tržní kapitalizací 3,27 bilionu dolarů.

Zde je tedy důvod, proč ještě není pozdě investovat do společnosti Apple, jejíž akcie jsou letos v červnu výzvou k nákupu.

Zdroj: Getty Images

Apple posiluje svůj byznys pomocí AI

Společnost Apple uspořádala 10. června pravděpodobně největší celosvětovou vývojářskou konferenci v historii a představila řadu nových možností umělé inteligence prostřednictvím služby Apple Intelligence. Tato platforma dokáže generovat jazykové a originální obrázky, inteligentně upřednostňovat oznámení a analyzovat osobní údaje, aby mohla odpovídat na konkrétní příkazy typu: „Přehraj písničku, kterou mi Jan Golda poslal do zprávy“ nebo „Ukaž mi fotku Jenovéfy v červených šatech na pláži“.

Apple Intelligence představí nástroje pro psaní s umělou inteligencí, které umí přepisovat a upravovat text ve zprávách, poznámkách nebo esejích. Společnost také odhalila zásadní vylepšení své chytré asistentky Siri, díky kterému bude více personalizovaná, přirozená a kontextově relevantní. Jednou z nejvýznamnějších aktualizací asistenta Siri bude jeho schopnost využívat pro specifické otázky ChatGPT společnosti OpenAI, což představuje začátek nového partnerství mezi těmito společnostmi.

Apple navíc strategicky zpřístupnil Apple Intelligence pouze vybraným zařízením, včetně křemíkových počítačů Apple Mac a iPadů s čipy M1 až M4 a modelů iPhone 15 Pro. Tento krok by mohl přilákat nával spotřebitelů, kteří chtějí upgradovat své produkty, aby měli přístup k novým funkcím umělé inteligence společnosti.

Prodej produktů byl letos pro společnost Apple bolavým místem, protože od začátku roku 2024 čtvrtletní tržby klesly v každém ze tří segmentů jejích produktů (jak je vidět na grafu výše). Rozšíření AI by však mohlo být právě tou motivací, kterou spotřebitelé potřebují, aby vyzkoušeli nejnovější produkty společnosti Apple.

Jedna z nejlépe hodnocených akcií v oblasti AI

Trh s umělou inteligencí za posledních 12 měsíců prudce vzrostl. Nadšení z generativní technologie bylo hlavním motorem růstu indexu Nasdaq Composite, který od loňského června vzrostl o 31 %. Akcie desítek technologických společností prudce vzrostly, což novým investorům stále více prodražuje podporu rozvíjejícího se trhu s umělou inteligencí.

Společnosti jako Amazon, Microsoft a Nvidia zaznamenaly díky AI hvězdné zisky. Zatímco zdrženlivější přístup společnosti Apple k tomuto odvětví způsobil, že její akcie stoupají pomaleji. Právě pozvolnější přístup společnosti Apple k AI však může být důvodem, proč je nyní nejlepší čas investovat.

Akcie společnosti mají lepší hodnotu než mnoho jejích konkurentů. Nedávný vývoj přitom naznačuje, že Apple v oblasti umělé inteligence teprve začíná – na trhu, který má ještě spoustu prostoru a podle odhadů bude do roku 2030 růst složenou roční mírou růstu 37 %.

V tomto grafu je pomocí poměru forwardové ceny k zisku a poměru ceny k volným peněžním tokům porovnáno ocenění akcií některých nejvýznamnějších společností v oblasti umělé inteligence. Nejlépe se v obou ohledech zhodnocují akcie společnosti Apple s nejnižšími hodnotami obou ukazatelů.

Volný peněžní tok společnosti Apple ve výši 102 miliard USD je navíc výrazně vyšší než u společností Amazon, Microsoft nebo Nvidia, což naznačuje, že společnost iPhone by mohla být nejlépe vybavena k překonání potenciálních protivětrů a k další expanzi v oblasti AI.

A to znamená, že nyní je vynikající čas na nákup.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Zdroj: BurzovníSvět.cz