Možná nastal čas na nákup této podhodnocené akcie

Podhodnocené akcie jsou na dnešním akciovém trhu vzácnými klenoty. Je těžké je najít, ale pro investory, kteří hledají ty správné vlastnosti, mohou být lukrativní. Workday Inc. (WDAY) je jednou z nejpůsobivějších společností, které jsou dnes na trhu k dispozici, a ocenění této akcie by mělo přimět více investorů přemýšlet o nákupu akcií.

Společnost Workday je ve svém oboru silná
Společnost Workday má více než 20% podíl na trhu v odvětví řízení lidského kapitálu (HCM) – neboli lidských zdrojů. Tím se tento cloudový software řadí po bok gigantů, jako jsou ADP a Oracle. Společnost Gartner ji již osm let po sobě označuje za lídra v oblasti cloudového softwaru pro plánování podnikových zdrojů. Cloudový software HCM společnosti patří k nejuznávanějším a nejoblíbenějším dostupným softwarům a má více než 10 000 zákazníků – včetně 60 % z žebříčku Fortune 500.

Společnost Workday se může pochlubit údaji, které potvrzují její vedoucí postavení. Společnost uvádí, že hrubé výnosy zůstávají zachovány přibližně z 95 %. To znamená, že ztratila pouze 5 % příjmů od zákazníků, které měla v evidenci před rokem. To platí i před započtením rozšíření nebo upsellů na stávajících zákaznických účtech, které by kompenzovaly alespoň část ze ztracených 5 %. Udržení hrubé hodnoty v dolarech ve výši 95 % je pro podniky poskytující software jako službu (SaaS) příznivou metrikou.

Zdroj: Reuters

Společnost Workday také dosáhla 13% návratnosti investovaného kapitálu (ROIC). ROIC je ukazatel efektivnosti, který měří zisky společnosti v poměru k jejím finančním zdrojům. Vysoký ROIC svědčí o efektivním provozu a výsledky společnosti Workday jsou vzhledem k jejímu zaměření na růst spíše než na maximalizaci zisku působivé.

Společnost by pravděpodobně mohla zlepšit své ziskové marže snížením počtu zaměstnanců a investic do technologií nezbytných pro budoucí růst, což by ROIC ještě zvýšilo. Společnost Workday si však udržuje vyvážený přístup, který přináší působivou expanzi spolu s generováním peněžních toků.

Vysoké udržení a ROIC ukazují na kvalitu produktu a cenovou sílu. To je důkazem širokého ekonomického příkopu. Ekonomické příkopy jsou udržitelné konkurenční výhody, které jsou pro investory atraktivní. Široký příkop společnosti Workday lze přičíst kvalitě produktu a nákladům na změnu dodavatele, které současným i budoucím konkurentům ztěžují přebírání zákazníků.

Finanční výsledky jsou působivé
Společnost Workday kromě těchto ukazatelů efektivity dosáhla i skvělých finančních výsledků. V posledním čtvrtletí společnost zvýšila své tržby o 18 %, čímž překonala prognózy Wall Street. Lídr v oblasti HCM rovněž překonal odhady analytiků ohledně zisku, když dosáhl upraveného zisku na akcii ve výši 1,74 USD. Trh reagoval negativně na snížený celoroční výhled tržeb společnosti, ale investory by mělo uklidnit mírné zvýšení prognózy provozní marže.

Tempo růstu tržeb společnosti Workday sice zpomaluje, ale stále se rozšiřuje. To přispívá k historii konzistentního zvyšování tržeb, které je pro mnoho nadějných softwarových firem obtížné udržet v období ekonomických turbulencí. Centrální banky po celém světě zvýšily úrokové sazby, aby bojovaly proti inflaci, což podněcuje obavy ze zpomalení růstu a recese. Zpomalení tempa růstu se stalo poměrně běžným jevem a společnost Workday nadále staví na předchozích úspěších.

Posun společnosti směrem k ziskovosti je ještě působivější. Společnost Workday v loňském roce poprvé vykázala významný čistý zisk a očekává, že od této chvíle se budou zisky rozšiřovat. Její volný peněžní tok v posledních pěti letech výrazně převyšuje tržby, což je pro akcionáře důležité.

Pokud společnost zažívá zpomalující se růst, dokazuje tím svou schopnost generovat zisky a tuny hotovosti ve svém současném rozsahu. To dává podniku konkrétní základy, které podporují jeho ocenění.

Nakoupit akcie Workday, Inc. za $213.99 (3.03%)

Společnost Workday se obchoduje za přiměřené ocenění
Poměr forwardové ceny k zisku společnosti Workday je 31 a poměr ceny k peněžním tokům je nižší než 25. To nejsou nejlevnější poměry ocenění, které na trhu uvidíte, ale jsou atraktivní, když vezmete v úvahu růstový potenciál společnosti. Společnost Workday očekává, že v příštím roce dosáhne 17% růstu tržeb, a nedávné výsledky naznačují, že zisky a peněžní toky budou výrazně převyšovat horní linii.

Růstová očekávání společnosti Workday znamenají, že akcie mohou být vystaveny volatilitě díky změnám ve výhledu nebo cyklům kapitálového trhu. Společnost však má potřebné ingredience pro pokračující úspěch spolu s rozumným oceněním, které vytváří předpoklady pro zdravé výnosy pro akcionáře.