Akcie společnosti Intel jsou na 52týdenním minimu podhodnocenou koupí

Akcie společnosti Intel (NASDAQ:INTC) nedávno dosáhly nového 52týdenního minima, protože akcie technologických společností byly silně zasaženy kvůli chmurnému výhledu trhu. Většina technologických akcií s vysokou betou se v poslední době propadla kvůli obavám z inverze výnosové křivky, která je hlavním ukazatelem recese. Kromě toho způsobuje nejrůznější problémy nechuť k riziku, která způsobuje, že mnoho nových účastníků trhu utíká do kopců, protože se objevuje medvědí trh, což následně způsobuje přešlapování na místě.

Navzdory problematické náladě na trhu je mnoho technologických akcií přeprodáno, včetně společnosti Intel. Důkladně jsem si prohlédl vyhlídky akcií INTC, což mě vede k názoru, že je nutné je za současnou cenu vlastnit. Zde je důvod.

Akcie INTC z provozního hlediska

Celosvětová poptávka po polovodičích stále silně roste. Nejnovější údaje z tohoto odvětví ukazují, že dubnové tržby meziročně vzrostly o 21 %. Podle generálního ředitele Asociace polovodičového průmyslu Johna Neuffera „celosvětové prodeje polovodičů vzrostly meziročně o více než 20 % již 13 měsíců po sobě, což svědčí o trvale vysoké a rostoucí poptávce po polovodičích v celé řadě kritických odvětví“.

Zdroj: Shutterstock

Přestože problémy s dodavatelským řetězcem přetrvávají, společnost Intel má na trhu solidní pozici, o čemž svědčí její hrubá marže 54,32 % a návratnost investovaného kapitálu 8,67 %. Pevná pozice na trhu dává firmě vyjednávací sílu vůči dodavatelům, což by jí mohlo pomoci přežít přechodné překážky v dodavatelském řetězci.

Kromě toho má společnost Intel velmi dobré obchodní vyhlídky. INTC stále drží 63,5% podíl na trhu s centrálními procesory (CPU). Navzdory prudkému růstu trhu s grafickými procesory (GPU) představují CPU stále desetkrát větší trh. Kromě toho si CPU v poslední době znovu získaly pozornost díky svému využití v umělých neuronových sítích.

Společnost nedávno překonala svůj plánovaný zisk za první čtvrtletí o 8 centů na akcii na pozadí dosažení klíčových výrobních milníků a cílů v oblasti dodávek produktů. V průběhu čtvrtletí pokračoval růst tržeb z datových center, které zaznamenaly 22% meziroční nárůst, tržby skupiny network and edge se zvýšily o 23 % a tržby společnosti Intel ze slévárenských služeb se více než zdvojnásobily na 283 milionů dolarů.

Hodnocení cenové úrovně společnosti INTC

Akcie společnosti Intel jsou podhodnocené poté, co od přelomu roku klesly o více než 28 %. Při své analýze jsem se rozhodl využít přístup relativního ocenění, který zohledňuje návrat k průměru. Zaprvé, poměr ceny akcie INTC k jejímu zisku je o 33 % nižší než její pětiletý průměr, což naznačuje, že vyhlídky na zisk na akcii jsou trhem podhodnoceny. Poměr ceny k výnosům společnosti INTC je navíc u srovnatelné skupiny s 53% diskontem, což znamená, že se jedná o značně přehlíženou akcii.

Dalším faktorem, který by mohl akcie INTC od této chvíle podpořit, je jejich dividendový profil. Akcie má forwardový dividendový výnos 3,9 % a poměr dividendového krytí 4,3 %, což naznačuje, že INTC je prvotřídní dividendová akcie.

Zdroj: Getty Images

Slabé trhy stimulují poptávku po akciích s vysokou dividendou, protože investoři utíkají od rizikových aktiv. Například akcie s vysokými dividendami v minulém roce relativně překonaly index S&P 500, což vyjadřuje postoj investorů, kteří v těžkých ekonomických časech „hledají zaručený výnos“. Současné tržní prostředí by tak mohlo být pro akcie společnosti Intel vhodné.

Akcie společnosti Intel jsou při své současné ceně podhodnocené. Společnost vlastní solidní tržní podíl, vykazuje atraktivní dividendové vlastnosti a poskytuje inovativní řešení. Kromě toho přehnaná reakce trhu na možnou recesi způsobila, že akcie jsou přeprodané při relativní síle (RSI) pouhých 30, což naznačuje, že se naskytl lukrativní vstupní bod.

Artykuł Akcie společnosti Intel jsou na 52týdenním minimu podhodnocenou koupí pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *