Recese je už na cestě? Kupte si dip! Výprodej je pro investory důležitá…

Vítejte, přátelé! Je tu ta část týdne, kdy vydáváme nejnovější díl našeho podcastu Hypergrowth Investing. A v dnešním díle se s Aaronem Davisem podrobně podíváme na žhavé téma letošního roku – inflaci!

Po červeném květnovém tisku indexu spotřebitelských cen (CPI) se akcie propadají kvůli obavám, že Federální rezervní systém již není schopen zajistit měkké přistání. Vzhledem k tomu, že inflace stále stoupá, bude muset Fed zvýšit tempo zvyšování sazeb, aby se vyhnul stagflačnímu prostředí.

Zdroj: Canva

Centrální banka zvažuje – a v červnu pravděpodobně provede – zvýšení sazeb o 75 bazických bodů. To je velký krok – nestalo se tak od listopadu 1994. Navíc to zvyšuje šance na tvrdé přistání a spirálu recese, kterou někteří považují za jedinou záchranu před přetrvávající inflací.

„Únik“ těchto plánů do deníku The Wall Street Journal umožnil trhu připravit se na tento přicházející úder a umožnil Fedu udržet si důvěryhodnost. Skutečnost, že se centrální banka musí uchylovat k taktice úniku informací do médií, však ukazuje, že její důvěryhodnost je na vratkých základech.

Odtud se bude mluvit o velmi jestřábí cestě – a nikdo se nebude zlobit na holubičí překvapení. Pro tento druh „jumbo“ hiku však existuje precedens. Ostatně, když Fed naposledy dvakrát zvýšil sazby na této úrovni, musel je v následujících měsících snížit. Jumbo zvýšení obvykle naznačuje, že se nacházíme na konci cyklu utahování.

Takže věřím, že to bude takhle: Centrální banka v červnu a červenci zvýší sazby o 75 bazických bodů a poté nás čeká pauza do konce roku. I když jsem ohledně dvanáctiměsíčního výhledu trhu býčí, otázka, která vrtá hlavou všem, zní: Jak nízko mohou akcie klesnout?

Předpokládejte, že dojde k recesi, a pak s tím pracujte. Během recese v roce 2008 klesly zisky podniků o 60 %, což byl obrovský propad. V letech 2000-01 klesly zisky podniků přibližně o 30 %. A během recese v letech 1989-1991 se zisky propadly přibližně o 25 %. Pokud dojde k hluboké recesi podobné té z roku 2008, poklesnou zisky o 60 %. A pokud nás zasáhne mělčí recese, podobná těm z let 1989 a 2000, poklesnou zisky blíže k 30 %.

Z hlediska rozvah jsou spotřebitelé i podniky velmi silné. Stejně tak trh práce. Je tedy velmi pravděpodobné, že recese, která nás postihne, bude mělká. Pokud zisky klesnou, bude to kompenzováno určitou expanzí akciových násobků – obvykle mezi 25x a 30x.

Aplikováno na index S&P 500 bychom dostali cílovou cenu přes 4 000 během příštích 12 až 24 měsíců. V porovnání se současnými úrovněmi se právě nyní díváme na fundamentální dno. Jinými slovy, index S&P je dnes buď spravedlivě oceněn, nebo podhodnocen. A to znamená, že je skvělý čas na nákupy při poklesu.

Artykuł Recese je už na cestě? Kupte si dip! Výprodej je pro investory důležitá… pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *