Budou mít společnosti Microstrategy a Tesla problémy kvůli propadu Bitcoinu?

Nebylo by přehnané říci, že investoři do kryptoměn snášejí v současných širších tržních turbulencích více bolesti než jejich bratři na akciových trzích. Na jedné straně se index S&P 500 (SPX) v roce 2022 dosud propadl o 21,8 %, zatímco tržní kapitalizace kryptoměn klesla z úrovně blížící se 3 bilionům USD na méně než 1 bilion USD.

Rostoucí úrokové sazby a inflace znamenaly vysávání snadných peněz ze systému a „cesta na Měsíc“ se zdá být pro kryptoměnovou jízdu stále více nedosažitelná.

Závažnost otřesů v kryptoburzách lze odhadnout podle velikosti propadu největších jmen. Bitcoin (BTC-USD) se v roce 2022 zatím propadl o 53,6 %. Největší kryptoměna se pohybuje na úrovni 21 943 USD s tržní kapitalizací téměř 422 miliard USD.

Stejně tak Ethereum, Solana a Cardano klesnou v roce 2022 o 68,7 %, 83,7 % a 64,3 %. Kombinovaná tržní kapitalizace těchto tří měn se nyní pohybuje kolem 169,7 miliardy USD.

Zdroj: Getty Images

Co se chystá pro Microstrategy?

Výkyvy ve světě kryptoměn začínají ovlivňovat i další domina v řadě. Hrozící problémy společnosti Microstrategy (MSTR) jsou s dalším poklesem bitcoinu stále viditelnější.

Společnost MSTR převedla veškerou svou hotovost na bitcoiny a zadlužila se, aby nashromáždila celkem 129 218 bitcoinů. Společnost sice tyto mince pořídila za průměrnou cenu 30 700 USD, ale pokud bitcoin klesne pod 21 000 USD, může se spustit maržová výzva. Tyto faktory rovněž zvyšují náchylnost společnosti MSTR k nepříznivým obchodním podmínkám a ovlivňují její schopnost získat další finanční prostředky.

Celkový dluh společnosti činí 2,4 miliardy dolarů a její tržní kapitalizace se nyní pohybuje kolem 2,3 miliardy dolarů. To je po 74,6% poklesu ceny jejích akcií za poslední rok.

A co společnost Tesla?

Dalším velkým držitelem po MSTR je společnost Tesla (TSLA) Elona Muska, která získala 43 000 bitcoinů za průměrnou cenu 43 000 USD. Náklady společnosti na pořízení bitcoinů tak činí přibližně 1,5 miliardy dolarů.

zdroj: unsplash.com

Tesla možná nezaznamená zásadní dopady v důsledku poklesu cen kryptoměn, ale přesný rozsah znehodnocení v důsledku držby bitcoinů bude předmětem zájmu v příštích čtvrtletních číslech společnosti.

Výrobce elektromobilů nebyl imunní vůči výprodejům na trhu a jeho tržní kapitalizace se v roce 2022 propadla na zhruba 722 miliard dolarů kvůli 45% poklesu ceny akcií.

Závěrečná poznámka

Vzhledem k tomu, že kryptoměny budou i nadále propadat, lze očekávat, že budou trpět další jména. Příkladem jsou akcie těžařů kryptoměn. MSTR má mezitím krátký zájem ve výši zhruba 34 %, což naznačuje, že medvědi už mají navrch.

Artykuł Budou mít společnosti Microstrategy a Tesla problémy kvůli propadu Bitcoinu? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *