Bývalý předseda SEC hovoří o rychle se vyvíjejícím prostředí regulace kryptoměn

Podle komentářů bývalého předsedy Komise pro cenné papíry (SEC) Jaye Claytona se jeho postoj k vládním snahám o regulaci kryptotechnologií od doby, kdy byl předsedou SEC, zřejmě zmírnil, jak uvedl v diskusi s Craigem Salmem, ředitelem společnosti Grayscale CLO, na čtvrtečním Grayscale Convenes.

SEC může regulovat mnoho kryptoměn a klasifikovat je jako cenné papíry, protože zákony o cenných papírech regulují transakce s cennými papíry, a ne jen samotné cenné papíry, řekl bývalý regulátor v živém vysílání na LinkedIn. Poznamenal také, že spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF) čelí obavám z manipulace s trhem, a podrobně popsal, jak globální dosah kryptoměn znamená, že produkty pravidelně překračují jurisdikce různých regulačních orgánů, což regulačním orgánům ztěžuje uplatňování regulace na kryptoměny.

„Pokud se podíváte na různé produkty nebo různé aspekty toho, co bych nazval celkovým krypto ekosystémem, [máte] produkty, které přesahují jurisdikci různých domácích regulačních orgánů, “ řekl Clayton. „Takže jste měli tyto globální produkty a snažíte se na ně aplikovat domácí regulaci a pak při aplikaci domácí regulace na ně máte produkty, které mají překrývající se jurisdikci, a to činí aplikaci regulace náročnou.“

Zdroj: Gettyimages

Clayton, který nyní působí jako poradce společnosti Fireblocks, která se zabývá úschovou kryptoměn v hodnotě 2 miliard dolarů, se také podělil o to, že nyní věří, že vládní agentury by neměly ke krypto regulaci přistupovat univerzálně.

„Domnívám se, že regulace by měla být v maximální možné míře technologicky agnostická,“ řekl Clayton.

Bývalý regulátor, který od roku 2017 až do své rezignace v roce 2020 řídil nejvlivnější vládní regulační orgán pro kryptografický průmysl, byl za svůj měnící se postoj ke kryptoregulaci kritizován již dříve.

V loňském roce někteří členové kryptografické komunity kritizovali Claytona za to, že napsal pro-blockchainový článek pro Wall Street Journal, v němž označil roli bývalého regulátora v čele SEC při stíhání vysoce postavených kryptografických projektů, o nichž vládní agentura tvrdila, že prodávají neregistrované nabídky cenných papírů.

Zdroj: Coincentral

Během Claytonova působení SEC agresivně stíhala kryptografické projekty, včetně společnosti Block.One, která koncem roku 2019 dosáhla urovnání s SEC v souvislosti s ICO pro blockchain EOS v hodnotě 4 miliard dolarů. Působení bývalého regulátora v SEC navíc připravilo půdu pro žalobu agentury proti společnosti Ripple Labs, která údajně prodávala XRP jako neregistrovaný cenný papír. Cena digitálního aktiva se po žalobě SEC zhroutila.

Artykuł Bývalý předseda SEC hovoří o rychle se vyvíjejícím prostředí regulace kryptoměn pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *