Proč krach na trhu s kryptoměnami v hodnotě 2 bilionů dolarů nezničí ekonomiku?

Krveprolití na kryptotrhu nepoleví, jelikož ceny tokenů prudce klesají, společnosti ve vlnách propouštějí zaměstnance a některá z nejpopulárnějších jmen v oboru krachují. Tento chaos vyděsil investory a během několika měsíců vymazal hodnotu více než 2 biliony dolarů – a zničil životní úspory drobných obchodníků, kteří vsadili velké částky na kryptografické projekty označované za bezpečné investice.

Náhlý propad bohatství podnítil obavy, že by kryptoměnový krach mohl přispět ke spuštění širší recese.

Tržní kapitalizace krypto trhu pod 1 bilion dolarů (což je méně než polovina tržní kapitalizace společnosti Apple) je ve srovnání s HDP země ve výši 21 bilionů dolarů nebo trhem s bydlením ve výši 43 bilionů dolarů nepatrná. Podle odhadů společnosti Goldman Sachs však americké domácnosti vlastní třetinu celosvětového trhu s kryptoměnami a průzkum Pew Research Center také zjistil, že 16 % dospělých Američanů uvedlo, že investovalo do kryptoměny, obchodovalo s ní nebo ji používalo. Existuje tedy určitá míra národní expozice vůči hlubokému výprodeji na trhu s kryptoměnami.

Pak je tu celá mystika kolem vznikajícího kryptoměnového sektoru. Patří sice k menším třídám aktiv, ale toto bzučivé odvětví se těší velké pozornosti v populární kultuře, s reklamami na významných sportovních šampionátech a sponzorstvím stadionů.

Zdroj: Getty Images

Přesto ekonomové a bankéři televizi CNBC říkají, že se neobávají dominového efektu kryptoaktivity na širší americkou ekonomiku, a to z jednoho velkého důvodu: Kryptoměny nejsou vázány na dluh.

„Lidé ve skutečnosti nepoužívají krypto jako zástavu za reálné pohledávky. Bez toho je to jen spousta papírových ztrát. Takže to je na seznamu problémů pro ekonomiku nízko,“ řekl Joshua Gans, ekonom z Torontské univerzity.

Podle Ganse je to z velké části důvod, proč je trh s kryptoměnami pro ekonomiku stále spíše „vedlejší show“.

Žádné pohledávky, žádný problém
Vztah mezi kryptoměnami a pohledávkami je klíčový.

U většiny tradičních tříd aktiv se očekává, že jejich hodnota zůstane po určitou dobu mírně stabilní. Proto lze tato vlastněná aktiva následně použít jako kolaterál k půjčce peněz.

„To, co jste u kryptoaktiv neviděli, jednoduše kvůli jejich volatilitě, je stejný proces, díky kterému jste schopni je použít k nákupu jiných aktiv z reálného světa nebo tradičnějších finančních aktiv a půjčit si na jejich základě,“ vysvětlil Gans.

„Lidé používají kryptoměny k půjčování si na jiné kryptoměny, ale to je jaksi uzavřeno ve světě kryptoměn.“

Existují výjimky – společnost MicroStrategy si v březnu vzala půjčku v hodnotě 205 milionů dolarů krytou bitcoiny u banky Silvergate, která se zaměřuje na kryptoměny – ale z větší části existují půjčky zajištěné kryptoměnami v rámci ozvěny specifické pro dané odvětví.

Zdroj: Getty Images

Podle nedávné výzkumné zprávy společnosti Morgan Stanley půjčují kryptoúvěry převážně kryptoinvestorům a společnostem. Rizika přelévání z poklesu cen kryptoměn do širšího fiat dolarového bankovního systému USA proto „mohou být omezená“.

Přes veškeré nadšení z bitcoinu a dalších kryptoměn rizikový kapitalista a slavný investor Kevin O’Leary upozorňuje, že většina držených digitálních aktiv není institucionální.

S tím souhlasí i Gans, který pro CNBC uvedl, že pochybuje o tom, že by banky byly až tak vystaveny výprodeji kryptoměn.

„Určitě se objevily banky a další finanční instituce, které projevily zájem o krypto jako o aktivum a jako o aktivum, do kterého by mohly chtít, aby jejich klienti mohli také investovat, ale ve skutečnosti těch investic není tolik,“ vysvětlil Gans s tím, že banky mají vlastní soubor předpisů a vlastní potřebu ujistit se, že věci jsou vhodnými investicemi.

„Nemyslím si, že bychom byli svědky takového vystavení, jaké jsme viděli v jiných finančních krizích,“ řekl.

Omezená expozice
Podle odborníků CNBC není expozice běžných investorů v USA tak vysoká. Přestože někteří maloobchodní obchodníci byli v nedávném úseku likvidací postiženi, celkové ztráty na trhu s kryptoměnami jsou v porovnání s čistým jměním amerických domácností ve výši 150 bilionů dolarů malé.

Zdroj: Getty Images

Podle květnové poznámky společnosti Goldman Sachs tvoří držba kryptoaktiv pouze 0,3 % jmění domácností v USA ve srovnání s 33 % vázanými v akciích. Firma očekává, že vliv nedávného poklesu cen na celkové výdaje bude „velmi malý“.

O’Leary, který uvedl, že 20 % jeho portfolia je v kryptoměnách, rovněž poukazuje na to, že tyto ztráty jsou rozloženy po celém světě.

„Skvělou zprávou o kryptoekonomice a dokonce i o pozicích, jako je bitcoin nebo ethereum, je, že se jedná o decentralizované držení. Nejsou vystaveni pouze američtí investoři,“ řekl. „Kdyby bitcoin klesl o dalších 20 %, tak by to vlastně nevadilo, protože je to rozprostřeno všude.“

„A před korekcí je to jen 880 miliard dolarů, což je velký nicotný hamburger,“ pokračoval O’Leary.

Pro srovnání, společnost BlackRock spravuje aktiva v hodnotě 10 bilionů dolarů a tržní hodnota čtyř nejhodnotnějších technologických společností – i po letošní korekci – stále přesahuje 5 bilionů dolarů.

Někteří analytici na Wall Street se dokonce domnívají, že propad neúspěšných kryptoměnových projektů je pro sektor celkově přínosem – jde o jakýsi zátěžový test, který má odbourat zjevné nedostatky obchodního modelu.

„Krach slabších obchodních modelů, jako jsou TerraUSD a Luna, je pravděpodobně zdravý pro dlouhodobé zdraví tohoto sektoru,“ uvedl Alkesh Shah, globální stratég pro kryptoměny a digitální aktiva v Bank of America.

Podle Shaha je slabost sektoru krypto a digitálních aktiv součástí širší korekce rizikových aktiv. Spíše než aby ceny kryptoaktiv tlačily dolů ekonomiku, sledují ceny technologických akcií směrem dolů, protože obě podléhají tlaku větších makroekonomických sil, včetně spirály inflace a zdánlivě nekonečného sledu zvyšování sazeb Fedu.

Zdroj: Getty Images

„Vyšší než očekávané zvyšování sazeb spolu s rizikem recese široce zasáhlo riziková aktiva včetně softwaru a krypto/digitálních aktiv. Vzhledem k celosvětovému zpřísňování centrálních bank moji kolegové ze strategie očekávají, že centrální banky stáhnou z trhů po celém světě asi 3 biliony dolarů likvidity,“ pokračoval Shah.

Mati Greenspan, generální ředitel společnosti Quantum Economics, která se zabývá výzkumem a investicemi do kryptoaktiv, viní ze zpřísnění také Fed.

„Centrální banky velmi rychle tiskly hromady peněz, i když to nebylo potřeba, což vedlo k nadměrnému riskování a bezohlednému hromadění pákového efektu v systému. Nyní, když likviditu stahují, pociťuje to celý svět.“

Artykuł Proč krach na trhu s kryptoměnami v hodnotě 2 bilionů dolarů nezničí ekonomiku? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *