1:1? Podle Wells Fargo dosáhne euro za měsíc parity s americkým dolarem

Podle banky Wells Fargo je euro připraveno do měsíce dosáhnout stejné úrovně jako americký dolar, protože zvětšující se rozdíl mezi úrokovými sazbami a hospodářským růstem v USA a Evropě táhne společnou měnu dolů.

Takový pokles by znamenal, že se euro poprvé za posledních dvacet let vyrovná jednomu dolaru. Euro se v úterý pohybovalo na úrovni 1,04 USD bez větších změn a ustálilo tak svůj třídenní pokles.

V polovině května se měna dotkla pětiletého minima a letos oslabila vůči dolaru o 8 %, protože agresivní zpřísňování měnové politiky Federálního rezervního systému (Fed) posunulo úrokové sazby v USA výrazně nad ty evropské.

Kroky Fedu vyvíjí tlak na euro, protože Evropská centrální banka se vydává méně jestřábí cestou, napsal Erik Nelson, měnový stratég banky. Základní ekonomický růst je navíc v USA silnější než v eurozóně.

„Návrat síly amerického dolaru přišel dříve, než jsme očekávali,“ napsal Nelson. „Podle našeho názoru je otázka parity spíše otázkou ‚kdy‘ než ‚jestli‘.“

Mezitím je shortování eura vůči dolaru „risk off trade“, který má další prostor, protože výnosy v USA rostou a investoři se stahují z rizikových aktiv. Podle Nelsona je však pozice mezi fondy využívajícími pákový efekt stále vyvážená ve srovnání s jinými cykly na trhu eura na dně, během nichž byly krátké pozice velmi rozšířené.

„Některé z těchto fondů, které mají tendenci signalizovat dno trhu – nejsou čistě krátké na euro,“ řekl Nelson v úterním rozhovoru pro televizi Bloomberg. „Takže si myslíme, že krátké pozice v eurech a pokles eura mohou jít mnohem dál než sem.“

Artykuł 1:1? Podle Wells Fargo dosáhne euro za měsíc parity s americkým dolarem pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *