Britská libra klesá, švýcarský frank roste po zvýšení sazeb BoE a SNB

Švýcarský frank ve čtvrtek prudce vzrostl poté, co Švýcarská národní banka (SNB) překvapivě zvýšila úrokové sazby, což vyvolalo jeho největší denní skok vůči euru od roku 2015, kdy centrální banka zrušila fixaci měny.

Během volatilního dne pro britskou měnu šterlink klesl poté, co Bank of England (BoE) zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů (bps), čímž vyvrátila prognózy některých účastníků trhu o větším zvýšení úrokových sazeb v rámci boje proti prudce rostoucí inflaci.

SNB se připojila k ostatním centrálním bankám a poprvé za 15 let zpřísnila měnovou politiku, když zvýšila svou základní úrokovou sazbu na -0,25 % z -0,75 %, kterou nasazuje od roku 2015.

Švýcarský frank vzrostl na dvouměsíční maximum vůči euru a měl nakročeno k nejlepšímu dni vůči jednotné měně od ledna 2015. Vůči americkému dolaru frank vzrostl o 1,4 % na 0,9807 a byl na cestě k nejlepšímu dni vůči zelené měně za téměř jeden měsíc.

„Krok SNB je velkým šokem,“ uvedla Jane Foleyová, vedoucí oddělení FX strategie, v londýnské Rabobank.

Zdroj: Unsplash

„Mluvilo se o tom, že SNB by se mohla začít vzdalovat od své hluboce negativní pozice ohledně sazeb pod záštitou více jestřábí ECB, ale dnešní posun o 50 bazických bodů je přesto velkým překvapením.“

Většina analytiků očekávala, že SNB ve čtvrtek sazby ponechá a označí jejich zvýšení na září, ačkoli několik bank předpovídalo posun o 25 bazických bodů.

Sterling mezitím klesl o 0,8 % na 1,2085 USD, nedaleko od dvouletého minima, kterého se tento týden dotkl, poté, co BoE ve snaze bojovat s inflací navzdory obavám z prudkého zpomalení britské ekonomiky již popáté od prosince zvýšila výpůjční náklady.

„Očekávání trhu se po včerejším zvýšení sazeb Fedu o 75 bb a ranním zvýšení sazeb SNB o 50 bb přiklonila o něco více k posunu o 50 bb,“ uvedl Francesco Pesole, devizový stratég ING.

„Výhledové poselství je však obecně jestřábí, což nezpochybňuje jestřábí ocenění zpřísnění sazeb BoE do konce roku (dalších šest zvýšení), což nakonec prozatím omezuje pokles GBP.“

BoE uvedla, že je připravena jednat „rázně“ v reakci na „náznaky trvalejších inflačních tlaků“.

CESTA KE ZVYŠOVÁNÍ SAZEB

Zdroj: Unsplash

Kroky BoE a SNB následovaly po středečním zvýšení sazeb americkým Federálním rezervním systémem o 75 bazických bodů, zatímco Evropská centrální banka minulý týden signalizovala, že své sazby zvýší v červenci.

SNB a Bank of Japan, která zasedá v pátek, byly jedinými dvěma hlavními centrálními bankami vyspělého světa, které dosud neoznačily vyšší sazby v cyklu zpřísňování sazeb, který začal koncem loňského roku.

Obchodníci také pozorně sledovali několik řečníků z ECB poté, co centrální banka po středečním mimořádném zasedání slíbila, že bude kontrolovat výpůjční náklady pro periferní země eurozóny.

Vůči dolaru euro kleslo o 0,4 % na 1,0402 USD, nedaleko od měsíčního minima, kterého se dotklo ve středu.

V souvislosti se zhoršujícím se rizikovým sentimentem na trhu bezpečný americký dolar vůči koši srovnatelných měn vzrostl a přiblížil se dvacetiletému maximu, kterého se dotkl před středečním zvýšením výpůjčních nákladů ze strany Fedu, a to nejvíce od roku 1994.

Dolarový index vzrostl o 0,3 % na 105,09 bodu.

Artykuł Britská libra klesá, švýcarský frank roste po zvýšení sazeb BoE a SNB pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *