EUR/USD se nachází těsně pod hranicí 1,0500 při celkovém posílení USD

Měnový pár EUR/USD prodloužil propad z hranice 1,0600, neboli týdenního maxima, a v poslední den týdne byl svědkem výprodejů. Klesající trajektorie se protáhla i do začátku severoamerické seance a stáhla spotové ceny pod psychologickou hranici 1,0500, chyběl však následný prodej.

Americký dolar se v pátek solidně vrátil a obnovil část svých ztrát po zasedání FOMC zaznamenaných během posledních dvou obchodních seancí v souvislosti s jestřábím očekáváním Fedu. Trhy se zdají být přesvědčeny, že americká centrální banka bude pokračovat v utahování své měnové politiky rychlejším tempem, aby bojovala s přetrvávající vysokou inflací. Sázky potvrdil takzvaný bodový graf Fedu, který ukázal, že mediánová projekce sazby federálních fondů pro rok 2022 činí 3,4 % a pro rok 2023 3,8 %. To pomohlo oživit poptávku po zelené bankovce, což bylo naopak považováno za klíčový faktor vyvíjející tlak na pokles měnového páru EUR/USD.

Přesto by kombinace několika faktorů mohla dolarové býky od agresivních sázek zadržet a pomoci omezit případné hlubší ztráty páru EUR/USD, alespoň prozatím. Investoři se však utěšovali tím, že podle prognózy Fedu se sazba v roce 2024 sníží na 3,4 % a v dlouhodobém horizontu na 2,5 %. To bylo patrné z pokračujícího poklesu výnosů amerických státních dluhopisů, který by spolu s impulsem risk-on mohl působit jako protivítr pro bezpečný dolar. Společná měna by mohla dále čerpat podporu z explicitního signálu Evropské centrální banky, že v červenci poprvé od roku 2011 zvýší úrokové sazby.

Smíšené fundamentální pozadí si před stanovením pevného krátkodobého směru před prodlouženým víkendem v USA žádá určitou opatrnost. Proto bude rozumné počkat na nějaký následný prodej, než se potvrdí, že nedávný odraz z blízkosti ročního minima se vyčerpal, a uzavřít nové medvědí sázky.

Artykuł EUR/USD se nachází těsně pod hranicí 1,0500 při celkovém posílení USD pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *