Ethereum vrátilo všechny své zisky z posledního roku a půl. Je to příležitost?

Ethereum (ETH), druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, se od začátku roku propadla o téměř 70 % a oproti historickému maximu z listopadu loňského roku o více než 75 %. Rozsah a rychlost poklesu na trhu s kryptoměnami jsou alarmující – během této doby ztratily tokeny Ethereum ohromující hodnotu 415 miliard dolarů, což je přibližně stejná částka jako tržní kapitalizace společnosti ExxonMobil (XOM).

Hlavními příčinami výprodeje na trhu s kryptoměnami byly stejné obavy z inflace a úrokových sazeb, které zmítaly akciovým trhem. Obavy kolem Etherea zároveň prohloubila situace v kryptopůjčovně Celsius, která umožňuje investorům ukládat Ethereum výměnou za úrokové platby a tokeny pak půjčuje. V neděli společnost Celsius zastavila všechny převody a výběry ze své platformy kvůli zjevné krizi likvidity, což ještě více vyděsilo obchodníky s kryptoměnami. Panují obavy, že by to mohlo vést k ještě většímu prodejnímu tlaku na Ethereum (a další kryptoměny), pokud bude společnost Celsius nucena své podíly zlikvidovat.

Ethereum se nyní obchoduje za ceny nevídané od začátku roku 2021, takže investoři, kteří měli pocit, že minule propásli loď, mají další šanci otevřít pozici na těchto úrovních.

Zdroj: Unsplash

Připravte se na sloučení

Některé z nejostřejších kritik, které byly v průběhu let vzneseny na Ethereum, se týkaly pomalých transakcí a vysokých poplatků za blockchain. Jeho dlouho očekávaný přechod na konsensus proof-of-stake – známý jako „The Merge“ – by však měl tyto problémy pomoci odstranit. Ethereum dokončilo přechod na proof-of-stake v červnu v testovací síti Ropsten a brzy by mělo být připraveno na plný přechod.

Přechod na model proof-of-stake by měl zlepšit časy transakcí a snížit poplatky za plyn nebo uživatele. Další výhodou je, že proof of stake je mnohem méně energeticky náročný než proof of work, který vyžaduje, aby těžaři řešili složité matematické hádanky za použití obrovského výpočetního výkonu k vytvoření nového tokenu. Ethereum tak bude nově přitažlivé pro investory, kterým se dříve nelíbila jeho uhlíková stopa jako kryptoměny typu proof-of-work, jako je Bitcoin (BTC).

Přechod na proof-of-stake také umožní uživatelům získávat odměny ze sítě, protože držitelé mohou používat své Ethereum k ověřování transakcí a vytváření nových tokenů. To vše dělá ze sloučení jeden z nejlepších důvodů, proč být ohledně Etherea optimistický.

Zdroj: Unsplash

Ethereum má hodnotu také jako blockchain, na kterém je postaveno mnoho dalších špičkových kryptoměn. Například Chainlink (LINK), oracle chain, který umožňuje chytrým kontraktům získávat data z vnějšího světa, je token ERC-20 postavený na platformě Ethereum. ERC-20 je v podstatě standard, který vývojářům umožňuje vytvářet tokeny na bázi sítě Ethereum. Uniswap (UNI), jedna z největších decentralizovaných burz, je rovněž tokenem ERC-20. Dokonce i hlavní stablecoiny, jako je USD Coin (USDC), a populární meme mince, jako je Shiba Inu (SHIB), jsou tokeny ERC-20.

Armáda vývojářů

Na síti Ethereum pracuje více než 4 000 vývojářů – více než na kterékoli jiné kryptoměně, dokonce i na Bitcoinu. To je pro Ethereum výhodné, protože vývojáři spouštějí nové aplikace (dApps), které přitahují uživatele a přidávají další hodnotu.

NFT vykazují známky života

Ethereum je dominantním blockchainem pro NFT (non-fungible tokens). I když se prodeje NFT během letošní kryptozimy zpomalily a ceny obecně klesly, stále existují důvody k optimismu. V květnu se z ničeho nic objevila sbírka NFT Goblintown a dodala NFT scéně tolik potřebný impuls. Tyto Gobliny byly raženy zdarma, ale za posledních 30 dní přinesly v sekundárních prodejích více než 75 milionů dolarů, protože se Goblintown loktem probojoval mezi tři nejlepší NFT kolekce, jak uvádí NFT tracker a agregátor dat Cryptoslam. Tři z křiklavě vypadajících Goblinů se prodaly za více než 100 000 dolarů, což naznačuje, že navzdory zpomalení je trh s NFT s vysokým vstupným stále živý.

Zdroj: Unsplash

Je to příležitost k nákupu?

V souhrnu lze říci, že se blíží zásadní přechod, který zlepší výkonnost Etherea v mnoha ukazatelích. To v kombinaci s jeho aktivním ekosystémem znamená, že pro rizikově tolerantní investory může být vhodná doba k otevření pozice v této kryptoměně nebo k jejímu doplnění. Ti, kteří litují, že propásli vzestup Etherea v posledních několika letech, mají šanci dostat se na úroveň, na které se obchodovalo v lednu 2021.

Přesto je Ethereum stále spekulativní investicí, která se bude vyznačovat značnou volatilitou, takže by investoři měli do něj alokovat pouze malé procento svého portfolia a zaujmout dlouhodobý přístup.

Artykuł Ethereum vrátilo všechny své zisky z posledního roku a půl. Je to příležitost? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *