Proč investoři opouštějící akcie služby Lyft budou litovat. Později ale přece.

V květnu 2022 se akcie Lyft (NASDAQ:LYFT) propadly z 30 dolarů na nízkou úroveň 20 dolarů. Tento měsíc během výprodeje technologických vraků opět klesla. Investoři akcie LYFT opustili, když generální ředitel společnosti Uber (NYSE:UBER) prohlásil, že sníží náklady a omezí nábor zaměstnanců.

Lyft a Uber patří mezi vítěze z roku 2021, když země zrušily pandemickou výluku. Od té doby došlo na trhu k seismické změně, kterou firmy zabývající se sdílením jízd nemohou ignorovat. Místo toho, aby se na něm svezli (s prominutím), investoři prodávají akcie.

Lyft již ztratil 65 % své hodnoty z 52týdenního maxima. Prodejem nyní realizují pouze kapitálovou ztrátu. Investoři, kteří prodali, toho mohou litovat.

Akcie společnosti Lyft klesají po výrocích konkurence

Zdroj: Shutterstock

Dne 9. května 2022 společnost Uber uvedla, že sníží výdaje, pobídky a marketing. K najímání zaměstnanců by také přistupovala jako k výsadě. V prvním čtvrtletí vykázal konkurent Lyft čistou ztrátu 5,9 miliardy dolarů. USD v důsledku kapitálových investic společnosti Uber. Uber přehodnotil podíly ve společnostech Uber Grab, Aurora a Didi. Zaúčtovala také čistou ztrátu 359 milionů dolarů z odměn za akcie.

Uber patří k mnoha technologickým firmám, kterým odměny vázané na akcie zničily hodnotu pro akcionáře. Pokles ocenění akcií na trhu poškodí snahy společností Uber a Lyft o získání peněz. Firmy musí snížit výdaje a zmrazit nábor zaměstnanců. Musí počítat se zpomalením ekonomiky v příštích šesti měsících.

Společnost Uber si dříve stanovila cíl dosáhnout do roku 2024 upravené ziskovosti EBITDA ve výši 5 miliard USD. Ekonomický protivítr prognózu Uberu mění.

Světlé stránky prvního čtvrtletí společnosti Lyft

V prvním čtvrtletí společnost Lyft vykázala meziroční nárůst tržeb o 44 % na 876 milionů USD. Její tržby na aktivního jezdce ve výši 49,18 USD jsou druhé nejvyšší v historii. Počet aktivních cestujících se meziročně zvýšil o 32 % na 17,8 milionu. Na očištěné bázi vykázala společnost Lyft v 1. čtvrtletí EBITDA ve výši 55 milionů USD. USD, což je nad horní hranicí jejího výhledu, a překonala tak svůj cíl přibližně o 40 mil.

Společnost Lyft má zdravou rozvahu. Čtvrtletí jsem ukončil s dlouhodobým dluhem ve výši 787,4 mil.

Zdroj: Shutterstock

Navzdory dobrým výsledkům trhy oceňují dopad vyšších cen plynu v aktuálním čtvrtletí. Společnost Lyft například meziročně zvýšila počet řidičů o 40 %. Investoři se obávají dopadu rostoucích cen benzínu na řidiče společnosti Lyft.

Společnost Lyft se těšila příznivým meziročním srovnáním. V loňském roce poškodily růst počtu řidičů společnosti Lyft případy Covid-19 na vrcholu pandemie. V minulém čtvrtletí příjmy řidičů vzrostly. V průměru si vydělali kolem 24 dolarů. A to ještě předtím, než společnost Lyft přidala příplatek za benzín ve výši 55 centů.

Společnost Lyft se připravuje na riziko, že vysoké ceny benzinu poškodí její podnikání. Snaží se o pozitivní návratnost investičních příležitostí. Urychlí své investice do projektů, které povedou k lepší úrovni služeb. Investoři, kteří opustili akcie společnosti Lyft, si neuvědomí pozitivní přínos tohoto obchodního cíle.

Společnost Lyft ve svém konferenčním hovoru neupřesnila, jaké iniciativy zvýší návratnost investic. Akcionáři zaznamenají pouze předpokládané zvýšení nákladů na výzkum a vývoj, prodej a marketing a zvýšení všeobecných a administrativních nákladů. Tyto investice se akcionářům společnosti Lyft dlouhodobě vyplatí.

Lyft je od této chvíle spekulativním nákupem

Jen málo investorů si uvědomuje význam společnosti Lyft v oblasti dodávek služeb sdílení jízd. Místo toho akcie panicky prodávají v obavách, že tržby a marže z modelu sdílení klesnou. Výsledky společnosti za 1. čtvrtletí naznačují, že tento negativní předpoklad je mylný.

Podle společnosti Stock Rover má Lyft slušné hodnocení kvality a růstu. Předpokládejme, že obchodní dynamika v aktuálním čtvrtletí bude pokračovat z minulého čtvrtletí. To pošle kvantitativní skóre společnosti Lyft a cenu jejích akcií výše.

Artykuł Proč investoři opouštějící akcie služby Lyft budou litovat. Později ale přece. pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.