Sen o jednotné latinskoamerické měně se může stát skutečností

Real, bolivar, peso: V Latinské Americe jsou platební prostředky stejně rozmanité jako její kultury. Volání po jednotné měně v celém obrovském regionu je však stále hlasitější.

Pro Luize Inacia Lulu da Silvu, kandidáta v nadcházejících brazilských prezidentských volbách, je to otázka nezávislosti celého regionu. „Dá-li Bůh, vytvoříme společnou měnu pro Latinskou Ameriku, protože bychom neměli být závislí na dolaru,“ řekl před několika týdny.

Uvidíme, zda se jednalo pouze o pokus vytvořit téma v počáteční fázi volební kampaně, nebo zda bývalý brazilský prezident (2003-2011), který v současnosti vede v průzkumech, myslí tuto myšlenku vážně. V každém případě to vyvolalo debatu. Argentinský obchodní portál El Destape se následně zeptal: „Jednotná měna pro celou Latinskou Ameriku – je to vůbec možné?“ ptá se Destape.

Měna s názvem „jih“

Tato myšlenka není nová. Jejím původním zastáncem je Brazilec Fernando Haddad, bývalý starosta Sao Paula a bývalý prezidentský kandidát levicové Strany pracujících (PT), který v roce 2018 prohrál volby se současným prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedávno s touto myšlenkou znovu přišel v hostujícím článku pro deník Folha. Navrhl dokonce i název – sur, což znamená jih. Skutečnost, že se Lula jako politická těžká váha Latinské Ameriky tohoto tématu ujal, ukazuje, že má na to, aby lidmi emocionálně i politicky pohnul.

Zdroj: Thehindu

Žádná snadná cesta vpřed

Myšlenku jednotné měny je snadné formulovat, ale cesta k jejímu vytvoření je složitá. Jacques D’Adesky z Federální univerzity Fluminense v Riu de Janeiru poukázal na existující rozdíly a historickou rivalitu, například mezi sousední Argentinou a Brazílií. „Vytvoření zóny jednotné měny by zpočátku vyžadovalo mnoho jednání mezi budoucími partnery,“ řekl pro DW s tím, že takový proces by trval roky.

Ekonom Leandro Dias z banky AkinTec v Sao Paulu chce počkat, zda tato myšlenka přežije současnou volební kampaň. Hospodářský prostor Mercosur již v zásadě přispěl k užší spolupráci regionu. Nicméně „většina zemí by si ráda zachovala svou suverenitu a ekonomickou nezávislost,“ řekl Dias DW.

Digitální platební prostředky

Jednotná latinskoamerická měna, jak si ji představuje Haddad, má za cíl „zlepšit obchod a obchodní výměnu v zemích regionu“. Podle jeho návrhu by měla být podporována centrální bankou jako digitální měna. K tomu, aby bylo možné učinit první krok tímto směrem, je však zapotřebí veřejné prohlášení několika vlád o záměru, aby mohla být zahájena jednání.

Zdroj: Unsplash

Maduro podporuje jednotnou měnu

Myšlenku jednotné měny nedávno znovu uvedl do hry také venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro, jehož země již léta trpí chronickou inflací. Navrhl podporu měny sucre, která je platebním prostředkem používaným aliancí států ALBA, v níž dominují levicové vlády včetně Bolívie, Kuby a některých menších antilských zemí.

Domnívá se, že jeho využití jako regionálního digitálního platebního prostředku by pak mohlo nahradit dolar. Sucre však nepřekročila svůj symbolický status, zatímco důvěra v Madurovu kompetenci v oblasti hospodářské politiky je nízká.

Politický rozměr

Zavedení jednotné latinskoamerické měny by mělo také politický rozměr, podobně jako euro v Evropě. Na Latinskou Ameriku – resp. na Jižní Ameriku – by se zevnitř i zvenčí pohlíželo jako na jednotný hospodářský prostor a region by se hospodářsky i sociálně sblížil. Haddadem navrhovaný sur by tedy mohl být předstupněm politického vývoje, který by nakonec mohl vést k vytvoření Latinskoamerické unie, případných „Spojených států latinskoamerických“.

Artykuł Sen o jednotné latinskoamerické měně se může stát skutečností pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *