Strateg společnosti BlackRock vidí velkou příležitost v evropských bankách

Evropské banky jsou možná nepravděpodobnou sázkou v době, kdy se rizika recese hromadí, ale podle společnosti BlackRock Inc. je ten správný čas na zvýšení expozice v tomto sužovaném sektoru.

„Je to sporné, ale v evropských bankách vidím extrémní příležitost k ocenění,“ řekl v pátečním telefonickém rozhovoru Nigel Bolton, spolušéf investičního oddělení BlackRock Fundamental Equities. „Rostoucí úrokové sazby zvyšují čisté úrokové marže. Banky jsou stále velmi levné a podpořené silnými zisky, z čehož budou těžit zejména banky zaměřené na maloobchod.“

Poskytovatelé úvěrů – kteří obvykle těží z rostoucích reálných výnosů – se stali zástupným ukazatelem obav z recese, protože centrální banky se stávají jestřábími, aby omezily inflaci. Poté, co v únoru dosáhl více než tříletého maxima, klesl index bank Stoxx 600 o téměř 24 %, takže ocenění zůstává na úrovni blízké hodnotám z března 2020, kdy pandemie poprvé rozbouřila trhy.

Index STOXX® Europe 600 Banks – Zdroj: Stoxx.com

Evropský benchmark Stoxx 600 také poklesl o více než 18 % oproti lednovému rekordu, protože Federální rezervní systém zahájil agresivní cyklus zvyšování sazeb a Evropská centrální banka připravila půdu pro zpřísnění politiky od července. Bolton vidí, že ukazatel klesne o dalších 10-15 %, než najde dno, ale zároveň očekává, že recese bude krátkodobá.

„Nevidím recesi jako v případě globální finanční krize, protože na trhu nevidíme stejné excesy,“ řekl. „Spotřebitelé jsou na tom poměrně dobře a bankovní systém také. Spíše budeme svědky normálního zpomalení, které by mohlo trvat zhruba šest až dvanáct měsíců.“

Obrázek akcií v USA je o něco chmurnější kvůli napěněným technologickým akciím, které mají navzdory letošnímu poklesu stále zvýšené ocenění, uvedl Bolton. „V Evropě a Velké Británii lze najít více hodnoty,“ řekl a doporučil také akcie energetických a průmyslových podniků.

Artykuł Strateg společnosti BlackRock vidí velkou příležitost v evropských bankách pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.