Warren Buffett schvaluje tyto 4 investiční strategie, které můžete vyzkoušet

Dalo by se říci, že Warren Buffett se v investování vyzná. Jako předseda představenstva a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway – konglomerátu v hodnotě více než 610 miliard dolarů – nakupuje akcie již desítky let. Buffettovo osobní jmění dosahuje přibližně 100 miliard dolarů.

Naštěstí pro celou investiční komunitu se Buffett nestydí podělit o své zkušenosti s investováním. Mnozí se domnívají, že má jedinečný dar vidět hodnotu podniků, ale některé aspekty jeho strategie mohou začínající investoři snadno okopírovat. Zde jsou čtyři z těchto jednoduchých investičních strategií, které můžete vyzkoušet ještě dnes.

1. Investujte do indexu S&P 500

V rozhovoru z roku 2017 Buffett doporučil střadatelům na penzi, aby důsledně investovali do nízkonákladového indexového fondu S&P 500. Podle jeho slov „si myslím, že je to věc, která dává největší smysl prakticky po celou dobu“.

Indexové fondy S&P 500 investují do akcií S&P 500. Jedná se o největší a nejúspěšnější veřejně obchodované společnosti v USA, které z vás jako skupina neudělají milionáře přes noc – ale v průběhu času dosahují solidního růstu. Z historického hlediska rostl index S&P 500 po odečtení inflace přibližně o 7 % ročně.

Zdroj: Ilustrační foto

Indexové fondy S&P 500 jsou snadno dostupné u všech makléřských společností. Některé makléřské společnosti dokonce podporují částečné nákupy těchto fondů. To je dobrá volba, pokud máte omezený rozpočet.

Všimněte si, že Buffett výslovně doporučuje nízkonákladové fondy. Jedná se o fondy s nízkým poměrem nákladů, který udává, jak velká část investovaného kapitálu jde na náklady fondu.

Například nákladový poměr 0,03 % znamená 3 dolary ročně za každých 10 000 dolarů, které jste investovali. Čím nižší je nákladový poměr, tím více výnosů z podkladových investic se promítne do vašeho hospodářského výsledku.

2. Zaměřte se na dlouhodobé cíle

Můžete investovat za účelem dosažení zisku rychle nebo v delším časovém horizontu. Buffett se řídí druhou strategií. Řekl, že jeho preferovaná doba držení je navždy.

Zdroj: Reuters

Některé akcie jsou vhodnější pro dlouhodobé držení než jiné. Buffett má rád zavedené podniky s dobrou historií v různých ekonomických obdobích – společnosti, které mají stálou sílu. Tomu obecně vyhovují společnosti s blue chipem a akcie z indexu S&P 500.

Na druhou stranu módní akcie, start-upy a radikální inovátoři jsou obvykle mimo Buffettovu oblast zájmu. V těchto kategoriích existují příležitosti, ale tvorba zisku může být více závislá na obchodování než na držení.

3. Podívejte se na turbulence na trhu

Buffett se drží svého dlouhodobého přístupu a nenechává se otřást turbulentními trhy. Když byl Buffett požádán o radu, jak zvládnout volatilitu trhu, řekl: „Nesledujte trh příliš pozorně.“

Krása dlouhodobého investování spočívá v tom, že když ceny akcií plošně klesají, nemusíte dělat nic. Nezapomeňte, že jste investovali do společností, které mají trvalou sílu. Dokud se tyto společnosti zásadně nezměnily, je vyčkávání vaším nejlepším krokem. Udržení vašeho portfolia v neporušeném stavu vás připraví na zisky, jakmile se klesající trh obrátí.

4. Jděte proti proudu

Buffett se nechal slyšet, že jeho cílem při investování je „být bojácný, když jsou ostatní chamtiví, a být chamtivý jen tehdy, když jsou ostatní bojácní“. Jinými slovy, buďte opatrní, když je na trhu horko, a hledejte příležitosti, když je trh slabý.

Zdroj: Unsplash

Pro Buffetta příležitost často znamená nákup dobrých akcií za nižší ceny. Přesně to udělal v prvním čtvrtletí roku 2022 během velkého výprodeje technologií. Zatímco ostatní investoři snižovali svou expozici vůči technologiím, Buffett si vybral 3,7 milionu akcií společnosti Apple, jedné ze svých oblíbených akcií.

Investování jako Buffett

Buffett dává přednost velkým společnostem a dlouhým, nepřerušovaným obdobím držení. Rád také operuje proti převládajícím náladám na trhu. I když tyto metody vyžadují vytrvalost, jsou dostatečně jednoduché na to, aby je mohl napodobit každý investor.

Po zavedení Buffettovy nejjednodušší taktiky můžete čekat, až se vaše zisky časem objeví. Za několik desítek let budete na tento den vzpomínat jako na okamžik, kdy se vydělávání peněz na burze stalo mnohem snazším.

Artykuł Warren Buffett schvaluje tyto 4 investiční strategie, které můžete vyzkoušet pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.