Akcie společnosti Amazon: Dobré, špatné a ošklivé fakta, která byste měli znát

Amazon (NASDAQ:AMZN) upadl do nemilosti velkolepým způsobem. Akcie AMZN se potýkají s problémy od chvíle, kdy zakladatel Jeff Bezos v červenci 2021 odstoupil z pozice generálního ředitele. Nejde však jen o cenu akcií Amazonu. Zisky klesají, maloobchodní firma má velké problémy a vztahy se zaměstnanci dosáhly bodu varu, protože dělníci se začínají sdružovat v odborech.

Není to tak dávno, co se spekulovalo o tom, kdy by Amazon mohl dosáhnout tržní kapitalizace 5 bilionů dolarů. Nyní je jeho tržní kapitalizace blízko poklesu zpět pod 1 bilion dolarů.

Je na tom internetový maloobchodní gigant opravdu tak špatně, jak se zdá, že si trh myslí? Bohužel ano. Amazon čelí velkým překážkám Do budoucna to však pro jeho akcie nemusí být úplně špatná zpráva.

Podívejme se na to, co je pro Amazon a akcie AMZN dobré, špatné a ošklivé.

V loňském roce se ještě neprojevily velké provozní problémy společnosti Amazon. Přesto existoval jasný důvod, proč se akciím AMZN vyhnout: Akcie byly brutálně drahé.

Zdroj: Reuters

Na svém vrcholu se AMZN obchodovala za více než 65násobek zisku, 50násobek cash flow a 30násobek EV/EBITDA. To jsou na firmu, která je již tak velká a vyspělá jako Amazon, závratná čísla. Když platíte takový násobek, musí jít všechno správně, abyste dosáhli dobrých výnosů. Je zřejmé, že v roce 2022 se společnosti Amazon mnoho věcí nedařilo.

Nyní je však ocenění akcií mnohem rozumnější. Abychom byli spravedliví, násobek P/E vypadá na klouzavé bázi ještě hůře, protože zisky nyní prudce klesly. Ale za předpokladu, že se Amazon dokáže vrátit do správných kolejí, se obchoduje na méně než 40násobném násobku na základě zisků v roce 2023 a na 27násobném násobku na základě předpokládaných zisků v roce 2024. To jsou mnohem přízemnější čísla.

Akcie jsou nyní také na pouhém 19x EV/EBITDA a ocenění Amazonu vypadá atraktivněji i ve srovnání s projekcemi budoucích peněžních toků.

Dlouho očekávaný split akcií Amazonu v poměru 20 ku 1 snížil hodnotu akcií z nepřehledné úrovně nad 2 000 USD za akcii na současných něco málo přes 100 USD. Díky tomu by se akcie AMZN měly stát přístupnějšími pro drobné investory. Díky tomu je také dostupnější obchodovat s prodejními a kupními opcemi společnosti, které dříve měly gigantické prémie.

Akcie AMZN však byly již v době, kdy 6. června došlo k rozdělení, značně vzdáleny od svého maxima téměř 4 000 USD za akcii. Ačkoli rozdělení akcií nic nemění na základní společnosti, je možné, že se Amazon pokusil načasovat své rozdělení tak, aby zvýšil náladu investorů a podpořil cenu svých akcií. Pokud tomu tak bylo, zjevně se to nepodařilo.

Po krátkém růstu na začátku června se akcie AMZN za poslední dva týdny propadly o téměř 15 % a nyní se nacházejí jen 5 % nad svým 52týdenním minimem.

Kromě toho, že rozdělení akcií nedokázalo změnit klesající technickou trajektorii akcií Amazonu, čelí společnost problémům na více frontách.

Maloobchodní odvětví nyní prožívá těžké období a Amazon se ocitl uprostřed bouře. Společnost vykazuje záporné ziskové marže v Severní Americe, o mezinárodních trzích nemluvě. Sráží ji snahy o odborovou organizovanost, prudce vyšší mzdy, vyšší náklady na dopravu a pohonné hmoty a nedostatek výrobků. Seznam je dlouhý.

Zdroj: Getty Images

Nejde jen o náklady. Vzhledem k agresivnímu zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem, rostoucí inflaci a obavám z recese spotřebitelská poptávka slábne. Spotřebitelská nálada dosáhla v červnu rekordně nízké úrovně. Pokud se něco nezmění, letošní prázdninová sezóna by mohla skončit neúspěchem.

Zpomalení by se mohlo dotknout i vychvalovaného podnikání společnosti Amazon v oblasti webových služeb. V Silicon Valley nyní převládá propouštění a snižování počtu zaměstnanců. Startupy jsou v režimu přežití a společnosti v režimu přežití nespěchají s většími výdaji na cloudový hosting. Nebuďte překvapeni, pokud se tempo růstu Amazon Web Services v následujících měsících výrazně zpomalí.

Podtrženo a sečteno, akcie AMZN

Dříve jsem měl na akcie Amazonu negativní názor kvůli jejich nadhodnocení. To už ale neplatí. Vzhledem k tomu, že akcie AMZN od začátku roku klesly o 36 %, jsou dnes jejich ceny mnohem přijatelnější.

Otázka pro potenciální akcionáře spíše zní: Jak moc se obáváte toho, že společnost bude fungovat příštích 12 až 24 měsíců? Maloobchodní prostředí se bude pravděpodobně zhoršovat, než se situace začne zlepšovat. Dříve nezastavitelný stroj AWS mezitím pravděpodobně zaznamená pomalejší růst.

Jednoduchým způsobem, jak na to hrát, by bylo vrátit se k akciím AMZN v roce 2023, pokud se situace začne obracet k lepšímu. Ale pro skutečné lovce nožů by akcie mohly stát za pokus, jakmile v nadcházejících dnech nebo týdnech klesnou pod 100 USD.

Artykuł Akcie společnosti Amazon: Dobré, špatné a ošklivé fakta, která byste měli znát pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.