Dolar klesá pod tíhou nejasných výhledů měnové politiky. Komoditní měny posílili

Dolar v úterý ráno klesal, protože investoři sledují postoje hlavních centrálních bank k omezení inflace.

Index amerického dolaru, který sleduje zelenou bankovku vůči koši ostatních měn, klesl o 0,34 % na 104,35 bodu.

Měnový pár USD/JPY si polepšil o 0,02 % na 135,10 a pohyboval se v blízkosti 24letého minima vůči dolaru. Japonský ministr financí Shunichi Suzuki dříve v úterý uvedl, že je znepokojen nedávným prudkým oslabením jenu a v případě potřeby bude na pohyby na devizovém trhu vhodně reagovat.

Pár AUD/USD vzrostl o 0,32 % na 0,6970 a pár NZD/USD se stabilizoval na úrovni 0,6334. Guvernér australské centrální banky (RBA) Philip Lowe v úterý zopakoval, že další zvyšování úrokových sazeb je pravděpodobné.

„Vzhledem k tomu, že mapujeme návrat k inflaci na úrovni 2 až 3 %, měli by být Australané připraveni na další zvyšování úrokových sazeb,“ varoval Lowe.

Technický výhled EUR/USD – Zdroj: Autochartist

„Úroveň úrokových sazeb je stále velmi nízká pro ekonomiku s nízkou nezaměstnaností, která zažívá vysokou inflaci.“

Pár USD/CNY se snížil o 0,06 % na 6,6885, zatímco pár GBP/USD se zvýšil o 0,13 % na 1,2267. V Číně se ve městech jako Šen-čen rozhořel COVID-19, což vyvolalo obavy z nejisté cesty druhé největší země k oživení.

Hlavní centrální banky přijaly opatření ke zkrocení inflace a zvýšení úrokových sazeb, což zvýšilo obavy investorů ze zpomalení hospodářského růstu.

Prezident Fedu v St. Louis James Bullard varoval, že inflační očekávání v USA by se mohla „bez věrohodného zásahu Fedu odvázat“, zatímco bývalý ministr financí Lawrence Summers naznačil, že k potlačení cenových tlaků by míra nezaměstnanosti v USA musela dlouhodobě růst nad 5 %.

V Evropě prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová uvedla, že úředníci hodlají v červenci a září zvýšit úrokové sazby navzdory rostoucím obavám z napětí na finančních trzích.

Předseda Federálního rezervního systému USA Jerome Powell bude ve středu a ve čtvrtek vypovídat před Senátem a Sněmovnou reprezentantů.

Artykuł Dolar klesá pod tíhou nejasných výhledů měnové politiky. Komoditní měny posílili pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.