Akcionáři Rivianu mají nyní k dispozici cílové body, kterými se mohou řídit

Akcie společnosti Rivian (NASDAQ:RIVN) představují začínajícího výrobce elektromobilů s velkým potenciálem, který však zároveň prožívá těžký rok 2022. Společnost je mladá, takže je stále příliš brzy na to, abychom mohli s jistotou něco soudit. Pochopení jejích produktů a cílů, kterých bude muset dosáhnout, však umožní protinožcům stanovit metriky, podle kterých budou moci posoudit investici uskutečněnou nyní.

Riziko a odměna

Začínající společnosti jsou ze své podstaty podniky s vysokým rizikem a vysokým výnosem. Investice do společnosti Rivian se tedy neliší. Společnost provedla IPO v listopadu. V jistém smyslu nemohla přijít v horší dobu.

Zdroj: Rivian

To proto, že kolem konce roku 2021 se začaly skutečně rozhořívat obavy z inflace. Rivian, začínající růstová společnost, by nečelila vstřícnému trhu. Toto IPO bylo oceněno na 130 dolarů a ceny akcií šly jen dolů, protože inflace ani o sedm měsíců později nejeví známky toho, že by měla polevit.

Toto riziko bude Rivian trápit i nadále. Pozitivem však je, že akcie RIVN mají na základě cenových předpovědí obrovský potenciál. Takovým prognózám je notoricky obtížné věřit, ale protinožcům skutečně stačí pochopit produkty a měřitelné cíle společnosti Rivian, aby pochopili, proč nákup nyní není hloupým hazardem.

Produkty, dodávky a poptávka

Úspěch společnosti Rivian u zákazníků se nyní opírá o platformu R1, na níž jsou založeny nákladní vůz R1T a sportovně-užitkový vůz R1S.

Společnost má v plánu také druhou platformu pro vozidla R2, ale ta je vzdálená několik let a je závislá na úspěchu modelů platformy R1.

V současné době jsou to tedy vozidla R1 na straně spotřebitelů a Rivian Commercial Vehicle na straně užitkových vozidel. To bylo vyvinuto společně se společností Amazon (NASDAQ:AMZN) a jedná se o doručovací vozidlo. Amazon si objednal 100 000 vozidel Rivian, ale tyto příjmy nelze počítat, dokud nedojde k mnohem většímu vývoji.

R1 k 9. květnu napočítal 90 000 předobjednávek. Zdá se, že mezi R1 a dodávkovým vozem je poptávka více než dostatečná.

Nyní však jde o výrobu a dodávku skutečných vozidel. V roce 2021 dodala společnost Rivian 920 vozů R1 z 1 015 vyrobených.

Zdroj: theverge.com

Do prvního čtvrtletí roku 2022 společnost dodala dalších 1 227 vozidel R1. Úspěch je podmíněn nárůstem výroby. A to hodně.

Cíle, které je třeba sledovat

Společnost Rivian hodlá v letošním roce dodat 25 000 vozidel. Všimněte si, že za celou dobu své existence dodala do prvního čtvrtletí pouze 2 147 vozidel, z toho 1 227 letos. Je zřejmé, že musí rychle zvýšit výrobu.

A právě to by nyní měli investoři sledovat. Je to barometr, podle kterého se bude pohybovat cena akcií. Pokud Rivian zveřejní zprávu, která ukáže, že může dojít k dodání 25 000 kusů, poroste.

V dlouhodobějším horizontu očekávejte ziskovost v roce 2024. Analytici se domnívají, že by k ní mělo dojít, až firma dodá 100 000 vozidel ročně, tedy opět v roce 2024.

Závěr k akciím RIVN

Společnost Rivian je v tuto chvíli spíše odhadem. Každý, kdo vám tvrdí, že to ví s jistotou, blafuje. Ale alespoň tyto kvantifikovatelné cíle dávají obchodníkům něco, o co mohou opřít své obchody.

Artykuł Akcionáři Rivianu mají nyní k dispozici cílové body, kterými se mohou řídit pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.