Oslavte odchod Internet Exploreru do důchodu malým podílem v Microsoftu

Společnost Microsoft (NASDAQ:MSFT) se sídlem ve Washingtonu je známá poskytováním kancelářských balíků Office, Teams, Skype a dalších softwarových produktů, jakož i služeb v oblasti cloud computingu a umělé inteligence. Pokud jde o technologický holding pro každé počasí, investoři by těžko hledali něco lepšího než akcie MSFT.

Někteří odpůrci by mohli Microsoft označit za „zděděnou firmu“, protože existuje již tak dlouho. Kdysi byla společnost Microsoft považována za rizikovou a špičkovou softwarovou společnost, nyní se jí možná vyhýbají mladší investoři, kteří hledají vzrušení jinde.

To je škoda, protože Microsoft není jen společností, která nám přinesla občas chybový Internet Explorer. Vzhledem k tomu, že společnost tento starý prohlížeč konečně vypustila na pastvu, je na čase přehodnotit status Microsoftu jako průkopníka v oblasti technologií roku 2020.

Zdroj: Shutterstock

Co se děje s akciemi MSFT?

Vzhledem k okolnostem se akcie MSFT v roce 2022 zatím drží poměrně dobře. Koneckonců, v důsledku vysoké inflace, problémů s dodavatelskými řetězci a agresivního Federálního rezervního systému probíhá technologická akciová krize.

Microsoftu tedy snad můžeme odpustit, že jeho akcie letos klesly z 335 na 245 dolarů. Pozitivní zprávou je, že poměr ceny a zisku společnosti Microsoft za posledních 12 měsíců je na úrovni 26,44 docela rozumný. Kromě toho mohou věrní investoři společnosti inkasovat budoucí roční dividendový výnos ve výši 1 %.

Přesto by se obchodníci z řad mileniálů a generace Z mohli ptát, proč by se měli zabývat akciemi MSFT. Mohou se posmívat prohlížeči Internet Explorer, který Microsoft právě po 27 letech poslal do důchodu. Bude se na Microsoft vzpomínat jen kvůli tomuto prastarému prohlížeči?

Určitě ne. Microsoft má celou řadu obchodních zájmů zaměřených na technologie, které se neomezují pouze na prohlížeče. Mezi nejvýznamnější patří Azure, cloudový produkt a služba společnosti Microsoft. Analytik společnosti Credit Suisse Phil Winslow se údajně domnívá, že Microsoft může rozvíjet Azure „‚rychleji a více‘, než Wall Street očekává“.

Winslow předpokládá, že do roku 2025 poroste Azure o téměř 41 %. S ohledem na to Winslow očekává, že Azure bude „hnací silou trvalého růstu společnosti Microsoft a významného zvýšení konsensuálních odhadů“.

Zdroj: Shutterstock

Řešení hrozeb a spojování týmů

Stále nejste přesvědčeni? Žádný problém. Microsoft se pouští i do dvou moderních technologických segmentů, které nemají s Internet Explorerem nic společného.

Za prvé, Microsoft plánuje převzít společnost Miburo, která se zabývá analýzou a výzkumem kybernetických hrozeb. Tato společnost, která se specializuje na identifikaci zahraničních informačních operací a reakci na ně, „umožní Microsoftu rozšířit své možnosti detekce a analýzy hrozeb“.

Kromě toho Microsoft razantně vstupuje na trh s technologiemi pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) s aplikací pro práci s prodejci nazvanou Viva Sales. Viva Sales, podobně jako prodejní kouč poháněný umělou inteligencí, umožní prodejcům „být více propojeni se svými zákazníky, což povede k personalizovanějšímu zapojení zákazníků a rychlejšímu uzavírání obchodů“.

Je pravda, že Microsoft nemá v oblasti kybernetické bezpečnosti ani CRM status prvního hráče. Nicméně Microsoft je dobře kapitalizován a má široké jméno a respekt. Společnost by se tak mohla ukázat jako neohrožený konkurent v těchto tržních mezerách.

Co můžete dělat s akciemi MSFT

Někteří lidé budou rádi, že se mohou rozloučit s Internet Explorerem. Investoři však nemusí být skeptičtí ani cyničtí. Místo toho mohou oslavovat budoucí snahy společnosti Microsoft.

Kromě toho Microsoft nabízí slušnou dividendu a akcie společnosti mají při současné ceně dobrou hodnotu. Z toho plyne, že investoři všech věkových kategorií mohou akcie MSFT držet s důvěrou dlouhodobě, protože Microsoft zůstává stejně moderní jako kdykoli předtím.

Artykuł Oslavte odchod Internet Exploreru do důchodu malým podílem v Microsoftu pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.