Stoltzfus se drží výhledu, že index S&P 500 do konce roku vzroste o 40 %

Jsou medvědi, kteří vidí před sebou další 20% propad indexu S&P 500, a jsou býci, kteří nabízejí teorii, proč je to nejhorší za námi. A pak je tu John Stoltzfus.

Hlavní investiční stratég společnosti Oppenheimer & Co. se drží své lednové prognózy, podle níž referenční index zakončí rok na úrovni 5 330 bodů – což je zhruba o 40 % více, než na jaké úrovni se v současnosti nachází po úterním růstu.

„Nemyslíme si, že dojde k recesi, myslíme si však, že ji možná obejdeme,“ řekl Stoltzfus v pondělí telefonicky. „Není to snadné období, ale myslíme si, že Fed je velmi schopný se s tím vypořádat, protože má zkušenosti s řešením velké finanční krize.“

Zdroj: Unsplash

Akcie byly v letošním roce poškozeny – index S&P poklesl o 21 % -, protože Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby ve snaze zkrotit nejžhavější inflaci za posledních 40 let. Ačkoli tato situace vedla mnoho stratégů k tomu, že se od svých ultra býčích cenových cílů pro rok 2022 posunuli k plošším prognózám, Stoltzfuse to neznepokojuje. Podle jeho názoru bude Fed schopen „kontrolovat tempo inflace“ a dodavatelské řetězce se uvolní.

Stoltzfusův názor by nakonec mohl být solidní radou ve světě, kde akcie většinou rostou. Může také představovat typ zdvojování, ke kterému dochází, když se sázka nebo předpověď nevydaří. Nebo to může být jen příklad, jakkoli extrémní, sklonu Wall Street k býčímu chování.

Jeho výzva se vymyká konsensu stratégů, ale není tak daleko od ostatních býků.

„Nejdramatičtějším bodem, který bych rád uvedl, je, že od 31. prosince 2008 do března 2009 klesl index S&P 500 o 25 % kvůli očekávání, že Federální rezervní systém selže ve svém úsilí vrátit ekonomiku do správných kolejí,“ řekl Stoltzfus. „Místo toho se stalo to, že trh od 9. března do konce roku vzrostl o 64 %. Takže kdybychom mohli dosáhnout poloviny této hodnoty v podobě rally, byli bychom blízko našemu cíli 5 330 bodů.“

„Ještě nejsme z nejhoršího venku, ale myslíme si, že jdeme správným směrem, a myslíme si, že světlo na konci tunelu není reflektor lokomotivy, ale spíše sluneční světlo,“ řekl.

Stoltzfus uvedl, že svůj cíl pravděpodobně přehodnotí v závislosti na volatilitě trhu v průběhu několika příštích dnů.

Artykuł Stoltzfus se drží výhledu, že index S&P 500 do konce roku vzroste o 40 % pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.