Dlouhodobí investoři by se nyní měli podívat na přeprodané akcie AMD

Výprodej technologických akcií se sice zmírnil, ale akcie Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) se stále potýkají s problémy. Od začátku výprodeje v listopadu loňského roku klesly akcie AMD téměř o 50 % a nedávno dosáhly nového 52týdenního minima. Vzhledem ke vší nejistotě ohledně ekonomiky to může v nejbližší době pokračovat.

Je to však důvod k tomu, abyste výrobce čipů zcela vynechali? Ne tak rychle. Časy boomu z dob pandemie jsou možná ve zpětném zrcátku. V nadcházejícím roce nebo dvou by mohlo být ekonomické prostředí náročnější. Nicméně tato společnost může mít cestu k tomu, aby i nadále dosahovala zvýšené úrovně růstu tržeb a zisků.

Pokud se to potvrdí, mohly by se akcie časem výrazně zotavit. Než k tomu možná dojde, může být nyní čas se na ně podívat blíže. Je pravděpodobné, že nezůstane v nemilosti navždy.

Zdroj: Shutterstock

Akcie společnosti AMD: Proč může být její propad přehnanou reakcí?

V případě mnoha růstových a technologických akcií, které se v posledních měsících propadly, byl tento propad oprávněný. V případě společnosti Advanced Micro Devices však mohlo jít o přehnanou reakci.

Přestože se její růst ve srovnání s úrovní růstu vykázanou v letech 2020 a 2021 zpomalí, a i když se recese zdá být stále pravděpodobnější, růst se možná nezastaví. Alespoň takový je závěr z nedávného investorského dne společnosti, který se konal 9. června. Na této akci vedení společnosti vysvětlilo, proč by i přes pravděpodobné zpomalení ekonomiky mohlo pokračovat ve vykazování 20% ročního růstu tržeb.

Je to díky jejímu působení na koncových trzích, kde by mohla pokračovat vysoká poptávka po jejích CPU a GPU, ať už recese bude nebo ne. Například trhy koncových uživatelů, jako je umělá inteligence (AI), cloud computing a datová centra, by mohly převážit nad možným zpomalením poptávky na jejích dalších hlavních trzích koncových uživatelů, jako jsou osobní počítače a videohry.

Zdroj: Shutterstock

Připouštíme, že se s jistotou nedozvíme, zda dokáže tento slib 20% růstu splnit, ať už budou ekonomické podmínky jakkoli náročné. Přesto její současné ocenění může více než zohlednit tuto skutečnost.

Růstový potenciál za více než rozumnou cenu

Při dnešních cenách se akcie AMD obchodují za přibližně 18,6násobek odhadovaného zisku v roce 2022. To je velmi nízké ocenění pro společnost, která může mít schopnost udržet v nadcházejících letech dvouciferný růst. Dnešní ocenění předpokládá mnohem větší zpomalení růstu.

To ukazuje na dvě věci. Za prvé, pokud bude růst odpovídat současným očekáváním, může být současné ocenění společnosti Advanced Micro Devices udržitelné. Cena akcií by mohla v průběhu času nadále růst, jen spíše pomalým a stabilním tempem v souladu s mírným růstem zisků.

Pokud se však potvrdí býčí prognóza vedení, mohlo by být zhodnocení ceny od této chvíle velkolepé. Nejenže by vyšší než očekávané zisky mohly vést k mnohem většímu pohybu společnosti AMD, ale mohly by také pomoci ospravedlnit opětovné zvýšení jejího ocenění. Dokonce i pouhé rozšíření forwardového násobku na 25x by mohlo znamenat obrovský cenový skok ve srovnání se současnými cenami.

A co víc, tři koncové trhy, o kterých jsem hovořil výše, nejsou jedinými potenciálními motory růstu. Jak jsem uvedl na začátku tohoto měsíce, významným dlouhodobým katalyzátorem pro akcie by mohl být také vzestup metaversa. Pokud metaverze dosáhne kritického množství, mohla by z toho mít obrovský prospěch.

Verdikt ohledně akcií AMD

V současné době získávají akcie AMD v mém Portfolio Graderu hodnocení „B“. V nejbližší době by tato akcie mohla i nadále dosahovat průměrné výkonnosti. Nicméně v delším časovém horizontu, jakmile se nejistoty vyjasní a pokud bude nadále dosahovat nadprůměrného růstu, budou výsledky hovořit samy za sebe.

Udržení 20% růstu by mohlo této akcii umožnit návrat. Důvodem je růst akcií v souladu se zisky spolu s opětovným rozšířením jejich násobku. Když k tomu připočteme růstový potenciál z metaverze, může mít tato akcie jasnou cestu k opětovnému dosažení svého historického maxima – a v příštích letech dokonce k dosažení nových historických maxim.

Již nyní je cena stanovena tak, jako by měla zažít mnohem nižší míru růstu, a krátkozraká nálada trhu tak působí ve váš prospěch. Než si trh uvědomí, že reagoval přehnaně, možná byste měli zvážit nákup akcií AMD.