Nadšení akcionáři vyrazili v plné síle za akciemi společnosti Teladoc Health

Jak lze poznat, že se korekce trhu v roce 2022 dostala pod kůži investorům společnosti Teladoc Health (NYSE:TDOC)? Počet tiskových zpráv „upozornění na hromadnou žalobu“, které se v posledních dnech objevily, prudce vzrostl .

Od 27. dubna, kdy telezdravotnická společnost oznámila výsledky za 1. čtvrtletí, ztratily akcie TDOC 39 % své hodnoty. S dalším ústupem ceny akcií v polovině roku 2022 má co do činění nepeněžní odpis hodnoty společnosti ve výši 6,6 miliardy USD.

Akcionáři jsou naštvaní a právníci po celé zemi toho využívají a krouží kolem hromadné žaloby. Skutečnost je však taková, že investoři za současnou situaci, v níž se ocitli, nemohou vinit nikoho jiného než sami sebe. Nikdo neříká, že investování je snadné.

Skutečnost je taková, že telezdravotnictví tu zůstane, a pokud nedojde k žádnému novému odhalení, bude Teladoc jedním z hlavních příjemců. Ačkoli se zdá, že služby telehealth jsou tu odjakživa, tento trend ve zdravotnictví je stále v počátečním stádiu vývoje.

Pokud jste trpěliví investoři tolerující riziko, jsou potenciální hromadné žaloby bouří ve sklenici vody a akcie TDOC si zaslouží bližší pozornost.

Zdroj: Shutterstock

Akcie TDOC jsou potlučené a poničené

Naposledy jsem o společnosti Teladoc psal v lednu 2020. Naznačil jsem, že s akciemi blížícími se 100 USD je shortování akcií TDOC špatný nápad. A upřímně řečeno, tehdy jsem se přikláněl spíše k medvědům než k býkům. Během následujícího roku se akcie TDOC více než ztrojnásobily a v únoru 2021 dosáhly historického maxima 308 USD.

Kdybyste její akcie prodávali nakrátko, přejelo by vás auto. Dnes se obchoduje na desetině svého historického maxima. Investorům, kteří nakoupili a prodělali, to zanechalo nepříjemnou pachuť v ústech.

Ale v investování není žádný oběd zadarmo. Pokud chcete záruky, kupte si státní pokladniční poukázku.

Investoři byli varováni

V tiskové zprávě z 20. června od jedné z právních firem žalujících Teladoc, Pomerantz LLP, vyčnívá jeden prvek: „Žalovaní z velké části přičítají špatné výsledky společnosti, revidovaný výhled na rok 2022 a nepeněžní náklady na snížení hodnoty goodwillu ve výši 6,6 miliardy USD zvýšené konkurenci v oblasti BetterHelp a chronické péče.“

Zdroj: Teladoc

Zdá se mi, že advokátní kancelář tvrdí, že společnost měla tyto konkurenční hrozby řešit mnohem dříve než v prvním čtvrtletí roku 2022.

To je pěkná teorie. Když se však podíváte na stranu 21 dokumentu 10-K společnosti Teladoc z roku 2021, zjistíte, že volně hovoří o konkurenčních hrozbách, kterým ve svém podnikání čelí:

Trh virtuální péče je konkurenční a očekáváme, že bude i nadále přitahovat zvýšenou konkurenci, což by nám mohlo ztížit úspěch. V současné době čelíme na trhu virtuální péče konkurenci řady společností, včetně specializovaných poskytovatelů softwaru a řešení, které nabízejí konkurenční řešení, často za podstatně nižší ceny, a které pokračují ve vývoji dalších produktů a stávají se stále sofistikovanějšími a efektivnějšími.

Komise pro cenné papíry (SEC) vyžaduje, aby rizika byla uvedena v regulačních dokumentech, aby investoři mohli řádně pochopit potenciální nevýhody investice do akcií. Společnost Teladoc to zjevně udělala.

Vrátit se až poté a tvrdit, že jste byli podvedeni, naznačuje, že tito žalující investoři mají pocit, že za své jednání nenesou žádnou odpovědnost. Takto volný trh nefunguje.

S 10 000 jinými akciemi, do kterých mohli investovat, měli jiné možnosti. Jednoduše se rozhodli ignorovat varovná znamení.

Společnost Teladoc Health má k ziskovosti ještě daleko

Analytici očekávají, že společnost Teladoc dosáhne v roce 2022 tržeb ve výši 2,43 miliardy dolarů, což je o 19,6 % více než před rokem. V roce 2023 vidí růst tržeb o dalších 20,2 % na 2,92 miliardy dolarů.

Společnost Teladoc ve své dubnové zprávě o výsledcích hospodaření uvedla, že v roce 2022 dosáhne tržeb ve výši 2,4 až 2,5 miliardy USD, což je v souladu s odhady analytiků.

Co se týče výsledku hospodaření, analytici očekávají, že společnost v roce 2022 vykáže ztrátu ve výši 42,85 USD na akcii, přičemž před měsícem odhadovali ztrátu ve výši 40,88 USD na akcii. Společnost Teladoc předpokládá pro tento rok ztrátu ve výši 43,25 USD na akcii na úrovni středu svého výhledu. V roce 2023 analytici očekávají, že se ztráta společnosti sníží na 1,55 USD na akcii.

Moje největší obavy ohledně společnosti Teladoc v roce 2020 spočívaly v tom, že její cesta k ziskovosti zůstávala ve vzduchu, což z investice činilo těžké rozhodnutí. Jak vidíte, její ziskovost zůstává velmi sporná i dnes.

Co však není sporné, je budoucnost telemedicíny v této zemi.

Příležitost v akciích TDOC
Todd Unger, ředitel pro zkušenosti Americké lékařské asociace, nedávno ve svém blogu hovořil o důležitosti ochrany budoucnosti telehealth medicíny:

Dosažení trvalého pokrytí telemedicínských služeb v rámci systému Medicare pro pacienty, včetně toho, aby mohli tyto služby nadále využívat ve svých domovech, je důležité pro přístup pacientů k péči. AMA usiluje o to, aby lékaři měli k dispozici nástroje, zdroje a podporu pro bezproblémové začlenění telehealth do svých praxí bez finančních rizik a sankcí.

Navzdory reálným konkurenčním hrozbám zůstává společnost Teladoc významným hráčem v této rozvíjející se oblasti medicíny. Pokud patříte mezi agresivní investory, jsou akcie TDOC spekulativním nákupem. Kupující si však musí dát pozor.