Jak vybírat hodnotné akcie jako Warren Buffett? Máme pro vás pár tipů.

Warren Buffett je jednou z legend akciového investování.

Všichni známe jeho příběh. Začal investovat do akcií, když mu bylo pouhých 11 let. Když mu bylo 29 let, byl již akciovým milionářem. Ve svých 60 letech se stal miliardářem a investorem do akcií.

Nejčastější otázka, kterou si lidé o Buffettovi kladou, často zní: jak to dělá?

A: Mohl bych to dokázat také? Buffett zbohatl na tom, že nakupoval levné nebo nemoderní akcie a držel je po dlouhá léta.

Zní to jednoduše, že?

Kdyby to tak bylo, každý by dokázal to, co Buffett. Buffett má však některá tajemství, která můžeme my, obyčejní investoři, využít k tomu, aby nám pomohla vybrat skvělé hodnotové akcie.

3 tajemství, jak vybírat skvělé hodnotové akcie jako Buffett

Zdroj: Getty Images

1) Kupujte to, co znáte

I investiční legendy mají své oblíbené produkty. Společnost Berkshire Hathaway v průběhu let shromáždila velký seznam známých společností, včetně Dairy Queen, See’s Candy a Burlington Northern railroad.

Kolik z těchto akvizic bylo ovlivněno Buffettovými vlastními preferencemi daných produktů?

V akciovém portfoliu společnosti Berkshire je jednou z nejdéle vlastněných akciových pozic společnost Coca-Cola, kterou Buffett začal poprvé nakupovat v roce 1988.

Je to náhoda, že Coca-Cola je jedním z nejoblíbenějších nápojů Warrena Buffetta? V posledních deseti letech Buffett v rozhovorech pro časopis Fortune i Financial Times prozradil, že denně vypije 5 plechovek Coly, obvykle dietní nebo třešňové.

Je zřejmé, že je jejím fanouškem. Ale abyste si mohli koupit akcie, musíte udělat víc než jen to, že vám produkt chutná.

Buffett byl vždy vášnivým badatelem a objednával si výroční zprávy společností, když vám je posílaly poštou, aby si ověřil finanční údaje. V garáži míval naskládané stohy těchto zpráv.

Jaký je váš oblíbený výrobek nebo značka?

Často máme prsty v každodenních produktech a činnostech, nebo dokonce v něčem, co se používá v naší práci a co by ostatní mohli přehlédnout.

Je to skvělý způsob, jak najít hodnotné akcie.

2) Nakupujte akcie ve výprodeji

Zní to tak jednoduše, že?

Buffett léta stál stranou a čekal na příležitost koupit akcie, když byly ve výprodeji. Když však v březnu 2020 udeřila pandemie koronaviru a index S&P 500 se během pouhých tří týdnů propadl o více než 20 %, Buffett nenakupoval.

V posledních dvou letech byl za to, že tento propad nekoupil, tvrdě kritizován.

Zdroj: Bloomberg

Ale nyní, o 2 roky později, kdy akcie zažívají nejhorší začátek roku za poslední desetiletí a index S&P 500 je opět v medvědím trhu, Buffett opět nakupuje.

Během dobrých i špatných trhů jedna jedinečná metoda výběru akcií více než zdvojnásobila průměrný zisk trhu s neuvěřitelnými +24,8 % ročně.

Abychom vám pomohli využít vzácných příležitostí na dnešním trhu, otevíráme trezor a odhalujeme všechna naše dlouhodobá doporučení. Uvidíte akcie s cenou pod 10 USD… akcie s vysokou výplatou dividend… hodnotové akcie v Buffettově stylu a další. Všechny za pouhý 1 dolar. Speciální příležitost končí o půlnoci z neděle na pondělí 26. června.

Podívejte se na nejnovější hodnotová doporučení společnosti Zacks >>

Buffett věří v nákup levných, dobře známých společností s hvězdným růstem zisků a solidními volnými peněžními toky.

V roce 2022 Buffett přistoupil k největším nákupům akcií za posledních deset let a do portfolia Berkshire přidal společnosti Chevron a Occidental Petroleum v hodnotě přes 50 miliard dolarů.

Energetické společnosti se do této nabídky dokonale hodí, protože mají jednociferné poměry P/E, protože jejich zisky rostou, a rekordní volné peněžní toky.

A stále se potápí pro další, přičemž se objevily zprávy, že letos v létě zprůměroval náklady na Occidental Petroleum, protože akcie se stáhly z nedávných maxim. Nyní vlastní téměř 17 % akcií Occidental.

Nákup akcií ve výprodeji je nejjednodušší způsob, jak investovat jako Buffett. Každý investor může vyhledávat hodnotové akcie podle klasických fundamentálních ukazatelů, jako jsou poměry P/E, PEG nebo Price-to-Sales.

Pokud byste tak učinili na začátku roku 2022, viděli byste nákupní příležitosti v Chevronu a Occidental Petroleum, stejně jako Buffett.

Jednodušší už to nebude.

3) Naučte se otáčet a měnit kurz

Vzpomínáte si na dobu, kdy Berkshire Hathaway vlastnila IBM?

Já také ne, ale po dobu 7 let, až do roku 2018, měla Berkshire v tomto technologickém gigantu velkou pozici. Původně koupila v roce 2011, Berkshire utratila 10,7 miliardy dolarů a nakupovala za průměrnou cenu 170 dolarů za akcii, aby získala významný podíl ve společnosti.

Měla to být Buffettova velká hra do technologií, tedy do oblasti, které se po desetiletí pověstně vyhýbal. Ale nikdy to nevyšlo. V roce 2016 se akcie propadly až na 125 dolarů.

Buffett se rozhodl prodat a pozici opustit, nehledě na jednu ze svých nejslavnějších rad: „Naše oblíbené období držení je navždy.“

Buffett se z porážky v rozhovorech oklepal s tím, že společnost nikdy nesplnila očekávání, a proto mění kurz.

Co koupil místo toho?

Apple.

V roce 2016 byl Apple levný s forwardovým P/E kolem 10 a ulice ho většinou ignorovala. Tato investice více než vynahradila chybu při nákupu IBM a nyní je jedním z klíčových pilířů podnikání Berkshire Hathaway.

Při investování budete dělat chyby, ale tajemství spočívá v tom, že musíte vědět, kdy se otočit. Buffet to dělá a vy to můžete dělat také.

Buffettova poslední klíčová ingredience: .

Buffett má jako investor jednu dovednost, kterou je těžké získat: disciplínu. Čeká, někdy i roky, aby mohl koupit akcie nebo společnost za nízkou cenu.

Jeho disciplína se mu vyplatila během finanční krize v letech 2008-2009, kdy byl schopen zasáhnout a nabídnout finanční pomoc bankám, které se potýkaly s problémy, a nabídl například záchranu ve výši 5 miliard dolarů bance Goldman Sachs, když se ostatní potápěly.

Měl to, co jeho mentor Benjamin Graham slavně nazval „bezpečnostní rezervou“.

Toho lze dosáhnout tím, že se připravíte na poklesy, korekce nebo dokonce medvědí trhy.

Mnoho investorů, včetně Buffetta, propáslo příležitost k nákupu při výprodeji koronaviru v roce 2020.

Ale i když jste tuto nákupní příležitost propásli, další vždy přijde.

A máme tu rok 2022 s dalším medvědím trhem. A Buffett se do něj nyní vrhá. Rok 2022 byl pro hodnotové investory skvělým rokem.

Jste připraveni na všechny akciové obchody?

Profitování z Buffettovy strategie na dnešním trhu

Věštec z Omahy shrábl stovky miliard dolarů – a své tajemství odhalil srozumitelnou angličtinou. Jak sám říká: „Ať už se bavíme o ponožkách nebo o akciích, rád nakupuji kvalitní zboží, když je zlevněné.“

O „zlevněné“ akcie s pevnými základy není v dnešní době nouze. Investoři, kteří se dostanou do skvělých akcií za dnešní ceny, si vytvářejí pozici pro velkolepé zisky v dlouhodobém horizontu. Warren Buffett tomu zjevně věří.

Které akcie je však nejlepší koupit právě teď?

Dnes vám nabízím možnost podívat se, které akcie mají podle našeho názoru nejslibnější růst v následujících měsících a letech. V kolekci Zacks Investor Collection získáte neomezený přístup ke všem nákupům a prodejům v reálném čase z našich dlouhodobých portfolií za pouhý 1 dolar, včetně:

Value Investor, zaměřené na výběr a strategii v Buffettově stylu.Income Investor, se solidními akciemi vyplácejícími zdravé dividendyStocks Under $10, který vybírá akcie s nízkou cenou, které jsou připraveny na prudký růstNavíc ETF Investor, Home Run Investor, Zacks Confidential a Zacks Top 10 akcií pro rok 2022.

Jen v loňském roce tyto soukromé služby dlouhodobého investování uzavřely 68 dvouciferných a trojciferných výher. V roce 2022 jich bylo již 21 dalších. Zisky dosáhly až +188,3 %, +348,7 % a dokonce +995,2 %.¹

Získáte také přístup do služby Zacks Premium s výkonným výzkumem, nástroji a analýzami, včetně seznamu Zacks #1 Rank, zpráv o akciovém výzkumu, Zacks Earnings ESP Filter, Premium Screener a dalších.

Když se podíváte do kolekce Zacks Investor Collection, můžete si stáhnout nejnovější vydání naší speciální zprávy 5 Stocks Set to Double. Každý z pěti odborníků společnosti Zacks vybírá jednu svou oblíbenou akcii, která v příštích 12 měsících získá +100 % nebo více.

Toto jedinečné uspořádání vám umožní najít kvalitní akcie za ceny, které by podle nás Warren Buffett schválil – a další zdroje, které vám pomohou najít vlastní vítěze.