Technologie novými hodnotovými akciemi? Zde je 10 nejlevnějších jmen

Hodnotoví investoři se při hledání levných jmen v těchto dnech pravděpodobně setkávají s překvapivými jmény. Namísto akcií spotřebního zboží a energetických akcií pravděpodobně přitahují pozornost těchto typů investorů jména jako Netflix a Meta.

Poté, co nesly hlavní tíhu medvědího trhu, se mnoho kdysi vysoce ceněných technologických akcií nyní obchoduje s hlubokými slevami ve srovnání s jejich dřívějším oceněním. Podle deníku Wall Street Journal se situace zhoršila natolik, že index Russell 1000 Value, který je měřítkem hodnotových akcií, bude v pátek při rebalancování rozšířen o kdysi růstové společnosti Meta, Netflix a PayPal.

S ohledem na tuto skutečnost se server CNBC Pro pokusil najít nejlevnější technologické akcie v indexu S&P 500 v současnosti, a to na základě jejich současného poměru forwardové ceny a zisku v porovnání s jejich průměrným oceněním za posledních pět let. Forward P/E používá odhady zisků za příštích 12 měsíců, nikoliv trailingové zisky. Při screeningu byly použity údaje společnosti FactSet.

V čele seznamu je Netflix, jehož forwardové P/E je o 76 % nižší než pětiletý průměr. Vzhledem k tomu, že akcie letos klesly o téměř 70 %, přitahují pozornost hodnotových investorů, jako je Bill Nygren z Oakmark Funds.

Akcie jsou v tuto chvíli rozhodně nemilované, pouze 25 % analytiků, kteří se touto akcií zabývají, ji hodnotí jako nákupní. Analytici také očekávají, že v letošním roce dojde k poklesu zisků, protože Netflix se pokouší o strategii obratu, aby získal zpět investory.

Meta, která je mateřskou společností Facebooku, se obchoduje s téměř 50% slevou oproti svému historickému průměru ocenění. Jim Cramer se v týdnu setkal s Markem Zuckerbergem a domnívá se, že akcie jsou nyní vhodné k nákupu.

Mezi další významná jména na seznamu patří AMD, Salesforce a Qualcomm.

Existuje několik výhrad. Zaprvé, pokud nastane recese, odhady zisků, na kterých jsou tato ocenění založena, by se mohly dramaticky snížit. To by mohlo způsobit, že by se tato levná jména mohla opět zdát drahá. Za druhé, pokud úrokové sazby porostou, mohlo by to způsobit, že se mnoho investorů bude nadále zbavovat celého technologického odvětví a zároveň snižovat současnou hodnotu budoucích zisků.

Přesto je hodnotové investování o dlouhodobé hře a investoři, kteří tyto akcie nyní kupují, věří, že se zisky těchto jmen jednoho dne vrátí, což činí jejich dnešní ceny velmi levnými.