Goldman vidí, že měny rozvíjejících se zemí Asie se dostávají pod větší tlak

Podle stratégů Goldman Sachs Group Inc. mohou měny rozvíjejících se zemí Asie s vysokým výnosem nadále klesat kvůli zhoršujícím se vnějším podmínkám a rizikovému sentimentu vyvolanému zpřísňováním regulace ze strany Federálního rezervního systému.

„Spolu s širším komplexem měn rozvíjejících se trhů byly v červnu pod tlakem vysoce výnosné měny jako filipínské peso, indická rupie a indonéská rupie,“ napsali stratégové Zach Pandl a Danny Suwanapruti ve své výzkumné zprávě. „V nadcházejících týdnech očekáváme, že tento tlak bude vůči dolaru pokračovat, což v některých případech může představovat riziko pro naše prognózy vývoje kurzu dolaru.“

Rozvíjející se asijské měny čelí napětí, protože úsilí Fedu o omezení inflace posiluje dolar, zatímco centrální banky ve většině asijských zemí zaujímají trpělivější postoj. Indická rupie minulý týden klesla na historické minimum, zatímco filipínské peso se propadlo na nejslabší úroveň za více než 16 let.

Zde jsou názory společnosti Goldman na rupii, rupii a peso, které jsou považovány za nejzranitelnější vůči vyšším cenám ropy a zpřísnění sazeb Fedu:

Indonésie

Zdroj: Unsplash

Zatímco rupie dosáhla lepších výsledků než většina jejích protějšků z rozvíjejících se trhů, podpořena lepším výhledem běžného účtu a vývojem obchodních podmínek, podle Goldman se dostala pod tlak přehodnocování cen ze strany Fedu a širší nálady na snížení rizika. Pár dolar-rupiah by mohl být i nadále vystaven tlaku na růst, dokud Bank Indonesia nebude následovat Fed ve zvyšování úrokových sazeb.

Filipíny

Peso tento měsíc pokleslo o zhruba 5 %, což je nejhorší výkon v EM Asii. Schodek běžného účtu platební bilance země se letos pravděpodobně zvýší na 3,2 % z loňských 1,7 % díky snahám o opětovné otevření trhu a plánu výdajů na infrastrukturu pod novou vládou. Tyto faktory podporují medvědí pohled banky na měnu.

Indie

Rupie, která v posledních týdnech testovala řadu rekordních minim, může zůstat vůči dolaru pod tlakem vzhledem k očekávání deficitu platební bilance v letošním roce ve výši 40 miliard USD oproti přebytku 55 miliard USD v roce 2021. Rupie obvykle oslabuje, když čelí deficitu platební bilance, a proto Goldman očekává, že tlak na růst kurzu dolaru vůči rupii může v nadcházejících měsících přetrvávat.