Energetická krize dává společnosti Plug Power reálnou šanci na úspěch

Plug Power (NASDAQ:PLUG) je společnost, která se snaží komercializovat ekologické vodíkové technologie. Akcie společnosti PLUG byly v minulosti neúspěšné.

Akcie se propadly z vrcholu (po očištění o rozdělení) více než 1 000 USD za akcii v roce 2000 a v posledních letech prakticky na nulu. Ukázalo se, že realizace vodíkové energie je obtížnější a časově náročnější, než její podporovatelé doufali.

Možná se však společnost Plug Power začala obracet k lepšímu. Akcie vyletěly z 2 dolarů v roce 2019 až na 60 dolarů v roce 2020. I když společnost Plug Power prudce klesla ze svých nedávných maxim, stále existují určité známky provozní i technické dynamiky. Dostala se tedy společnost Plug Power konečně do správných kolejí?

Zdroj: Getty Images

Historicky nerentabilní podnikání

Prodejci krátkých pozic již dlouho pronásledují společnost Plug Power kvůli její špatné jednotkové ekonomice. Společnost Plug Power se spoléhala na několik klíčových zákazníků, jako je Walmart (NYSE:WMT), kteří jí zajišťovali velkou část příjmů. Tyto kontrakty jsou pro společnost Plug Power spojeny s velmi nízkými ziskovými maržemi. Z posledních pěti let se totiž společnosti Plug Power podařilo dosáhnout kladného hrubého zisku pouze v roce 2019.

Připomeňme, že hrubý zisk je jednoduše řečeno dosažení zisku po odečtení přímých nákladů na výrobu produktu. Nezahrnuje prodej, marketing, úroky, administrativní náklady ani nic jiného. Prostě jen čisté náklady na výrobu vašeho zboží. Na tomto základě společnost Plug Power obvykle prodává svá zařízení se ztrátou.

Pokud společnost Plug Power prodává své vodíkové výrobky se ztrátou, jaký má obchodní důvod pro další podnikání? Myšlenka je taková, že zákazníci, jako je Walmart, jsou pro společnost Plug Power jakýmsi důkazem koncepce. Společnost sice na těchto obchodech prodělává, ale ukazuje životaschopnost vodíku v průmyslovém prostředí.

Zdroj: Pixabay

Strategie růstu společnosti Plug Power

Navzdory historicky nedostatečné ziskovosti se zdá, že plán společnosti Plug Power funguje. Společnost se v roce 2021 dostala na tržby přesahující 500 milionů dolarů, což je více než dvojnásobek jakéhokoli jiného předchozího roku. Provozní ztráty společnosti Plug Power zůstávají obrovské; v loňském roce vyfoukla čistou ztrátu více než půl miliardy dolarů.

Její rostoucí rozsah jí však může do budoucna umožnit přilákat ziskovější obchody. V červnu například společnost Plug Power oznámila plány na výstavbu závodu na výrobu ekologického vodíku o kapacitě 35 tun denně v přístavu Antverpy-Bruges.

Generální ředitel Andy Marsh vysvětlil, že: „Naše dohoda s přístavem Antverpy-Bruges dodá na místní trhy tolik potřebný ekologický vodík vyráběný z přírodních zdrojů.“

To je logické. Z historického hlediska se vodík obecně neukázal jako konkurenceschopný vůči zemnímu plynu a jiným levnějším palivům. Od invaze na Ukrajinu však ceny ropy a zemního plynu vyletěly do nebeských výšin. To vytvořilo příležitosti pro dříve okrajové technologie, jako je vodík, aby se jim dostalo vážnějšího konkurenčního hodnocení.

Finanční situace společnosti Plug Power

Jak již bylo zmíněno, společnost v roce 2021 prodělala více než 500 milionů dolarů. Soudě podle velkého výpadku zisku v posledním čtvrtletí nebude rok 2022 o mnoho lepší. Ostatně, jak se uvádí i v posledním dopise akcionářům, společnost Plug Power neočekává, že by se dostala do kladných peněžních toků dříve než na konci roku 2024. A vzhledem k tomu, že historické výsledky společnosti Plug Power jsou tristní, je třeba brát její dlouhodobé prognózy s rezervou.

Dobrou zprávou je, že společnost Plug Power má mimořádně silnou rozvahu. V poslední čtvrtletní zprávě měla společnost 3,4 miliardy dolarů v hotovosti a krátkodobých investicích. To výrazně převyšuje její dlouhodobý dluh a další závazky.

Díky tomu má společnost Plug Power dostatek hotovosti, aby mohla financovat svůj současný provoz a dokonce zaplatit některé potenciální velké projekty v blízké budoucnosti. Skutečnost, že společnost Plug Power nebude muset ředit akcionáře, je v současných neutěšených tržních podmínkách, které vidíme u spekulativních růstových společností, silným pozitivem.

Verdikt o akciích PLUG

Pro akcie PLUG dnes existují jasné býčí i medvědí argumenty. Medvědí argument spočívá v tom, že společnost Plug Power historicky velmi špatně hospodařila. Vzhledem k tomu, že vedení společnosti není schopno plnit obchodní plán již více než dvě desetiletí, je spravedlivé klást budoucím plánům společnosti vysoké nároky.

Na druhou stranu lze oprávněně tvrdit, že se situace změnila. Současná energetická krize a inflační spirála daly vodíku skutečnou příležitost stát se významnějším v diskusi o obnovitelných zdrojích energie. A minulé podnikání společnosti Plug Power, ačkoli bylo značně ztrátové, ukázalo, že tato technologie je provozuschopná ve velkých průmyslových zařízeních.

Díky silné rozvaze má společnost Plug Power příležitost něco dokázat. Vzhledem k současným podmínkám na trhu se osobně nehrnu do investic do spekulativních nerentabilních společností zabývajících se obnovitelnými zdroji energie. Ale alespoň vidím pravděpodobný býčí scénář pro akcie PLUG, a to je známka pokroku.