Bitcoin opět klesá pod 19 000 dolarů, tlak na kryptoměnové firmy se zvyšuje

Bitcoin ve čtvrtek krátce klesl pod 19 000 dolarů, protože největší digitální měna na světě zůstává pod tlakem makroekonomických obav a krize likvidity mezi vysoce postavenými kryptoměnovými společnostmi.

Podle údajů CoinDesk se Bitcoin v dopoledních hodinách obchodoval za 19 143,50 USD, což je o 4 % méně než před 24 hodinami. Digitální měna se jen v letošním roce propadla o přibližně 58 % a ze svého historického maxima 68 990,90 USD, kterého dosáhla v listopadu, se propadla o více než 70 %.

„Bitcoin je nadále pod tlakem, stejně jako ostatní aktiva. Na kryptoměny doléhá kombinace vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb a recese,“ uvedl pro CNBC e-mailem Yves Longchamp, vedoucí výzkumu v SEBA Bank zaměřené na digitální aktiva.

Globální akciové trhy zůstávají pod tlakem, přičemž americký index S&P 500 je na cestě k nejhoršímu prvnímu pololetí od roku 1970.

Bitcoin úzce koreluje s pohybem akciových indexů a zejména Nasdaqu. Akcie byly pod tlakem, což zatížilo cenu bitcoinu.

Zdroj: Unsplash

Investoři se také obávají rozbujelé inflace, která nutí světové centrální banky zvyšovat úrokové sazby. To také vyvolává obavy z recese ve Spojených státech a dalších zemích.

Problémy s likviditou zasáhly kryptoměnové společnosti
Propad cen kryptoměn odhalil vysoce pákový charakter tohoto odvětví a způsobil problém s likviditou napříč společnostmi.

Kryptoměnový hedgeový fond Three Arrows Capital upadl tento týden do likvidace, uvedla pro CNBC osoba obeznámená se situací. Společnost měla expozici vůči nyní zkrachovalému algoritmickému stablecoinu terraUSD a sesterskému tokenu luna. Three Arrows Capital, neboli 3AC, jak je také známá, také údajně nesplnila maržovou výzvu od společnosti BlockFi.

Výzva k úhradě marže je situace, kdy investor musí vyčlenit více finančních prostředků, aby se vyhnul ztrátám z obchodu provedeného s vypůjčenou hotovostí.

Zdroj: Getty Images

Mezitím kryptoměnová burza CoinFlex minulý týden pozastavila výběry pro zákazníky s odvoláním na „extrémní tržní podmínky“. Generální ředitel CoinFlex Mark Lamb také uvedl, že dlouholetý kryptoinvestor Roger Ver dluží společnosti 47 milionů dolarů. Ver popírá, že by burze dlužil peníze.

CoinFlex vydává novou minci, aby dorovnal chybějících 47 milionů dolarů. Lamb v rozhovoru pro CNBC ve středu uvedl, že CoinFlex jedná s několika velkými fondy, které mají zájem o koupi tokenu. Uvedl také, že výběry pro zákazníky nebudou obnoveny ve čtvrtek, jak bylo plánováno.

„V tomto prostředí zůstává tlak na bitcoin a další krypto aktiva,“ řekl Longchamp vzhledem k nejistotě, zda je snižování zadluženosti odvětví u konce.