Coinbase usiluje o získání licence v Evropě, chce zvýšit svůj růst mimo USA

Společnost Coinbase usiluje o získání licencí v různých zemích Evropy v rámci agresivní expanze v tomto regionu.

Podle Nany Murugesanové, viceprezidentky Coinbase pro mezinárodní aktivity, je burza již aktivně přítomna ve Velké Británii, Irsku a Německu, ale chce zahájit činnost ve Španělsku, Itálii, Francii, Nizozemsku a Švýcarsku. Coinbase podle něj nedávno přijala svého prvního zaměstnance ve Švýcarsku.

Americký kryptoměnový gigant se v obavách z hrozící „kryptozimy“ poohlíží po mezinárodních trzích, aby podpořil svůj růst. Začátkem tohoto měsíce Coinbase oznámila, že propustí 18 % svých zaměstnanců, zatímco další firmy včetně Gemini a BlockFi podnikly podobné kroky v souvislosti s poklesem cen kryptoměn.

Přesto Murugesanová tvrdí, že Coinbase plánuje najmout regionálního manažera, který bude dohlížet na její evropské operace. Dodal, že firma po období rychlého růstu upřednostňuje především „kritické role“ v oblastech, jako je bezpečnost a dodržování předpisů.

„Když jsme vstoupili do Velké Británie a Evropy, bylo to vlastně během posledního velkého medvědího trhu v letech 2015-2016,“ řekla Murugesanová, která do Coinbase nastoupila v lednu 2022.

Zdroj: Getty Images

„Ale když se pak posunete do let 2017-2018, Velká Británie je nyní masivní součástí našeho podnikání, stejně jako Evropa,“ dodala. „Vstoupili jsme, uzavřeli jsme sázky. Jsem si jistá, že to asi bylo těžké období. Ale vyplatilo se to, a to výrazně.“

Coinbase jedná o získání souhlasu podle pravidel proti praní špinavých peněz v řadě zemí, včetně Francie, uvedla Katherine Minariková, viceprezidentka společnosti pro právní záležitosti.

Společnost se připravuje na MiCA neboli Markets in Crypto-Assets, přelomový právní předpis EU, jehož cílem je harmonizovat regulaci kryptoměn v celém bloku.

Úředníci Evropské rady a Parlamentu se mají sejít ve čtvrtek ve snaze dosáhnout dohody o pravidlech. Pokud vše půjde hladce, očekává se, že MiCA vstoupí v platnost do roku 2024.

Jakmile bude schválena, umožní společnosti Coinbase „pasovat“ své služby do všech 27 členských států EU, uvedla Minariková.

Zdroj: Getty Images

Pomalý a vytrvalý postup vyhrává?

Ačkoli je Coinbase největší krypto burzou v USA, čelí intenzivní konkurenci novějších hráčů, jako jsou Binance, FTX a Crypto.com. Americká pobočka Binance nedávno zrušila poplatky pro zákazníky obchodující s bitcoiny, což je zpráva, která poslala akcie Coinbase dolů.

Coinbase se snaží udržet krok se svými rivaly, kteří získávají značnou přitažlivost na územích mimo USA.

Například na Blízkém východě získaly Binance i FTX licenci v Dubaji. Binance si rovněž zajistila povolení ve Francii a Itálii a usiluje o schválení v dalších evropských zemích.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejně obchodovanou společnost, je laťka velmi vysoko,“ řekla Murugesanová. „Někdy může trvat trochu déle, než se některé věci podaří vyřídit. Chceme však držet směr.“

Hlavní hráči na trhu s kryptoměnami – včetně Coinbase – se přitom vzpamatovávají z dramatického propadu cen digitálních měn, který podle některých investorů bude začátkem mnohem delšího poklesu známého jako „krypto zima“.

Na trh doléhá souběh několika faktorů, včetně vyšších úrokových sazeb Federálního rezervního systému a kolapsu stablecoinu UST. Propad cen tokenů zase vedl k problémům se solventností investičních firem, které se zatížily pákovým efektem, jako je Three Arrows Capital.

Zdroj: Getty Images

Společnost Coinbase tento měsíc náhle otočila svou strategii snižování nákladů a oznámila plány na propuštění zhruba 1 100 zaměstnanců po celém světě. Ačkoli se škrty dotkly celkově 18 % globálního počtu zaměstnanců společnosti Coinbase, Murugesanová říká, že její britská pracovní síla byla zasažena méně – na místní úrovni bylo zrušeno přibližně 7 % pozic.

Společnost Coinbase vykázala v prvním čtvrtletí 27% pokles příjmů, protože celkové využívání platformy se snížilo. Podnik je v současné době do značné míry závislý na poplatcích za obchodování. Doufá však, že se jí podaří diverzifikovat do nových produktů, včetně nepeněžních tokenů a odměn podobných úrokům, známých jako staking.

Coinbase má celosvětově přibližně 9,2 milionu uživatelů, kteří měsíčně provádějí transakce, ale méně než 50 % z nich používá aplikaci k obchodování, uvedla Murugesanová.