Goldman Sachs očekává slabé výsledky Tesly, doporučuje tyto jména

Vzhledem k tomu, že Tesla pravděpodobně dosáhne slabých výsledků, Goldman Sachs říká, že je čas investovat do těchto společností spojených s výrobou elektromobilů.

Banka se podělila o seznam jmen, která by měla hrát na tomto rozvíjejícím se trhu, protože očekává, že vzhledem k expozici vůči Číně čeká elektromobilního giganta další nepříznivý vítr.

„Pokud jde o Teslu, ačkoli je společnost jasným příjemcem probíhající změny mixu elektromobilů, o čemž svědčí její vedoucí marže a velký objem nevyřízených objednávek, očekáváme slabé výsledky za 2. čtvrtletí,“ napsal analytik Mark Delaney.

Zdroj: Reuters

Poptávka po automobilech se v posledním měsíci zmírnila s tím, jak rostou ceny, přetrvávají poruchy v dodavatelském řetězci a odvětví nadále postihuje nedostatek čipů. V této bolestivé situaci však zůstávají elektromobily světlým bodem na trhu, zejména v době, kdy ceny benzínu prudce rostou.

„Elektromobily nadále získávají podíl (6 % v květnu 2022 oproti 3 % v květnu 2021, podle Motor Intelligence) a trendy v poptávce zůstávají silné, což částečně připisujeme vysokým cenám plynu, které vedou k příznivější ekonomice vlastnictví elektromobilů,“ napsal Delaney.

Mezi vybranými akciemi se Goldmanovi líbí jména se solidními volnými peněžními toky a značným podílem na trhu. Vedle společností spojených s růstem elektromobilů firma preferuje také jména spojená s pokročilými asistenčními systémy pro řidiče a datovými centry, stejně jako společnosti zapojené do širšího dodavatelského řetězce.

Zde jsou některé akcie, které Goldman vybírá:

Společnost Aptiv je jednou z akcií, která je připravena těžit z rozmachu elektrických vozidel. Akcie tohoto dodavatele pro automobilový průmysl se letos propadly o zhruba 44 % a nyní jsou zhruba 49 % pod svým maximem. Goldman na základě své cílové ceny 135 USD očekává, že akcie vzrostou až o 41 % oproti závěru.

Banka rovněž sází na společnost Lear vyrábějící automobilové sedačky a dodavatele automobilů Magna International, jejichž jména patří mezi její hlavní tipy na elektromobily do roku 2022. Akcie obou společností se za letošní rok obchodují s poklesem o zhruba 29 %, resp. 30 %.

Jména s ratingem „koupit“ zabývající se výrobou elektroniky, jako jsou Jabil a Flex, jsou rovněž mezi hrami Goldmanu v oblasti EV. Obě akcie od počátku roku klesly o zhruba 27 %, respektive 20 %, ale na základě odhadů na příštích 12 měsíců se obchodují na spodní hranici historického oceňovacího rozpětí.