Kryptowatchlist: Cardano, Chainlink a Binance Coin stojí za bližší pozornost

Červen byl pro investory do kryptoměn obzvlášť těžkým měsícem. Bitcoin (BTC) se propadl pod 20 000 dolarů a celková tržní kapitalizace kryptoměn klesla pod 1 bilion dolarů. Pro představu, během závratných výšin loňského kryptoměnového šílenství dosáhl Bitcoin vrcholu na téměř 69 000 USD a celková tržní kapitalizace se téměř dotkla 3 bilionů USD.

Mnoho kryptokomentátorů posledních sedm měsíců nabádalo k „nákupu poklesu“. S pokračujícím poklesem cen je však mnoho investorů opatrných, pokud jde o další slepé nákupy, zejména proto, že trhliny v decentralizovaném finančním odvětví se začínají rozšiřovat. Pro mnoho investorů není otázkou, zda nakoupit více kryptoměn, ale jak se vyhnout panickému prodeji svých stávajících podílů.

Ačkoli snaha o výhodný nákup kvalitních projektů může mít svou logiku, není vhodná doba na nákup rizikových mincí nebo tokenů. V důsledku toho hrajeme tento měsíc s altcoiny, které je třeba sledovat, relativně na jistotu.

Zdroj: Unsplash

1. Cardano (ADA)

Cardano je tak trochu kryptoměnový projekt, který je buď milován, nebo nenáviděn. Jeho vedoucí Charles Hoskinson je považován za kontroverzní osobnost a někteří investoři jsou frustrováni jeho pomalým a neuspěchaným přístupem k vývoji. Cardano před realizací každého kroku provádí vzájemné hodnocení, což ho odlišuje od jiných projektů, které spěchají, aby byly na trhu první.

Možná se také dočkáme významného upgradu Cardano. Upgrade, který byl dříve naplánován na červen, zlepší výkon, zrychlí časy transakcí a sníží náklady. Za předpokladu, že se během čtyřtýdenního zkušebního provozu testnetu nevyskytnou žádné problémy, bude upgrade mainnetu Vasil spuštěn na konci července. Práce na upgradu by mohly být jedním z důvodů, proč se Cardano dostalo na vrchol nedávného žebříčku vývojové aktivity. Podle analytické společnosti Santiment bylo Cardano v červnu na prvním místě mezi kryptoměnami podle vývojové aktivity.

Zdroj: Getty Images

2. Binance Coin (BNB)

Vzhledem k loňským problémům Binance s různými úřady po celém světě se může zdát, že Binance Coin je v těchto těžkých časech nepravděpodobnou „sázkou na jistotu“. Existuje riziko, že zvýšená regulace zasáhne Binance obzvlášť tvrdě. Objevily se také zprávy, že SEC vyšetřuje, zda BNB představuje neregistrovaný cenný papír. To by mohlo mít velký dopad na cenu BNB.

Binance je však také jednou z mála kryptoplatforem, které v loňském roce neutratily jmění za sponzorské smlouvy a reklamu. V důsledku toho Binance aktivně nabírá zaměstnance, zatímco její konkurenti propouštějí. Zakladatel a generální ředitel Binance Changpeng Zhao napsal na Twitteru: „Nebylo snadné říci před několika měsíci ne reklamám na Super Bowlu, právům na pojmenování stadionu a velkým sponzorským smlouvám, ale udělali jsme to. Dnes přijímáme zaměstnance na 2000 volných pozic pro #Binance.“

Zdroj: Unsplash

3. Chainlink (LINK)

Chainlink je kryptoměna v pozadí, která řeší důležitý problém: poskytuje data, která spouštějí činnost chytrých smluv. Řekněme, že si zemědělec koupí pojistnou smlouvu smart contract, která se automaticky vyplatí, když nastanou určité povětrnostní podmínky. Aby se tak mohlo stát, je potřeba, aby chytré smlouvě něco dodávalo informace o počasí. Zde přicházejí na řadu věštírny. Oracles poskytují platformám chytrých smluv data z reálného světa.

Chainlink je decentralizovaná věštecká síť. Existuje několik důvodů, proč je tento měsíc na mém seznamu sledovaných sítí. Zaprvé, pokračuje v růstu a integraci s celou řadou kryptosítí s chytrými kontrakty. To je dobrou předzvěstí jejího dlouhodobého potenciálu. Za druhé, nedávno zveřejnila svůj plán směřující k Chainlink 2.0. V plánu je zavést v ekosystému odměny za sázky, což přidá další vrstvu zabezpečení a přinese výhody i držitelům LINKu.

Zdroj: Unsplash

4. Bitcoin a Ethereum (ETH)

Vždycky se cítím trochu špatně, když na tento měsíční seznam sledovaných kryptoměn zařazuji dva kryptogiganty. Smyslem této rubriky je představit čtenářům novější kryptoměny, které stojí za bližší pozornost. Není však nic špatného na tom hrát na jistotu, když čekáme, až se bouře přežene. Ethereum dost možná v srpnu pokročí se svým dlouho očekávaným sloučením – přechodem z těžby proof-of-work na ekologicky šetrnější proof-of-stake. Navíc v tuto chvíli většina altcoinů následuje kryptodědečka Bitcoin, který má delší historii a větší šanci přežít delší kryptozimu.