Akcie Roblox nejsou levné ani při dvoutřetinové slevě. Proč do toho (ne)jít?

Roblox (NYSE:RBLX), herní platforma často označovaná jako „metaverse“, ztratila v roce 2022 66 % své hodnoty.

Ale stejně jako v případě polovičního výprodeje, kdy za něco stále platíte peníze, to stále není levné. Při otevírací ceně 34,50 USD z 29. června činila tržní hodnota Robloxu 20 miliard USD, zatímco tržby za rok 2021 činily méně než 2 miliardy USD.

Tyto tržby byly dvakrát vyšší než v roce 2020. To by mohlo stát za koupi, kdyby se z toho daly vytěžit zisky. Ale to se neděje. Ztráty společnosti Roblox dosáhly v loňském roce 97 centů na akcii, což je dvojnásobek 48 centů v roce 2020. Ani v roce 2022 pravděpodobně nedosáhne zisku. Přesto pouze dva ze 17 analytiků sledujících společnost Roblox radí klientům, aby akcie prodávali.

Proč má Roblox stále hodnotu desetinásobku tržeb? Děti.

Zdroj: Roblox

Akcie společnosti RBLX: Vydržte na desítkách

Rocky a Bullwinkle jsou mrtví, dědo. Polovina amerických dětí dnes hraje na Robloxu, což není ani tak hra, jako spíš platforma pro tvorbu her. Hudebníci orientovaní na mládež jsou tlačeni k tomu, aby na této platformě hráli koncerty, protože děti utrácejí skutečné peníze, aby zvýšily angažovanost svých oblíbených umělců. Namísto nákupu CD si děti kupují online merchandise.

Právě tyto děti jsou hnacím motorem dnešního trhu metaverze, na který společnost Meta Platforms (NASDAQ:META) vsadila svou budoucnost. Úspěšní marketéři, jako je Nike (NYSE:NKE), se vrhají do vytváření virtuálních světů s tematikou produktů.

Riziko spočívá v tom, že ve snaze vydělat na své popularitě se Roblox stal „člověkem“. Je obviňována z vykořisťování dětí v rozvojovém světě a z okrádání lidí v tom rozvinutém. Tato žurnalistika je pod drobnohledem, protože je vytvářena pro YouTube společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOGL). Ale stejně jako v případě metaversa pro ni existuje skutečné publikum.

Zdroj: Shutterstock

Obhajoba akcií

Růst Robloxu se zpomalil, protože pandemie odezněla. Otázkou pro investory je, zda problémy v posledním čtvrtletí byly jen výkyvem, nebo trendem.

Býci Robloxu trvají na tom, že to nejlepší je teprve před námi. Trvají na tom, že Roblox je ten správný způsob, jak hrát metaverse, než děti a jejich technologie vyrostou. Vidí, že se Roblox vyvíjí v sociální síť, verzi Facebooku z roku 2020, se sponzorovanými výpisy her a možnostmi marketingu ve hře.

Medvědi, jako například Goldman Sachs (NYSE:GS), snížili hodnocení akcií. Obávají se, že společnost nedosáhne odhadovaných tržeb za druhé čtvrtletí. Očekávají se tržby ve výši 650 milionů dolarů, což je více než 538 milionů dolarů v prvním čtvrtletí. Roblox příští zprávu podá 9. srpna.

Lidé se s přibývajícím věkem příliš nemění. Moje děti stále milují videohry, stejně jako když byly v pubertě. Já mám stále své kravatové košile.

Ale technologie se rychle vyvíjejí. Výhoda prvního na trhu nemá takovou cenu, jakou si možná myslíte. MySpace a Yahoo to potvrzují.

Aby si Roblox udržel své publikum, až děti vyrostou, musí i nadále investovat a vytvářet své virtuální světy stále více pohlcující. Náklady na vedoucí postavení často exponenciálně rostou s tím, jak se trh vyvíjí, a ti, kteří na to nejsou připraveni, jsou rychle opuštěni.

To znamená, že Roblox zůstává spekulativní akcií. Abyste na dnešním trhu dosáhli desetinásobku tržeb za cokoli, potřebujete přesvědčivou nabídku hodnoty. Musíte dokázat, že dnešní hokejkový růst může jít až na Měsíc.

Muž, na kterého zde sázíte, není žádné dítě. Zakladateli a generálnímu řediteli Robloxu Davidu Baszuckimu, kterého jeho fanoušci znají jako Buildermana, je 59 let. Své jmění už plánuje rozdělit. Žádný z jeho nejvyšších poručíků není mladší než Mark Zuckerberg z Mety, natož Evan Spiegel ze Snapu (NASDAQ:SNAP).

Jak už jsem řekl dříve, obvykle sázím na žokeje, ne na koně. Promiň, tati, ale mám podezření, že budoucnost Robloxu je uvnitř větší společnosti.