Zpomaluje se s pádem bitcoinu globální přijímání kryptoměn mezi investory?

Hodnota bitcoinu (BTC) se od začátku listopadu propadla o 66 % a tento pokles možná ještě neskončil. Investoři jsou likvidováni zleva i zprava a nezdá se, že by kupující, kteří by kryli záda prodávajícím, právě teď zaplavovali trh s kryptoměnami.

Je pokles bitcoinu problémem kryptoměn, nebo problémem specifickým pro bitcoin? Možná je to obojí.

Kryptozima začíná

Kryptotrh dosáhl vrcholu v listopadu 2021 a od té doby klesá. To vedlo k poklesu ceny Bitcoinu, ale i Etherea (ETH), Solana (SOL) a téměř všech ostatních kryptoměn. Cena však vypovídá jen o části příběhu.

Zdroj: Unsplash

Podle Messariho klesl objem bitcoinů na burzách od 1. listopadu o 67 %. K podobnému poklesu objemu došlo i u dalších kryptoměn. Bitcoin však může být více závislý na transakcích a působení jako digitální měna než kryptoměny, které jsou od počátku postaveny na inteligentních kontraktech.

Kde Bitcoin zaostává

Transakce jsou sice důležité pro každou kryptoměnu, ale blockchainy jako Solana a Ethereum jsou atraktivní pro vývojáře, kteří na technologii blockchain budují skutečné podniky. Podle zprávy State of Crypto společnosti Andreessen Horowitz má Solana téměř 1 000 měsíčně aktivních vývojářů, kteří na blockchainu staví, Ethereum jich má téměř 4 000 a Bitcoin, přestože je zdaleka nejstarší kryptoměnou, má jen asi 500 vývojářů.

Růst vývoje Solany a Etherea je také ohromující. Počet vývojářů Solany se během jednoho roku zvýšil z téměř žádného na téměř 1 000 a počet vývojářů Etherea se za poslední tři roky zdvojnásobil.

Blockchainy jako Ethereum a Solana jsou postaveny s ohledem na inteligentní smlouvy, a proto jsou pro vývojáře atraktivní. Díky tomu mohou být na blockchainu postaveny projekty, jako jsou nefungující tokeny a decentralizované finance, a mnoho dalších inovací. Bitcoin nebyl schopen přilákat stejný druh inovací.

Zdroj: Shutterstock

Zpomaluje se přijímání, nebo Bitcoin ztrácí přízeň?

Pokud se vrátíme k býčí tezi, kterou má mnoho investorů za Bitcoinem, je to, že je to buď zajištění proti inflaci, nebo jako digitální zlato (které někteří také považují za zajištění proti inflaci). Část teze o zajištění se rychle rozpadla, protože inflace se zvedla a cena Bitcoinu klesla, což koreluje spíše s růstovými akciemi než s čímkoli jiným.

U digitálního aktiva, které by se mělo chovat jako digitální zlato, však existuje i určitá hranice růstu. Bitcoin je také drahý a pomalý při transakcích a jeho vytvoření vyžaduje spoustu energie, takže jeho přijetí se v důsledku toho zpomaluje.

Vidím, že vývoj skutečně staví na jiných blockchainech. Ethereum a Solana jsou dva největší z hlediska vývoje, ale ostatní konkurují kombinací rychlosti, nízkých nákladů, flexibility a inovativních funkcí kontraktů.

Problémy bitcoinu se sice omezují na bitcoin, ale digitální aktiva celkově procházejí rychlým vývojem, i když hodnoty samotných kryptoměn klesají. To je to, co mě stále nutí mít na toto odvětví býčí názor.