Co znamená rozhodnutí Nejvyššího soudu o EPA pro investory? A co Ripple?

Nejnovější rozhodnutí Nejvyššího soudu o Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA) má řadu důsledků pro finanční trhy. Nechtěnými příjemci tohoto rozhodnutí mohou být zejména fanoušci kryptoměn. Co tedy rozhodnutí EPA znamená pro kryptoměny?

Inu, rozhodnutí ve věci Západní Virginie v. EPA v poměru 6:3 v podstatě omezuje pravomoc EPA regulovat emise uhlíku z uhelných a plynových elektráren. Mnoho právníků a analytiků však vidí, že rozhodnutí má širší důsledky. Rozhodnutí lze chápat jako náznak toho, že regulační agentury jako celek mohou být omezeny v rozšiřování rozsahu své působnosti.

Příznivci kryptoměn se již dlouho obávají vlny regulačního dohledu. Orgány jako americká Komise pro cenné papíry (SEC) a Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) si na digitální aktiva dlouhodobě stěžují. Verdikt EPA může ve skutečnosti znamenat úlevu pro ty, kteří se obávají o budoucnost kryptoměn.

Zdroj: Pixabay

K verdiktu se vyjádřil Jake Chervinsky, vedoucí politického oddělení Blockchain Association. „Rozhodnutí EPA signalizuje, že Nejvyšší soud nebude laskavě přihlížet pokusům regulačních agentur, jako je SEC, překreslovat hranice vlastní jurisdikce nad rámec toho, co Kongres jasně zamýšlel.“

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) pronásleduje kryptografický průmysl již několik let. Verdikt EPA z tohoto týdne může vše změnit.

Co rozsudek EPA znamená pro kryptoměny?

Podle rozsudku potřebují vládní agentury, které se pokoušejí regulovat resort zásadního významu, „jasné zmocnění Kongresu“. Dosud se SEC pokoušela ovládnout kryptoměny převážně tím, že s digitálními aktivy a jejich poskytovateli zacházela jako s tradičními finančními produkty.

Probíhající soudní řízení SEC proti společnosti Ripple bude mít pro budoucí regulaci kryptoaktiv významný precedens. SEC obvinila tuto blockchainovou společnost z toho, že nezaregistrovala svou ochrannou kryptoznačku XRP (XRP-USD) jako cenný papír.

Jason Gottlieb, partner v advokátní kanceláři Morrison Cohen LLP, se domnívá, že by mohlo dojít k významnému zvratu v regulačním povolení, což je velmi reálná možnost.

Zdroj: Getty Images

Pokud se však případ [Ripple] dostane až k Nejvyššímu soudu, mohlo by dojít k frontálnímu útoku na [Securities and Exchange Commission v. W. J. Howey Co] – podobně jako se to stalo v případě Roe v. Wade. Pokud by soud rozhodl, že otázka ve věci Ripple nespočívá v tom, zda je XRP cenným papírem, nýbrž v tom, „zda má Komise pro cenné papíry a burzy pravomoc určovat politiku pro budoucnost financí“, jistě by to považoval za „hlavní otázku“.

SEC má totiž na svém kontě řadu žalob souvisejících s kryptoměnami. Pokud by některé z jejích rozhodnutí dospělo až k rozhodnutí Nejvyššího soudu, mohla by být agentura zbavena velké části svých pravomocí.