Kdo se stane vítězem v souboji rozšířené reality: Apple nebo Nvidia?

V technologickém odvětví se neustále objevují nové trendy a módní výstřelky, z nichž každý slibuje, že se stane „další velkou věcí“. Jednou z nejvýznamnějších nových technologií posledních let je rozšířená realita (AR). Zjednodušeně řečeno, AR je schopnost kombinovat reálný svět s digitálním. Dvěma významnými příklady této technologie jsou populární mobilní hra Pokémon Go a aplikace Snapchat.

Vzhledem k tomu, že již existují případy využití rozšířené reality, je snadné považovat ji spíše za trvalý trend než za přechodný výstřelek. Proto je přirozené, že investoři, kteří myslí na budoucnost, hledají způsoby, jak do této oblasti investovat. Existují dvě společnosti, které mají podle mého názoru obzvláště dobré předpoklady být v centru AR v příštích letech: Apple (NASDAQ: APPL) a Nvidia (NASDAQ: NVDA). Pojďme se podívat, kterou z nich je lepší vlastnit.

Zdroj: Pixabay

1. Apple

Společnost Apple, která je již jednou z největších firem na světě, se nesmazatelně zapsala do naší společnosti svou řadou spotřební elektroniky, jako jsou telefony, tablety, chytré hodinky a počítače. Součástí úspěchu společnosti Apple je její schopnost neustále inovovat a zavádět nové produktové řady. V každém okamžiku koluje řada zvěstí o tom, co by mohlo být dalším velkým produktem společnosti Apple.

Dlouho se očekávalo, že Apple vydá nějaký produkt rozšířené reality, pravděpodobně ve formě brýlí. Nedávno se generální ředitel společnosti Apple Tim Cook vyjádřil tak, že se zdá, že by něco takového mohlo být na obzoru: „Nemohl bych být více nadšený z příležitostí, které jsme v tomto prostoru viděli. A tak nějak zůstaňte naladěni a uvidíte, co vám nabídneme.“

Aby bylo jasno, fámy a neurčité komentáře v rozhovorech nejsou investiční tezí, ale Apple má za sebou historii uvádění nových produktů, které se dočkaly velkého úspěchu. Apple je navíc v této oblasti hráčem již několik let a od roku 2017 představil funkce rozšířené reality ve svých zařízeních iPhone a iPad.

Zdroj: Shutterstock

I bez potvrzeného produktu rozšířené reality je Apple stále dobrou investicí. Ve druhém čtvrtletí roku 2022 vykázal Apple rekordní čtvrtletní tržby ve výši 93,7 miliardy dolarů, což představuje 9% meziroční nárůst. To doplňuje 54% růst tržeb v předchozím čtvrtletí a bylo to způsobeno meziročním růstem v každé kategorii produktů kromě iPadu. Kromě toho se Apple obchoduje za násobek ceny vůči zisku (P/E) ve výši 23, což je mírně pod průměrem indexu S&P 500, který činí 24.

2. Nvidia

Od počátku výroby grafických karet pro osobní počítače se společnost Nvidia stala předním dodavatelem čipů pro různé případy použití, včetně her, datových center a automobilového průmyslu. Pokud jde o rozšířenou realitu, technologie společnosti Nvidia již využívají velcí podnikoví zákazníci různými způsoby. Čipy společnosti Nvidia pohánějí virtuální autosalony, chirurgické tréninky a architektonické procházky, což ukazuje každodenní případy využití této technologie.

Jedním z nejčastěji uváděných spotřebitelských využití rozšířené reality je hraní her, které tvoří přibližně 43 % tržeb společnosti Nvidia. V prvním čtvrtletí roku 2023 dosáhly tržby z her rekordní výše 3,6 miliardy dolarů, což představuje 31% meziroční nárůst. Jedním z produktů společnosti Nvidia, který vedl k tomuto růstu, byla technologie Nvidia RTX, která může pomoci poskytovat zážitky s rozšířenou realitou prostřednictvím sítí 5G. S rozšiřováním rozšířené reality v herní oblasti může společnost Nvidia těžit ze sekulárního protivětru.

Zdroj: Nvidia

I po letošním výprodeji technologií se Nvidia obchoduje s prémií, její aktuální P/E je 41. To je však nejnižší hodnota od konce roku 2019. Nvidia zvýšila své tržby o více než 46 %, je zisková a v 1. čtvrtletí vygenerovala více než 1 miliardu USD volného cash flow, takže tato prémiová cena se dala očekávat.

Která koupě je výhodnější?

Z hlediska ocenění lze tvrdit, že Apple je při současném ocenění výhodnou koupí. Dokud však neuvidíme skutečný produkt rozšířené reality, je jeho role v této rozvíjející se technologii nejistá. Z tohoto důvodu si myslím, že Nvidia je lepší akcií AR. Ta již vyrábí čipy, které pohánějí technologie AR v různých odvětvích, a nespoléhá se na jeden spotřebitelský produkt, který by ji vystavoval působení AR. Pro investory, kteří mají pocit, že prémiové ocenění za to stojí, je Nvidia mým tipem na lepší akcii rozšířené reality.