Proč Warren Buffett právě nakupuje akcie společnosti Occidental Petroleum

Společnost Occidental Petroleum (NYSE:OXY) se v roce 2022 stala velkým vítězem díky nákupům společnosti Berkshire Hathaway (NYSE:BRK-A) Warrena Buffetta a její cena se více než zdvojnásobila.

Společnost Occidental založil v roce 1920 Armand Hammer, jehož životopis z roku 1996 označuje za sovětského agenta. Od Hammerovy smrti v roce 1990 se Occidental stále více zaměřuje na domácí energetiku.

Occidental byl hlavním hráčem v boomu frakování v roce 2010. Navzdory frackingovému propadu pokračovala v růstu a těsně před pandemií Covid-19 koupila společnost Anadarko Petroleum za částku, která se stala dluhem ve výši 38 miliard dolarů.

V roce 2020 se ocitla na pokraji bankrotu. Společnosti se však podařilo přežít a do března letošního roku Berkshire skoupila více než 136 milionů akcií. Ve druhém čtvrtletí Berkshire pokračovala v navyšování své pozice, která do konce června vzrostla na 16,4% podíl.

Zdroj: Bloomberg

Buffettův tah na Occidental je zaměřen především na jeho dluh. Dluh, který nám připadá špatný, může Berkshire připadat dobrý. Tady je návod, jak na to.

Kontrola dluhu

Jak upozorňuje Dan Burrows z Kiplingeru, Berkshire vlastní 10 miliard dolarů v prioritních akciích, které vyplácejí 8% dividendy, a také 84 milionů warrantů na nákup dalších kmenových akcií s realizační cenou 59,62 USD. Po započtení warrantů vlastní Berkshire přibližně třetinu společnosti. Analytik společnosti Truist Securities uvedl, že Berkshire by mohla koupit celou společnost Occidental, pokud se zlepší její úvěrový rating.

Společnost Occidental měla na konci března dlouhodobý dluh ve výši téměř 26 miliard USD, který však meziročně poklesl o 27 %. Přesto měla v prvním čtvrtletí úrokové náklady ve výši 371 milionů dolarů.

Dluh společnosti Occidental je úročen úrokovou sazbou až 8,75 %. V poslední době však začala získávat lepší ceny, včetně 4,4 % u 25letého dluhopisu.

Pokud se dluh Occidentalu dostane do investičního pásma, jeho hodnota se zvýší a náklady na dluhovou službu klesnou. Společnost Berkshire by pak mohla dluh převést za nižší ceny a Occidental by mohl dokonce zvýšit dividendu, která v současné době činí pouhých 13 centů na akcii. Buffett má dividendy rád.

Zdroj: Shutterstock

Buffettova hra v energetice

Společnost Occidental je jedním z největších producentů ropy v Permské pánvi s údržbovým střediskem v Novém Mexiku. Má také podíly ve Skalistých horách a provedla rozsáhlé práce na snížení nákladů na těžbu, včetně výstavby potrubí k těžebním lokalitám.

To znamená, že dobře zapadá do skupiny Berkshire Hathaway Energy, která se většinou skládá z elektrárenských a plynárenských společností, ale vlastní také větrné farmy a smlouvy na solární energii. Produkce společnosti Occidental by těmto provozům zajistila stabilní ceny v době nejistoty. Vzhledem k tomu, že cena ropy nyní přesahuje 100 dolarů za barel, je to důležité.

Společnost Berkshire Hathaway loni oznámila, že šéf Berkshire Energy Greg Abel nahradí Buffetta ve funkci generálního ředitele, až nakonec odstoupí.

Po Buffettově odchodu se Abel stane nejmocnějším americkým manažerem v oblasti energetiky. Má za sebou nákup obnovitelných zdrojů energie a velké investice do elektrického vedení a další dálkové infrastruktury. Energetické společnosti Berkshire by byly soběstačné, využívaly by vlastní palivo a prodávaly elektřinu v maloobchodě.

Podtrženo a sečteno, akcie OXY

Kromě podílu ve společnosti Occidental drží Berkshire také téměř 26 miliard dolarů ve společnosti Chevron (NYSE:CVX). Společnost Chevron si v roce 2022 zatím připsala 25 %.

V reakci na válku na Ukrajině samozřejmě letos vzrostly téměř všechny akcie energetických společností. Permští producenti EOG Resources (NYSE:EOG) a Pioneer Natural Resources (NYSE:PXD) vzrostli o 23-24 %. Společnost Exxon Mobil (NYSE:XOM) vzrostla o 43 % díky své permské produkci a rafinérské kapacitě. Zisk společnosti Occidental Petroleum je však všechny převyšuje, neboť akcie OXY od začátku roku vzrostly o 109 %.

Buffett má rád podhodnocená aktiva a nárůst ropy v kombinaci s jejím zadlužením způsobil, že akcie OXY jsou podhodnocené. Buffett vždy vydělával velké peníze, když trhy panikařily. Ve svých 91 letech opět dokazuje, že kapitalismus funguje.