Konopné akcie se opět začínají prosazovat, s výjimkou Canopy Growth

Když se investoři tento týden vrhli na akcie konopných společností, kanadský výrobce Canopy Growth Corp. zůstal v prachu.

Trhy rostly díky optimismu, že globální ekonomiky se mohou vyhnout recesi, i když úrokové sazby porostou, a index S&P/TSX Composite tak zaznamenal nejlepší týden od konce května. Zvýšení rizikového sentimentu však nestačilo na to, aby se Canopy dostala ze svého vlastního dna.

Její akcie se tento týden propadly o 7,4 % ve srovnání s více než 2% růstem 42členného ETF ETFMG Alternative Harvest. Mezi vyčnívajícími tituly jsou např: Tilray Brands Inc. vzrostl o 10 %, což je jeho druhý nejlepší týden od března. Američtí provozovatelé z více států Green Thumb Industries Inc. a Trulieve Cannabis Corp. vzrostly o 16 %, resp. 3,5 %, protože se znovu objevila naděje, že zákonodárci pokročí v přípravě postupné legislativy před pololetím voleb.

Nálada vůči Canopy se výrazně zhoršila poté, co společnost oznámila, že uzavřela dohodu o výměně dluhu za kombinaci akcií a hotovosti, což 30. června vyvolalo 18% pokles akcií. Plán zahrnuje výměnu dluhu ve výši 255,4 milionu dolarů za akcie a 3 miliony dolarů v hotovosti za naběhlé a nezaplacené úroky, čímž se rovněž zvyšuje podíl hlavního akcionáře Constellation Brands Inc.

Akcionářům to přineslo „velké náklady“, protože transakce zředí počet akcií Canopy až o 20 %, uvedl v rozhovoru analytik společnosti Canaccord Genuity Matt Bottomley.

Zdroj: Unsplash

„Čím vyšší je ředění, tím více se investoři bojí nebo si myslí, že není správná doba na držení akcií,“ řekl Bottomley, který snížil cílovou cenu pro akcie ze 4,50 na 3,50 USD. „Vzhledem k tomu, kde se ceny akcií nacházejí, existuje riziko, že se počet plně zředěných akcií bude nadále významně zvyšovat, dokud nebude celý dluh splacen nebo konvertován.“

Analytici a dluhové agentury se na společnost dívají stále pesimističtěji. Kromě Canaccord snížily od konce června cílové ceny nejméně čtyři další makléřské společnosti, přičemž Cantor Fitzgerald a CIBC Capital Markets snížily projekce téměř o polovinu.

Agentura Fitch Ratings mezitím v úterý snížila rating společnosti Canopy na stupeň „C“ s odkazem na problémovou směnu dluhů, což je druhé snížení ratingu v rozmezí o něco více než jednoho týdne. Ve středu se ke sboru medvědích hlasů přidala agentura S&P Global Ratings, která snížila rating na stupeň selektivního selhání (SD z CCC) s tím, že výměna představuje „problémovou výměnu a rovná se selhání, protože se domníváme, že držitelé dluhopisů by mohli obdržet nižší hodnotu, než bylo slíbeno při emisi původního dluhu“.

Zatímco však ETFMG Alternative Harvest ETF letos ztratil 46 %, Canopy Growth se propadl o 69 %, přičemž jeho průměrná cílová cena se propadla téměř o dvě třetiny a počet analytiků s prodejním hodnocením vyskočil na 11, což dohromady převažuje nad doporučeními koupit a držet.