Inflace dosahuje 40letého maxima. Zde je návod, kam nyní investovat své peníze

Index spotřebitelských cen, který měří náklady na širokou škálu zboží a služeb, vzrostl v červnu o 9,1 %. Jedná se o největší meziroční nárůst od roku 1981.

Federální rezervní systém v zoufalé snaze zabránit zběsilému růstu inflace zvýšil minulý měsíc úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Centrální banka signalizovala, že bude pokračovat ve zvyšování výpůjčních nákladů, dokud se nepodaří dostat inflaci pod kontrolu. Plán Fedu by však mohl přivést ekonomiku do recese tím, že sníží podnikatelské investice a omezí spotřebitelskou poptávku.

Tváří v tvář perspektivě trvale vysoké inflace a zpomalující ekonomiky se mnoho investorů vymanilo z akcií. Prvních šest měsíců roku 2022 naopak znamenalo pro akciový trh nejhorší první pololetí za posledních pět desetiletí.

Investovat v tak obtížném ekonomickém prostředí rozhodně není snadné. Vždy však můžete se svými penězi naložit chytře. Zde jsou tři stabilní dividendové akcie, které můžete koupit dnes a které mohou dodat balast vašemu investičnímu portfoliu v těchto nestabilních časech.

Zdroj: Shutterstock

ExxonMobil

Hlavními faktory inflace v letošním roce byly vyšší ceny ropy a zemního plynu. Jedním ze způsobů, jak ochránit své bohatství, je tedy investovat do energetických akcií, které z těchto trendů profitují.

Nákup akcií společnosti ExxonMobil (XOM) by mohl být vynikajícím způsobem, jak toho dosáhnout. Tento ropný a plynárenský titán vygeneroval jen v prvním čtvrtletí neuvěřitelných 14,8 miliardy USD provozního cash flow a 10,8 miliardy USD volného cash flow. To představuje meziroční nárůst o 60 %, resp. 57 %.

Společnost Exxon předává velkou část této hotovosti akcionářům prostřednictvím zpětného odkupu akcií a vysokého 4% dividendového výnosu. Splácí také dluh, čímž posiluje svou rozvahu a snižuje rizika pro své investory.

Zdroj: Getty Images

A co víc, zisky společnosti Exxon jsou tak bohaté, že si může dovolit každoročně reinvestovat desítky miliard dolarů na podporu svých růstových iniciativ. Energetický gigant plánuje v příštím půlstoletí vynaložit až 25 miliard dolarů ročně na hledání a těžbu ropy a zemního plynu. Pokud ceny energií zůstanou vysoké, což se zdá být pravděpodobné, měl by Exxon i v příštích letech přinášet majitelům svých akcií slušné zisky.

McDonald’s

Vyšší náklady na energie, potraviny a bydlení vedou mnoho lidí k tomu, aby se snažili snížit ceny, pokud to jde. V tomto typu inflačního prostředí je pro spotřebitele s nedostatkem peněz obzvláště atraktivní nabídka McDonald’s (MCD), která je zaměřena na hodnotu.

Tržby ve stávajících restauracích fastfoodového gigantu vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 12 %. Upravený čistý zisk se zvýšil o 19 % na 1,7 miliardy dolarů, což představuje 2,28 dolaru na akcii.

McDonald’s získává podíl na trhu nejen díky nízkým cenám, ale také díky zvýšenému důrazu na pohodlí. Automatizované drive-thru, rozvážkové služby a stále populárnější mobilní aplikace umožňují tomuto hamburgerovému gigantu obsloužit více lidí častěji.

Zdroj: Getty Images

Stejně jako Exxon, i McDonald’s předává své zisky majitelům akcií prostřednictvím zpětného odkupu akcií a neustále rostoucí dividendy. Společnost zvyšuje výplatu peněžních prostředků akcionářům již neuvěřitelných 45 let v řadě. Její akcie v současné době vynášejí úctyhodných 2,2 %.

Je zřejmé, že společnost McDonald’s prokázala schopnost poskytovat svým investorům stabilní příjem z dividend za všech tržních podmínek. A pokud by se ekonomika propadla do recese, potřeba snižovat náklady pravděpodobně přiměje více lidí, aby se stravovali v jeho restauracích. Díky této schopnosti dosahovat relativně dobrých výsledků během ekonomického poklesu je McDonald’s vysoce defenzivní investicí – a může vám pomoci ochránit vaše bohatství již dnes.

Costco Wholesale 

Stejně jako McDonald’s, i Costco Wholesale (COST) má tendenci těžit z toho, když se zákazníci vydávají na lov výhodných nákupů. Řetězec diskontních skladů poskytuje svým členům vybraný sortiment vysoce kvalitního zboží za výhodné ceny. Vzhledem k současnému ekonomickému klimatu není překvapením, že se mu daří.

Čisté tržby společnosti Costco se včervnu zvýšily o 20,4 % na 22,8 miliardy dolarů. I po vyloučení vlivu cen benzínu a kurzových výkyvů vzrostly tržby maloobchodního řetězce ve stejných prodejnách o působivých 13 %.

Zdroj: Getty Images

Rozsah společnosti Costco jí umožňuje nakupovat zboží za výhodné ceny. Toto zboží pak prodává svým členům za ceny mírně vyšší, než jsou její náklady. To ztěžuje jeho konkurentům vyrovnat se jeho cenám.

Většina zisku společnosti Costco pochází z členských poplatků. Za 60 dolarů ročně mohou členové získat přístup k nabídce společnosti. Ve třetím fiskálním čtvrtletí, které skončilo 8. května, činily tyto poplatky 984 milionů dolarů a tvořily lví podíl na čistém zisku 1,4 miliardy dolarů. Umožnily také společnosti Costco odměnit akcionáře postupně rostoucí čtvrtletní výplatou hotovosti a časem i vysokými zvláštními dividendami.

Míra obnovení členství ve společnosti Costco dosahující téměř 90 % svědčí o obrovské hodnotě, kterou společnost svým zákazníkům poskytuje. Věrná členská základna by měla tomuto maloobchodnímu titánovi pomoci v nadcházejících letech dosáhnout dalšího růstu tržeb a zisků a také solidních dlouhodobých výnosů pro investory.