Zdá se, že se kryptoměna Ethereum vrací zpět. Měli byste nyní nakupovat?

Cena Etherea (ETH) v poslední době prudce roste a za poslední tři týdny vzrostla o více než 49 %.

Tento nárůst je přinejmenším částečně způsoben tím, že vývojáři stanovili předběžné datum 19. září pro vydání nejnovějšího upgradu Etherea „The Merge“. Tento upgrade pomůže přesunout síť z protokolu proof of work (PoW) na proof of stake (PoS), čímž se výrazně zvýší její rychlost, sníží transakční náklady a zlepší její efektivita.

Je tedy nyní ten správný čas investovat do Etherea? Nebo byste měli vyčkat? Je třeba zvážit několik věcí.

Co čeká Ethereum?

Sloučení je pro Ethereum dobrou zprávou, protože výrazně zlepší síť a pomůže mu lépe konkurovat menším kryptoměnám, jako je Solana a Cardano.

Zdroj: Getty Images

Největší slabinou Etherea je v současnosti pomalý průběh transakcí a vysoké poplatky, kvůli nimž se vývojáři a uživatelé přesouvají k jiným sítím. Po dokončení této aktualizace by však Ethereum mohlo potenciálně dosáhnout rychlosti až 100 000 transakcí za sekundu – a překonat tak i působivých 65 000 transakcí za sekundu u Solany.

Pokud tato aktualizace dopadne dobře, cena Etherea by mohla potenciálně vyletět vzhůru – a právě teď je tedy vhodná doba k nákupu. Neexistují však žádné záruky, že se Ethereu bude dlouhodobě dařit. Kryptoměny obecně jsou stále spekulativní investicí a nikdo s jistotou neví, jak se situace v příštích zhruba deseti letech vyvine.

Pokud zvažujete investici do Etherea, je rozumné zaměřit se na jeho dlouhodobý potenciál. Současný prudký růst ceny Etherea je slibný, ale krátkodobá výkonnost není tak významná jako dlouhodobý růst investice.

Ethereum je nyní jednou z nejsilnějších sítí. Je to druhá největší kryptoměna hned po Bitcoinu a je to také nejoblíbenější blockchain pro decentralizované aplikace, jako jsou tržiště s nezaplatitelnými tokeny (NFT) a decentralizované finanční projekty (DeFi). Pokud si tyto konkurenční výhody dokáže udržet, má větší šanci udržet se dlouhodobě.

Měli byste právě teď investovat do Etherea?

To, zda se rozhodnete investovat, bude do značné míry záviset na vašich investičních cílech a toleranci k riziku.

Kryptoměny nejsou systémem rychlého zbohatnutí, takže pokud se rozhodnete pro nákup, připravte se na to, že své investice budete držet alespoň několik let. Je velká šance, že Ethereum v tomto časovém horizontu zažije větší volatilitu, takže buďte připraveni na další bouře, protože si stále hledá svou půdu pod nohama.

Zdroj: Shutterstock

Zvažte také, jak velké riziko jste ochotni podstoupit. Ethereum je v tuto chvíli stále spekulativní. Přestože se jedná o jednu z nejsilnějších kryptoměn, nikdo nemůže s jistotou říct, zda tu kryptoměny budou ještě dlouho. To znamená, že vždy existuje možnost, že o investované peníze přijdete.

Pokud se rozhodnete pro nákup, ujistěte se, že investujete pouze peníze, které si můžete dovolit ztratit. Je také rozumné překontrolovat, zda je zbytek vašeho portfolia dobře diverzifikován, abyste omezili co největší riziko.

Ethereum je sice slibnou investicí, ale stále rizikovou. Před nákupem zvažte, jak velkou volatilitu jste ochotni tolerovat, a buďte připraveni držet svou investici dlouhodobě. Když zvážíte všechna pro a proti, bude snazší určit, zda je pro vás Ethereum tou správnou investicí.