Asijský devizový trh je slabý kvůli rostoucí nervozitě z politiky Fedu v USA

Většina asijských měn v úterý klesla, protože očekávání zasedání Federálního rezervního systému tento týden udržovalo obchodníky převážně nakloněné dolaru, přičemž japonský jen po odrazu od podezření na vládní intervenci mírně klesl.

Většina regionálních měn si během dubna hlídala ztráty, protože obchodníci postupně oceňovali očekávání brzkého snížení úrokových sazeb ze strany Fedu. Tuto představu podpořila řada údajů o inflaci v USA, které byly horší, než se očekávalo.

Dolarový index i futures na dolarový index v asijském obchodování vzrostly přibližně o 0,3 %, protože investoři se připravovali na zasedání Fedu. Očekává se, že centrální banka ponechá sazby na stejné úrovni, ale potenciálně by mohla nabídnout jestřábí signály v návaznosti na lepkavé údaje o inflaci.

Díky obavám z vyšších a dlouhodobějších sazeb v USA si dolar v dubnu připsal 1,3 %.

Japonský jen oslabuje, USDJPY po pádu ze 160 bodů roste

Měnový pár USDJPY, který měří množství jenů potřebných k nákupu jednoho dolaru, v úterý vzrostl o 0,3 % na přibližně 156,80 bodu.

Pár v pondělí prudce klesl z 34letých maxim nad 160, což vyvolalo spekulace, že japonská vláda intervenovala, aby podpořila kurz jenu. Obchodníci uvedli, že se zdá, že novou hranicí v písku pro japonskou vládu je USDJPY na úrovni 160.

Vláda sice neposkytla žádné oficiální vyjádření k intervenci, ale k odrazu jenu došlo po sérii ústních varování japonských představitelů v průběhu minulého měsíce.

K úternímu oslabení jenu přispěly smíšené japonské údaje. Zatímco průmyslová výroba v březnu vzrostla více, než se očekávalo, maloobchodní tržby výrazně zaostaly za očekáváním, což představuje tlumený výhled spotřebitelských výdajů a inflace.

V Asii se do dubna nejhůře dařilo jenu, když pár USDJPY vzrostl o téměř 4 %.

Nakoupit měnové páry USD/JPY za JPY156.84 (0.36%)

Zdroj: Canva

Australský dolar klesá, protože slabé maloobchodní tržby snižují výhled sazeb

Australský dolar byl v úterý během asijského obchodování nejhorším měnovým párem na scéně, když se AUDUSD propadl o 0,5 % po podstatně slabších než očekávaných údajích o maloobchodních tržbách.

Údaje ukázaly, že lepkavá inflace a vysoké úrokové sazby silně zatěžují spotřebitelské výdaje, což představuje mírnější výhled pro inflaci. Obchodníci byli svědky snížení očekávání, že Reserve Bank of Australia letos dále zvýší úrokové sazby.

Australská měna byla v dubnu nastavena na nevýrazný výkon.

Čínský jüan oslabuje kvůli průměrným indexům PMI
Čínský jüan na páru USDCNY v úterý vzrostl o 0,2 % poté, co smíšené údaje o indexech nákupních manažerů poukázaly na určité zpomalení čínské ekonomiky.

Oficiální údaje o výrobních PMI ukázaly, že aktivita zpomaluje o něco méně, než se očekávalo, zatímco nevýrobní aktivita rostla podstatně méně, než se očekávalo.

Soukromý údaj PMI sice vykreslil růžovější obrázek výrobní aktivity, ale celkové údaje stále ukazovaly na omezenou sílu čínské podnikatelské aktivity.

Měnový pár USDCNY v dubnu vzrostl o 0,3 %, přičemž další zisky byly omezeny vytrvalým úsilím Lidové banky.

Ostatní asijské měny v úterý oslabily. Pár jihokorejského wonu USDKRW vzrostl o 0,3 %, zatímco pár singapurského dolaru USDSGD přidal 0,1 %.

Pár indické rupie USDINR se přiblížil k rekordním hodnotám dosaženým na začátku měsíce, protože opatrnost ohledně parlamentních voleb v roce 2024 rupii příliš neulevila.

Německo potřebuje reformovat své hospodářství, řekl ministr financí

Německo potřebuje reformovat hospodářství, aby si zachovalo své geopolitické postavení. Ministr financí a předseda svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner to dnes podle agentury Reuters uvedl na sjezdu své strany.

Německá ekonomika v loňském roce vykazovala nejnižší růst ze všech velkých zemí eurozóny. Podepsaly se na tom vysoké ceny energií, slabá globální poptávka a rekordně vysoké úrokové sazby.

Také letošní rok bude pro největší evropské hospodářství náročný. Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém výhledu snížil prognózu letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Německa o 0,3 procentního bodu na 0,2 procenta. V roce příštím čeká růst 1,3 procenta. Loni HDP Německa jako jediné velké země v Evropě klesl.

Růst HDP zemí eurozóny by letos měl činit 0,8 procenta, v příštím roce pak 1,5 procenta. Německo tak viditelně zaostává. Podle Lindnera má hospodářský útlum důsledky pro bezpečnost Německa a geopolitiku .

„Potřebujeme hospodářský obrat, protože ekonomická síla je koneckonců také faktorem geopolitiky,“ řekl Lindner na sjezdu své liberální strany FDP v Berlíně s odkazem na invazi, kterou ruská vojska na příkaz prezidenta Vladimira Putina před více než dvěma lety zahájila na Ukrajině. Té podle agentury DPA Lindner přislíbil pokračování podpory a označil ji za „naši první linii obrany“.

„Putinovým cílem je vykonávat nad námi moc. To se mu nikdy nesmí podařit,“ dodal. Německo podle Lindnera potřebuje silné hospodářství, aby se ruským ambicím mohlo účinně postavit.

Zdroj: Atlanticcouncil.org