Akcie velkých farmaceutických společností, které můžete koupit dnes a držet navždy

Jak pravděpodobně ví legendy investování, jako je Warren Buffett, lépe než kdokoli jiný, je něco uspokojivého na nákupu akcií společnosti, kterou hodláte držet po zbytek své investorské kariéry. Tím, že se zavážete zůstat trpěliví po dlouhou dobu, kdy vám budou přicházet peníze, dáváte také sami sobě najevo, že to s používáním chytrých investičních strategií, které jsou nutné k trvalému zlepšení vašeho finančního života, myslíte vážně.

Odhlédneme-li od psychologie, v oblasti velkých farmaceutických firem je nyní několik atraktivních příležitostí pro dlouhodobé investice. Pojďme se podívat na pár věčných akcií velkých farmaceutických firem, které jsou zralé na to, abyste je koupili a drželi ve svém portfoliu navždy.

Vertex Pharmaceuticals
Hlavní strategií společnosti Vertex Pharmaceuticals (VRTX) je vyvíjet léky na léčbu nebo vyléčení vzácných onemocnění se známými příčinami a má za sebou úspěchy, proto se vyplatí investovat dlouhodobě.

Zdroj: Unsplash

Společnost má sedm schválených léků, z nichž šest léčí cystickou fibrózu (CF), vzácné dědičné onemocnění plic, a jeden lék léčí srpkovitou anémii (SCD) a beta-talasemii, dvojici vzácných onemocnění postihujících krev. Díky přesunu těchto produktů vzrostl čistý příjem za posledních pět let o 63 % a dosáhl více než 3,6 miliardy dolarů. Chytré však je, že se nemusela skutečně namáhat s výzkumem a vývojem (R&D) od nuly pro každý ze svých léků.

Místo toho si společnost Vertex uvědomila, že ačkoli její první léky na CF byly jedinečné svou schopností řešit základní příčiny onemocnění, mohla by pacientům nabídnout ještě větší hodnotu tím, že by provedla následný vývoj k testování kombinací svých léků. To jí ušetří peníze, protože nemusí nutně prověřovat obrovské množství molekul, aby našla podněty pro další zkoumání; může přebalit řešení, o kterých ví, že u pacientů fungují, a provést několik úprav zohledňujících získané zkušenosti. A pokud jde o programy, které má v plánu, nic nenasvědčuje tomu, že by tento proces zastavila.

Jinými slovy, je pánem svého cílového trhu a bude jím i nadále, protože žádný jiný hráč se jí ani nepokouší konkurovat, protože by to znamenalo bojovat s hluboce zakořeněným dominantním hráčem.

Nakoupit akcie Vertex Pharmaceuticals Incorporated za $398.69 (1.12%)

Společnost také diverzifikuje svou nabídku do nových oblastí a nedávno uzavřela partnerství se společností CRISPR Therapeutics za účelem komercializace přípravku Casgevy, který tato dvojice společně vyvinula jako téměř léčebný prostředek pro SCD a beta-talasemii.

Rozvíjení aktivit na nových trzích a zároveň upevňování pozice na starších trzích znamená, že hluboké odborné znalosti společnosti Vertex v oblasti CF jí přinášejí finanční zdroje, které potřebuje k poněkud riskantnějším sázkám na růstové příležitosti. A to je důvod, proč se Vertex vyplatí koupit dnes a držet navždy, protože nakonec se vyplatí více těchto riskantních sázek.

Novo Nordisk
Společnost Novo Nordisk (NVO) vydělává na prodeji kardiometabolických léků pro jedny z největších trhů v biofarmaceutickém průmyslu.

Pokud jste viděli ty reklamy na Ozempic, její injekci na cukrovku 2. typu, nebo Wegovy, což je stejný lék, ale určený k léčbě obezity, znáte v současnosti přední produkty společnosti Novo. Podle společnosti Mordor Intelligence by trh s přípravkem Ozempic a jeho sourozenci mohl do roku 2029 dosáhnout až 33 miliard dolarů.

Zdroj: Getty Images

Postavení této společnosti na trhu je však více než jen záblesk odvozený od horkých prodejů několika populárních léků, jak naznačuje její čistý zisk za posledních 12 měsíců ve výši více než 12,1 miliardy USD po růstu o 111,6 % za posledních pět let. Vezměme v úvahu, že tradičním sortimentem společnosti před nástupem Ozempicu byl inzulin v různých formách a další léky určené na pomoc lidem s jinými metabolickými, hormonálními problémy nebo problémy se srážlivostí krve. V tomto kontextu je její dnešní nabídka pouhým pokračováním dříve úspěšné strategie.

Společnost Novo má v úmyslu udržet a rozšířit svůj průnik na trh s obezitou a cukrovkou a zaměřuje se také na další významné trhy, jako je chronické onemocnění ledvin, Alzheimerova choroba a několik dalších. Stejně jako Vertex se firma snaží vytěžit co nejvíce ze svých vítězných kardiometabolických léků, ale rozhoduje se je testovat spíše pro další indikace než je spojovat do kombinovaných léků, alespoň prozatím.

V dlouhodobém horizontu by Novo mělo mít z pokračujícího prodeje Ozempicu více než dost prostředků na financování dalšího vývoje. I kdyby se jí některé pokusy nepovedly, minimálně v příštích několika letech na tom nebude příliš záležet, protože zatím ani nedokáže vyrobit dostatek Ozempicu, aby uspokojila celosvětovou poptávku.

Nakoupit akcie Novo Nordisk A/S za $124.75 (1.66%)

Jakmile bude tento problém vyřešen – a to může chvíli trvat -, společnost možná bude muset začít plánovat, jak naplánovat rozpočet na to, co bude následovat. A pokud jsou její minulé investice nějakým vodítkem, vedení společnosti zajistí, že budoucí směřování společnosti bude pro akcionáře opět lukrativní.