2 akcie typu blue-chip, které je třeba koupit před návratem býčího trhu

Tyto akcie by po návratu býčího trhu mohly dosáhnout nových maximálních hodnot.

Zjistit, které blue-chip akcie nakoupit před návratem býčího trhu, může být náročné. Poklesy na Wall Street zatím posunuly hlavní průměry do oblasti medvědího trhu.

Makroekonomická nejistota nadále zvyšuje tlak na akcie na Wall Street. Investoři pochopitelně věnují pozornost největším a nejstabilnějším společnostem na světě. Tyto podniky také přežily četné poklesy trhů, medvědí trhy a dokonce i recese.

Výzkumy zdůrazňují, že index S&P 500 byl od roku 1928 svědkem 26 medvědích trhů. Na druhé straně však „bylo také 27 býčích trhů a akcie dlouhodobě výrazně rostly“.

Historie nám připomíná, že akcie během medvědího trhu ztrácejí přibližně třetinu své hodnoty, zatímco během býčího trhu se jejich cena zdvojnásobuje. Průměrná doba trvání medvědího trhu u indexu S&P 500 se pohybuje kolem jednoho roku. Dost možná se tedy již brzy objeví zelené výhonky na akciovém trhu.

Přesto vám přinášíme dvojici nejlepších blue-chip akcií, které je vhodné koupit před začátkem býčího trhu.

Ford Motor (F)

52týdenní rozpětí: 10,61 USD – 25,87 USD

Společnost Ford Motor (NYSE:F), jeden z globálních lídrů v automobilovém průmyslu, vyrábí především nákladní a osobní automobily, sportovní užitkové vozy, užitkové dodávky a luxusní vozy Lincoln. Kromě toho vyvíjí autonomní vozidla a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company.

Průmyslový gigant oznámil výsledky za 2. čtvrtletí 27. července. Tržby meziročně vzrostly o 50 % na 40,2 miliardy dolarů. Upravený zisk činil 68 centů na zředěnou akcii oproti 13 centům před rokem. Volné peněžní toky skončily ve čtvrtletí na úrovni 3,6 miliardy dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Vedení společnosti mezitím potvrdilo svůj výhled na celý rok 2022, a to i přes potenciální nákladové a inflační překážky.

Dne 21. července Ford oznámil řadu iniciativ, jejichž cílem je dosáhnout do konce roku 2023 cílové výroby 600 000 elektromobilů (EV) ročně. Nedávno představila zcela nový model E-Transit Custom, plně elektrickou verzi nejprodávanější evropské dodávky.

Akcie společnosti Ford od počátku roku klesly o více než 26 %. Přesto stále vynáší vysokou dividendu ve výši 3,93 %.

Poměry P/E a P/S jsou 7,12x a 0,41x. A konečně, medián 12měsíční cenové prognózy analytiků pro Ford činí 14,50 USD.

Cigna (CI)

52týdenní rozpětí: 191,74 USD – 293,96 USD

Společnost Cigna (NYSE:CI) je jednou z největších zdravotních pojišťoven na světě. Společnost nabízí zubní a zdravotní pojištění a související produkty a služby. Působí ve více než 30 zemích.

Dne 4. srpna společnost Cigna oznámila výsledky za 2. čtvrtletí. Celkové příjmy dosáhly 45,5 miliardy USD, což je o 5,4 % více než 43,1 miliardy USD v předchozím čtvrtletí. Upravený zisk na akcii dosáhl 6,22 USD. V předchozím roce činil upravený zisk 5,24 USD na akcii.

Zdroj: Unsplash

Gigant v oblasti zdravotního pojištění pravděpodobně těží z růstu v segmentech lékárenských benefitních služeb, mezinárodního zdravotnictví a komerčního pojištění v USA. Vedení společnosti tak zvýšilo svůj výhled zisku na akcii za celý rok 2022 o 30 centů, aby dosáhl alespoň 22,90 USD.

Akcie společnosti Cigna od začátku roku vydělaly přibližně 25 %. V současné době vynáší dividendu ve výši 1,56 %. Akcie se směňují za 11,34násobek forwardového zisku a 0,51násobek tržeb. A konečně, medián 12měsíční cenové prognózy analytiků pro akcie CI činí 318 USD.