Google: Co víme o tajném telekomunikačním projektu Aalyria společnosti Alphabet?

Akcie GOOG se mírně zelenají, protože Wall Street zachytila informace o neobvyklém spin-offu, na kterém se pracuje

Mateřská společnost Googlu Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) dnes oznámila, že vyčleňuje startupovou společnost. Google je zatím v podrobnostech zdrženlivý, ale víme, že se firma jmenuje Aalyria. Dále se jedná o telekomunikační projekt, který spravuje satelitní komunikační sítě pro pozemní, námořní a dokonce i vesmírné sítě. Akcie společnosti GOOG se na základě této zprávy příliš nehýbou, ale v příštích dnech by se mohly projevit vlnové efekty.

Jaký je lepší způsob, jak vyvolat kolem projektu rozruch, než ho utajovat a pomalu představovat podrobnosti? Investoři se tak budou chtít dozvědět více. Připouštím, že tato strategie může, ale nemusí fungovat. Přesto dnes společnost Alphabet zveřejnila několik zajímavých informací o svém připravovaném spin-offu, společnosti Aalyria.

Víme například, že úkolem společnosti Aalyria je spravovat „hyperrychlé, ultrabezpečné a vysoce komplexní komunikační sítě, které pokrývají zemi, moře, vzduch, blízký vesmír i hluboký vesmír“. Kromě toho má Aalyria údajně laserovou komunikační technologii „v exponenciálně větším měřítku a rychlosti než cokoli, co dnes existuje“.

Zdroj: Unsplash

Akcie GOOG zůstávají na místě i přes oznámení společnosti Aalyria

To jsou sice velké řeči – splní Aalyria očekávání? Reakce je zatím nevýrazná, protože akcie GOOG dnes ráno jen mírně vzrostly. Jedna věc je ale jistá už nyní – Google je gigant, který rozhodně umí diverzifikovat. A má za sebou – a samozřejmě pak taky i před sebou – celou řadu veleúspěšných projektů a vizí. Musíme si ale na tomto místě uvědomit, že Google je v tomto směru zaměřený poměrně silně kvantitativním způsobem – rozhodně si nemyslete, že vše na co v Googlu sáhnou se jako zázrakem obratem promění na zlato. tak to nefunguje. Google taky pěknou řádku projektů pohřbívá. Takhle ale chytré a inovativní společnosti fungují. Zkouší, testují a vidí, které fungují a které zase vůbec ne.

Později by se však mohla objevit opožděná pozitivní reakce. Společnost Aalyria zejména tvrdí, že má komerční kontrakt s americkou obrannou inovační jednotkou v hodnotě 8,7 milionu dolarů. Podle zprávy CNBC navíc v radě poradců společnosti Aalyria „zasedá několik předchozích zaměstnanců a vedoucích pracovníků společnosti Google“.

Jinými slovy, dnešní nevýrazná reakce investorů nemusí nutně znamenat, že Aalyria nezmění pravidla hry. Dříve nebo později by se lidé mohli nadchnout pro světelnou laserovou technologii Tightbeam společnosti Aalyria, která „radikálně zlepšuje satelitní komunikaci, Wi-Fi v letadlech a na lodích a mobilní připojení všude“. Google tedy samozřejmě může na konci dne změnit pravidla hry i v tomto oboru. Musíme si ale počkat, zatím nikdo nic neví – a to samozřejmě platí i pro vývojáře.

Teprve čas ukáže, zda je Aalyria tím, čím se zdá být. Mohla by zde být vysoce perspektivní investiční příležitost – ale neočekávejte, že to akcie GOOG budou reflektovat, alespoň pro dnešek.