Potenciál akcií energetiky a zdravotnictví a špatný týden pro technologie

Mezi nejúspěšnější akcie tohoto týdne patří akcie energetické společnosti, která by odtud mohly vzrůst o více než 30 %

Akcie se v pátek řítily k velké ztrátě, protože investoři zvažovali varování společnosti FedEx a také horké údaje o inflaci. Přesto se některým částem trhu dařilo lépe.

Index S&P 500 je tento týden o 5,3 % níže a je na cestě ke čtvrtému ztrátovému týdnu z posledních pěti. Všechny sektory širšího tržního indexu byly tento týden v červených číslech, přičemž nemovitosti, informační technologie a materiály ztratily více než 6 %.

Mezi relativně nejúspěšnější sektory v rámci indexu patřily energetika a zdravotnictví, neboť každý z nich klesl zhruba o 2 %.

Zde jsou akcie s nejlepší výkonností v tomto týdnu.

Společnost APA Corp. byla tento týden nejúspěšnější akcií v indexu S&P 500, když k pátku posílila o 6,1 %. V pondělí byla tato energetická akcie společností Citi zvýšena z neutrální na kupní, přičemž podle Citi je APA „podceňovaným růstovým příběhem“.

Podle údajů společnosti FactSet analytici očekávají, že od tohoto okamžiku akcie vzrostou o více než 35 %. Pro nákup akcií však nepanuje shoda, pouze 45 % analytiků je hodnotí jako nákupní.

Dařilo se také akciím společností Royal Caribbean Group, Norwegian Cruise Line Holdings a Carnival Corporation, které vzrostly o 4,7 %, 3 % a 1,3 %. U všech se očekává další dvouciferný růst, ale pouze čtyři z deseti analytiků je hodnotí jako kupní.

Své místo na seznamu zaujaly defenzivnější akcie jako Bristol-Myers Squibb a AbbVie. Společnost Bristol-Myers Squibb tento týden vzrostla o 2,2 % a očekává se, že odtud vyskočí o 13,1 %. Společnost AbbVie posílila o 1,4 % a její cílová cena by mohla vzrůst o 11 %.

Mezi nejvýkonnější společnosti tohoto týdne patří také Humana. Akcie získaly impuls poté, co gigant v oblasti zdravotního pojištění zvýšil svůj celoroční výhled zisku. Společnost očekává roční zisk ve výši přibližně 25 USD na akcii, což je nad konsensem StreetAccount ve výši 24,83 USD na akcii.

Mezi další akcie zařazené do tohoto seznamu patří Starbucks a Allstate.

Meta, Nvidia v nejhorším týdnu Nasdaq 100 za posledních 8 měsíců

Investoři, kteří sázeli na to, že to nejhorší je již za nimi, dostali tento týden bolestivou připomínku, že je čeká ještě více chmurných událostí.

Akciový index Nasdaq 100 se v nejhorším týdnu od ledna propadl o 5,8 % poté, co úterní zpráva o inflaci naznačila, že ceny by mohly zůstat vyšší déle, než se předpokládalo. Tato ztráta byla třetím týdenním poklesem indexu o 4 % a více od konce letního oživení v polovině srpna.

Nasdaq 100 zůstává nad letošním minimem dosaženým 16. června, ale rozdíl se zmenšuje a mnoho z největších jmen technologického sektoru již klesá do nových hlubin. Společnost Meta Platforms Inc. patřící Facebooku se dostala na nejnižší úroveň od začátku roku 2019 poté, co se tento týden propadla o 14 %. Mezitím výrobce čipů Nvidia Corp. je po 8% poklesu nejníže za rok a půl.

Zdroj: Getty Images

„Velké technologické společnosti čelí dalším bolestem, dokud se nevyřeší inflace,“ uvedl Matt Maley, hlavní tržní stratég společnosti Miller Tabak + Co. „Trhy si stále musí zvyknout na to, že už nebudeme mít obrovskou úroveň likvidity a uměle nízké úrokové sazby.“

Po zprávě o indexu spotřebitelských cen z tohoto týdne obchodníci sázejí na to, že další zvýšení sazeb o tři čtvrtě procentního bodu je jisté, až se příští týden sejdou úředníci. Jakékoli jejich náznaky ohledně budoucího tempa zpřísňování sazeb pomohou diktovat, kam se ekonomika a technologické akcie v příštích týdnech vydají.

Pozdě ve čtvrtek společnost FedEx Corp., která se zabývá doručováním balíků, posílila obavy, že americká ekonomika směřuje k recesi, poté, co stáhla svou prognózu zisku s odkazem na zhoršení obchodních podmínek. Tato zpráva pomohla v pátek poslat široké indexy prudce dolů, zatímco akcie giganta v oblasti elektronického obchodování Amazon.com Inc. klesly o více než 2 %.

Podle údajů agentury Bloomberg dosáhlo v pátek devět akcií Nasdaq 100 nových minim, což je nejvíce od prvního červencového týdne. Byly mezi nimi akcie megacap, jako například Alphabet Inc. a také Intel Corp. a Zoom Video Communications Inc.

Přesto pro některé investory představuje výprodej v tomto týdnu další dobrou příležitost k nákupu technologických akcií, jako je Microsoft Corp. za nižší ceny.

Návrat k řevu

Phil Blancato, výkonný ředitel společnosti Ladenburg Thalmann Asset Management, zůstává optimistou, že inflace se v nadcházejících měsících ochladí, což by umožnilo Fedu pozastavit kampaň na zvyšování úrokových sazeb.

„Ve chvíli, kdy Fed řekne, že zpomalíme, protože už jsme udělali dost, trh naprosto zařve.“

Erika Klauerová, portfolio manažerka společnosti Jennison Associates, zaujímá opatrnější přístup vzhledem k tomu, kolik nejistoty se točí kolem boje Fedu s inflací, i když se domnívá, že dlouhodobé růstové trendy společností s převratnými technologiemi zůstávají nedotčeny.

„Pokud dojde k přílišnému utažení, bude to velmi bolestivé pro zisky podniků i pro peněženky spotřebitelů,“ řekla. „Myslím, že v krátkodobém horizontu zvítězí protivítr.“