Nejlepší akcie, které si nyní můžete nakoupit na tomto medvědím trhu

Tyto defenzivní akcie mohou hrát zásadní roli v tom, jakých profitů se při otočení ekonomiky dočkáme.

Někteří se možná pokoušejí odhadnout dno akcií, ale mnohem více lidí věří, že by krize mohla pokračovat. Vzhledem k tomu je nejlepší zůstat opatrný. Místo toho, abyste se vrhali do spekulativnějších akcií, držte se raději nejlepších akcií na medvědím trhu.

Co mám na mysli, když říkám „akcie na medvědím trhu“? Akcie, které si dobře vedou během poklesu trhu. Lepší výraz pro jejich popis může být defenzivní akcie. Jedná se o akcie stabilních, trvale ziskových společností, které se během medvědího trhu drží stabilně a nadále vyplácejí dividendy.

S portfoliem na medvědím trhu „nezbohatnete“. Budete však moci případně snížit ztráty během poklesu a ochránit svůj kapitál, zatímco pokles bude pokračovat.

Jaké jsou tedy nejlepší akcie na medvědím trhu, které dnes můžete koupit? Zvažte těchto pár vysoce kvalitních jmen, která byla doposud odolná v letošním poklesu trhu a pravděpodobně zůstanou stabilní.

Johnson & Johnson (JNJ)

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) je akcie, kterou není třeba příliš představovat. Tento zdravotnický gigant je mezi investory dlouhodobě oblíbený. Svou dividendu zvyšuje 59 let v řadě, a je tak nejen „dividendovým aristokratem“, ale také „dividendovým králem“.

Zdroj: Getty Images

Přesto, navzdory jeho atraktivitě jako dlouhodobého nástroje „buy-and-hold“, můžete dnes akcie JNJ koupit za příznivé ocenění. Akcie se dnes obchodují za pouhý 15,4násobek zisku. To je pod současným poměrem ceny a zisku (P/E) indexu S&P 500, který činí 19,4x.

V kombinaci s budoucím dividendovým výnosem (2,75 % ročně) mohou akcie v letošním roce přinést stabilní výnosy. Pokud chcete do svého portfolia zařadit akcie z medvědího trhu, zvažte, že tato akcie bude jednou z vašich nejlepších voleb. Minulá výkonnost není ukazatelem budoucích výsledků, nicméně pokud bude pokles pokračovat, je pravděpodobné, že JNJ obstojí. Tato akcie kolem sebe možná má také své kontroverze, rozhodně byste ji ale neměli ignorovat.

Lockheed Martin (LMT)

Defenzivní gigant Lockheed Martin (NYSE:LMT) letos překonal výkonnost tohoto trhu. To by nemělo být žádným překvapením. Geopolitické napětí, které se v poslední době objevilo, podtrhuje význam národní obrany a společností, jako je tato, které poskytují potřebný hardware.

Může chvíli trvat, než akcie LMT opět vyskočí, jako tomu bylo na počátku ruské invaze na Ukrajinu. Pokud však hledáte nejlepší akcie na medvědím trhu (tj. odolné akcie), je to také skvělá volba. Vzhledem k tomu, že obranné zakázky jsou odolné vůči recesi, bude společnost pravděpodobně i nadále vykazovat stabilní výsledky.

Zdroj: Reuters

Pravděpodobně bude také pokračovat ve vyplácení čtvrtletní dividendy (forwardový výnos 2,69 %). Akcie mají zase velkou šanci udržet se na stabilní úrovni v případě, že se trh opět propadne. Jako další cenově výhodnou akcii bezpečného přístavu si ji přidejte na seznam sledovaných. Tento akciový titul sem nepochybně patří – a měl by tady už i zůstat.