USA jsou možná na pokraji jaderné renesance; zde jsou 2 akcie pod 5 USD, které z toho mohou těžit

Není žádným tajemstvím, že se nacházíme na pokraji globální energetické krize. Ceny elektřiny jsou celosvětově vysoké – a rostou -, zatímco politický vítr tlačí na nahrazení fosilních paliv čistší větrnou nebo solární energií. Cenovou krizi zhoršují základní náklady na tyto čisté energetické technologie v podobě materiálů a potřebných záložních výrobních kapacit. A to nutí mnoho vlád a energetických společností, aby se znovu podívaly na jadernou energii.

Když se řekne „jaderná energie“, příliš mnoho lidí si hned vybaví Černobyl, ostrov Three Mile Island nebo obavy z Armagedonu za studené války – ale fakta ukazují jiný obrázek. Technologie jaderných elektráren se od sedmdesátých let minulého století výrazně zlepšila, pokud jde o bezpečnost, a základní náklady – především náklady na výstavbu zařízení – je třeba vynaložit pouze jednou. Díky tomu jsou jaderné elektrárny vhodnou volbou pro energetické společnosti, které neustále hledají čisté, spolehlivé a bezpečné zdroje energie.

Viditelnou známkou vstřícnějšího postoje k jaderné energii je skutečnost, že elektrárna Vogtle Electric Generating Plant ve východní Georgii začátkem tohoto měsíce úspěšně aktivovala reaktory třetího bloku ke zkušebnímu provozu. Po uvedení do plného provozu to bude teprve druhá nová jaderná elektrárna uvedená do provozu od roku 1996.

Zdroj: WSJ

Vzhledem k realitě obnovitelných zdrojů energie a různým tlakům na snižování závislosti na fosilních palivech je pravděpodobné, že uvidíme další projekty jaderných reaktorů, které budou staženy z rýsovacích prken – takže nyní je možná ten správný čas začít prověřovat akcie související s jadernou energetikou.

S ohledem na to jsme pro vás připravili podrobnosti o dvou takových akciích, které podle databáze nabízejí investorům šanci zdvojnásobit své peníze, nebo i více. Vedle značného potenciálu růstu tyto akcie s ratingem Buy nezruinují banku, protože každá z nich se obchoduje za méně než 5 USD za akcii.

enCore Energy Corporation (EU)

Jaderná energie stojí na uranu, který se musí vykopat ze země – začneme tedy v těžebním průmyslu. enCore Energy je těžařem uranu s diverzifikovaným portfoliem projektů konvenční těžby a těžby in situ (ISR) v různých fázích před zahájením těžby. Projekty v oblasti Skalistých hor a jižního Texasu jsou ve stoprocentním vlastnictví a jsou příslibem ekologicky šetrné domácí produkce uranu.

ISR je těžební technologie navržená tak, aby minimalizovala ekonomické škody. Těžební společnost vstřikuje do podzemních rudných vrstev kapaliny, které rozpouštějí cílové minerály, jež mohou být následně vyneseny zpět na povrch. Tuto techniku lze použít v nových projektech nebo k využití dolů, které jsou podle běžných standardů již vytěženy.

Zdroj: enCore energy

Společnost enCore je stále ještě před dosažením výnosů, ale k 30. září 2022 vykázala aktiva v kanadské měně v hodnotě přes 28 milionů dolarů. Tato aktiva zahrnovala 17,3 milionu dolarů v hotovosti. Při současném směnném kurzu mají tato vykázaná aktiva hodnotu 20,37 milionu USD a 12,58 milionu USD.

Důvěru v tuto těžební společnost projevuje analytik společnosti Cantor Mike Kozak, který vidí několik důvodů, proč enCore podpořit.

Zatímco nálada v uranovém sektoru se v posledních dvou letech mění na stále pozitivnější, trh zůstává ve strukturálním deficitu primárních dodávek, což je dynamika, která přetrvává již více než šest let… V této situaci je společnost enCore Energy a její portfolio uranových projektů, které se nacházejí výhradně v USA, jasným příjemcem,“ domnívá se Kozak.

„Očekáváme, že po úspěšném přechodu od vývoje k výrobě a kladnému volnému peněžnímu toku dojde k výraznému opětovnému zvýšení ocenění společnosti i celé skupiny. Vzhledem k tomu, že v příštích několika měsících bude znovu zahájena výroba v provozu Rosita ISR, bude společnost enCore Energy mezi prvními americkými těžaři uranu, kteří tento přechod uskuteční,“ dodal analytik.

Kozat chápe hodnotu uranu, a proto hodnotí společnost EU jako „Buy“ a jeho cílová cena 5,25 USD znamená roční zhodnocení o ~178 %.

Pouze dva analytici z Wall Street se vyjádřili k enCore, ale oba se shodují na tom, že akcie jsou „Buy“ – což vytváří jednomyslně pozitivní konsenzus „Moderate Buy“. Akcie se prodávají za 1,88 USD a jejich průměrná cílová cena 5,12 USD naznačuje nárůst o 172 % v horizontu jednoho roku.

GSE Systems, Inc. (GVP)

Jaderné elektrárny neexistují ve vzduchoprázdnu a v zákulisí existuje celé odvětví služeb, které poskytuje podporu – simulační a výcvikové systémy – provozovatelům jaderných elektráren. Společnost GSE Systems, druhá akcie, na kterou se podíváme, je jednou z nich. Tato společnost se sídlem v Marylandu poskytuje inženýrská řešení a řešení pro pracovní síly v odvětví čisté energie, a to prostřednictvím řady vysoce kvalitních simulačních produktů a praktické práce. Služby společnosti GSE umožňují pracovníkům elektráren vyplnit jejich provozní mezery a optimalizovat jejich nové technologie.

Společnost GSE naposledy vykázala finanční výsledky v listopadu za 3Q22. Společnost vykázala meziroční pokles tržeb o 7 % na 11,9 milionu USD. Na konci roku společnost vykázala provozní ztrátu ve výši 9 milionů USD, tj. 42 centů na akcii. Tyto poklesy a ztráty překryly některé lepší zprávy. Tržby společnosti GSE za výkonnost a inženýrské služby v tomto čtvrtletí meziročně vzrostly o 9 % a tržby za software a podporu se oproti 3Q21 zvýšily o působivých 147 % na 2 miliony dolarů. Nové zakázky na služby společnosti vzrostly mezičtvrtletně o 49 % na 10,2 milionu USD.

Zdroj: Getty Images

Sameer Joshi, pětihvězdičkový analytik společnosti H.C. Wainwright, se vzhledem k ceně akcií 0,85 USD domnívá, že nyní je ideální čas vstoupit na palubu.

„Investoři, kteří chtějí těžit z očekávaného růstu jaderné energetiky, mají v současné době přístup k veřejně obchodovaným energetickým společnostem s velkou tržní kapitalizací, jako jsou PG&E (PCG), Duke (DUK) a Constellation Energy (CEG), které vlastní a provozují jaderné elektrárny, a také k některým středně velkým společnostem poskytujícím jaderné služby, jako je BWX Technologies (BWXT). Mnoho společností, které nabízejí jaderné služby, je však buď soukromých, nebo jsou divizemi větších společností. GSE je jednou z mála veřejně obchodovaných růstových společností s mikro- nebo malou kapitalizací působících v odvětví jaderné energetiky a nabízí investorům možnost podílet se na růstové příležitosti,“ vyjádřil se Joshi.

„Na současných úrovních se akcie GSE obchodují s násobkem EV/LTM tržeb ve výši 0,4x, zatímco průměr skupiny srovnatelných společností je 1,7x. Domníváme se, že společnost zůstává podhodnocená a akcie na těchto úrovních nabízí investorům atraktivní vstupní bod,“ shrnul analytik.

Tento potenciál pro zisk vede Joshiho k tomu, že ohodnotil GVP jako Buy a stanovil cílovou cenu 3 USD, což naznačuje vysoký jednoroční nárůst o 261 %.

Některé akcie létají pod radarem a GVP je jednou z nich. Joshiho recenze je jediným nedávným hodnocením této společnosti od analytiků a je rozhodně pozitivní.