Tato akcie, kterou musíte koupit, by vám mohla vydělávat celý život

Pokud plánujete žít dlouho z dividend, musíte investovat do společností, které jsou (přinejmenším) stejně odolné jako vy. A zatímco většina podniků má problém udržet si konkurenceschopnost v dlouhém časovém horizontu, existuje přinejmenším jeden, o kterém jste pravděpodobně slyšeli, že tomu tak nebude.

Pfizer (PFE) je skvělou volbou pro dividendové investory s velkou trpělivostí a touhou po mírné stabilitě. Zde je jen několik důvodů, proč má tento farmaceutický gigant na to, aby vám vyplácel každé čtvrtletí po celý život.

Proč je tato akcie nutností

Pfizer se dnes vyplatí kupovat z několika důvodů, počínaje největší událostí v jeho nedávné historii: plánem převzít společnost Seagen (SGEN 0,27 %), který oznámil 13. března. V rámci této transakce koupí Pfizer vývojáře onkologických léků za 43 miliard dolarů v hotovosti získané z nového dluhu a očekává se, že portfolio produktů společnosti Seagen přinese v letošním roce 2,2 miliardy dolarů, které se budou rozšiřovat a do roku 2030 přinesou roční tržby ve výši přibližně 10 miliard dolarů.

Zdroj: Bloomberg

Vzhledem k tomu, že podle prognózy pro rok 2023 by měl být obrat společnosti až 71 miliard dolarů, bude nějakou dobu trvat, než nákup společnosti Seagen výrazně zvýší její nejvyšší tržby. Ale stane se tak, a až se tak stane, stane se ze společnosti Pfizer přední onkologická společnost.

Pro srovnání, celé onkologické portfolio společnosti vyneslo v roce 2022 12,1 miliardy dolarů, takže akvizice představuje téměř zdvojnásobení ročního onkologického segmentu do konce desetiletí, a to i před započtením přínosu současného onkologického portfolia společnosti Pfizer, které jistě uvede na trh nové léky mnohem dříve než v roce 2030. A kromě toho letos uvede na trh až čtyři nové léky v závislosti na tom, zda dostane zelenou od regulačních orgánů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Zároveň by si investoři měli uvědomit, že povaha podnikání biofarmacie vyžaduje neustálé inovace při vývoji nových léků. Tyto léky mohou být po určitou dobu úspěšné, jako například její injekce proti koronaviru a antivirová pilulka, a pak se vytratí. Nebuďte proto příliš překvapeni, když nyní, po zpomalení prodeje vakcíny proti koronavirům, klesne nejvyšší zisk společnosti z nejvyššího bodu v roce 2022, který činil více než 100 miliard dolarů – to se dá očekávat a na cestě budou další zdroje růstu.

Zdroj: reuters.com

Stručně řečeno, akvizice společnosti Seagen se pravděpodobně stane dalším příkladem toho, proč se společnost Pfizer vyplatí dlouhodobě vlastnit. Bez ohledu na to, jak se rozroste, zůstane dynamická, pokud jde o hledání příležitostí k dalšímu růstu, a pravděpodobně bude po cestě stále předávat část nadměrných výnosů zpět akcionářům.

Očekávejte, že se dividenda udrží

Pfizer je akcie, která vám vydělá na celý život, protože je dlouhodobě úspěšná a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit.

Dividendový výnos akcie v současné době činí 4,1 %. Za posledních 10 let rostla výplata na akcii v průměru o 6,1 % ročně. To se nemusí zdát mnoho, ale v dlouhodobém horizontu se takové zvýšení pro akcionáře významně sčítá. A protože výplatní poměr společnosti Pfizer je pouze kolem 29 %, může si dovolit vyplácet dividendu a zvyšovat její výši po delší dobu, a to i při absenci růstu zisků.

Naposledy byla společnost nucena snížit dividendu v roce 2009, ačkoli hned poté ji víceméně začala opět zvyšovat. Takže i v případě další velké finanční krize mohou investoři počítat s tím, že budou mít dlouhodobý příjem s tím, že finanční dopady nerovností na cestě se pravděpodobně včas vyrovnají.

Zdroj: Marketplace.org

Hlavní námitkou při nákupu společnosti Pfizer dnes je, že výkonnost jejích akcií nemusí po většinu času překonávat trh. Navíc vzhledem k protivětru u jejích produktů proti koronavirům to v roce 2023 nevypadá tak růžově a v roce 2024 by mohlo dojít k dalšímu poklesu tržeb.

Přesto, pokud je váš časový horizont dostatečně dlouhý, na příštích několika letech nezáleží a nákup nyní, kdy všichni očekávají pokles jejího nejvyššího obratu, znamená výhodu ocenění bez humbuku, které by se mohlo v pravý čas vyplatit.