2 nejlepší akcie, které by mohly mít do roku 2030 nebo dříve hodnotu 1 bilionu dolarů

Do exkluzivního klubu s tržní kapitalizací 1 bilion dolarů se dostane jen několik vybraných podniků. U těch, kterým se to podaří, je růst zisku obvykle poháněn trvalými globálními megatrendy, které jim umožňují poskytovat investorům mimořádné výnosy.

Zde jsou dvě společnosti, které s největší pravděpodobností dosáhnou tohoto elitního postavení v nadcházejícím desetiletí.

Vedoucí „pracovník“ v oblasti plateb

Svět se stále více odklání od hotovosti a přechází na digitální transakce. Společnost Visa (V), která je provozovatelem největší sítě debetních a kreditních karet na světě, z tohoto trendu profituje více než kterákoli jiná společnost.

Platební platforma Visa umožňuje zhruba 4 miliardám držitelů karet nakupovat u více než 80 milionů obchodníků ve více než 200 zemích a teritoriích. Ročně zpracuje více než 250 miliard transakcí. Visa je definicí globálního titána v oblasti finančních služeb, a jako taková má obzvláště dobrou pozici, aby mohla těžit z růstu globální ekonomiky.

Zdroj: Getty Images

Společnost Visa navíc nepřebírá riziko protistrany u plateb kartou, které zpracovává. Toto riziko nesou její bankovní partneři, kteří vydávají kreditní karty. Na druhou stranu Visa získává za zpracování transakcí malý poplatek. Díky tomu jsou akcie společnosti Visa mnohem bezpečnějším způsobem, jak profitovat z růstu digitálních plateb, než akcie bank.

Obchodní model společnosti Visa, který se podobá mýtné budce, je také velmi lukrativní. Její čisté příjmy ve fiskálním roce 2022, který skončil 30. září, vzrostly o 22 % na 29,3 miliardy dolarů. Upravený čistý zisk a zisk na akcii společnosti Visa mezitím vzrostly o 24 %, resp. 27 % na 16 miliard USD a 7,50 USD.

Velká část budoucího růstu společnosti Visa bude probíhat na mezinárodních trzích, kde 1,7 miliardy lidí stále nemá přístup k základním finančním službám. Podle společnosti Allied Market Research by měl celosvětový trh plateb kreditními kartami do roku 2028 růst o více než 8 % ročně na více než 260 miliard dolarů. Zisky společnosti Visa pravděpodobně porostou ještě rychleji díky jejímu obrovskému provoznímu pákovému efektu.

Zdroj: Getty Images

Wall Street očekává, že v příštím půlstoletí se zisk společnosti Visa zvýší zhruba o 15 % ročně. I kdybychom předpokládali, že se růst zisků společnosti Visa v následujících dvou letech zmírní na 12 %, znamenalo by to, že do konce desetiletí dosáhne zisku přes 40 miliard USD.

Na základě těchto odhadů by se akcie společnosti Visa musely v roce 2030 ocenit na 1 bilion dolarů, aby se v té době obchodovaly za přibližně 25násobek zisku. To je spravedlivá cena za tuto dominantní, vysoce ziskovou a relativně málo rizikovou platební jedničku. Pro srovnání, akcie společnosti Visa se nyní obchodují za 30násobek klouzavého zisku při současné tržní kapitalizaci 457 miliard USD.

Polovodičová hvězda

Stejně jako Visa je i Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) připravena těžit ze silných dlouhodobých trendů. Umělá inteligence, 5G, virtuální a rozšířená realita, autonomní vozidla a internet věcí budou v nadcházejícím desetiletí zvyšovat poptávku po polovodičích do stratosféry. A mnoho společností spoléhá na to, že TSMC bude vyrábět čipy, které potřebují.

Zdroj: Getty Images

Společnost TSMC je výrobcem, kterého si vybírají přední výrobci čipů, jako jsou Apple a Nvidia. Podle společnosti Statista má zhruba 58% podíl na trhu sléváren polovodičů. I to však podceňuje technologickou dominanci společnosti TSMC. Na výrobní síť společnosti TSMC se spoléhá mnohem větší procento nejmodernějších návrhářů čipů – podle odhadů TSMC asi 85 %.

V roce 2022 vyrobila společnost TSMC celkem více než 12 000 různých produktů s využitím 288 různých technologií pro více než 500 zákazníků. Je zřejmé, že společnost TSMC hraje zásadní roli v technologickém průmyslu i v celé ekonomice.

O významu výrobce čipů svědčí i jeho finanční výkazy. Tržby společnosti TSMC se v roce 2022 zvýšily o 43 % na 76 miliard dolarů. A její čistý zisk vzrostl o 70 % na 34 miliard dolarů, tedy 6,57 dolaru na akcii.

Neuvěřitelná ziskovost společnosti TSMC jí umožňuje investovat desítky miliard dolarů ročně do rozšiřování a modernizace svých výrobních zařízení. Čipový gigant plánuje výstavbu nových výrobních závodů v USA, Japonsku a možná i v Německu. Tyto továrny by měly pomoci diverzifikovat síť TSMC a posílit její přítomnost na nejdůležitějších trzích.

Zdroj: Unsplash

Analytici v průměru předpovídají společnosti TSMC v příštích pěti letech růst zisku o 21,5 % ročně. Pokud předpokládáme, že se tempo růstu v následujících dvou letech zpomalí na 15 %, TSMC by do konce desetiletí vydělala zhruba 120 miliard dolarů.

Aby se hodnota akcií TSMC do té doby vyšplhala na 1 bilion dolarů, musely by se obchodovat za cenu o něco vyšší než osminásobek těchto předpokládaných zisků. To je pro tak elitní podnik pravděpodobně příliš nízká cena. Pro představu, investoři dnes za akcie TSMC platí téměř 14násobek klouzavého zisku při současné tržní kapitalizaci 466 miliard USD. Trh tedy pravděpodobně ocení společnost TSMC na 1 bilion dolarů mnohem dříve než v roce 2030.